• Τι αναφέρουν εισαγγελικές πηγές
  • Για «νομιμοποίηση παράνομων εσόδων» ψάχνει πλέον η Εισαγγελία Διαφθοράς
  • Δικαστικές πηγές επιμένουν πως σε ό,τι αφορά στη δωροδοκία, υπάρχει “χρονική σύνδεση των καταθέσεων με συγκεκριμένες κανονιστικές πράξεις”
  • Η λίστα δωροδοκηθέντων γιατρών “αυξάνεται εντυπωσιακά”
  • Οι Εισαγγελείς διασταυρώνουν πληροφορίες που προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από την έρευνα για τα “Panama papers” και άλλες λίστες
  • Πρόκειται να κληθούν εκ νέου σε καταθέσεις οι προστατευόμενοι μάρτυρες
  • Μέχρι αυτήν τη στιγμή στη δικογραφία δεν υπάρχουν βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ
Εντατικούς ρυθμούς λαμβάνει πλέον η έρευνα για την υπόθεση της Novartis με αιχμή του δόρατος το διερευνώμενο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορία που προς το παρόν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς εξετάζουν το ενδεχόμενο διάπραξής της για το σύνολο των εμπλεκομένων προσώπων, πολιτικών και μη.
Δείτε επίσης: «Ναι» από ΝΔ σε Προανακριτική για Novartis – Ζητά Επιτροπή και για Καμμένο
Δικαστικές πηγές τονίζουν, ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει κάθε πιθανή ένδειξη εμπλοκής πολιτικού προσώπου σε ενδεχόμενη διάπραξη του κακουργήματος της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων στην εξεταζόμενη υπόθεση. Μάλιστα οι πληροφορίες από τη μεγάλη έρευνα αναφέρουν ότι ήδη προκύπτουν σοβαρά στοιχεία που “δένουν” μαρτυρικές καταθέσεις με άλλο συλλεγέν υλικό.
Δείτε επίσης: «Ο Σαλμάς είναι ο υπουργός που ζήτησε προστασία», αποκάλυψε ο Κούλογλου
Εισαγγελικές πηγές τονίζουν ότι μελετώνται εξονυχιστικά υπουργικές αποφάσεις με αναφερόμενες χρηματικές καταβολές και αναφορές σε κατασχεθέν υλικό, όπως ημερολόγια και άλλα. Η διασταύρωση αυτή είναι, όπως λέγεται σε δικαστικούς κύκλους, κρίσιμη καθώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δεν θα ήταν επαρκές αποδεικτικό μέσο “αν δεν συμπίπτουν ισχυρισμοί με γεγονότα”. Δικαστικές πηγές επιμένουν πως σε ό,τι αφορά στη δωροδοκία, υπάρχει “χρονική σύνδεση των καταθέσεων με συγκεκριμένες κανονιστικές πράξεις”. Πάντως στη φάση αυτή της εισαγγελικής έρευνας, φαίνεται πως στο πιο ώριμο στάδιο βρίσκεται το σκέλος που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, μεταξύ αυτών και κρατικών υπαλλήλων και προσώπων που βρίσκονταν στο περιβάλλον υπουργών, ενώ εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί σε ό,τι αφορά γιατρούς. Μάλιστα όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές η λίστα δωροδοκηθέντων γιατρών “αυξάνεται εντυπωσιακά”.
Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Αναβλήθηκε η δίκη της πρώην γραμματέα του Φρουζή (εικόνες)
Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο αναζητώντας στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς, αποκαλούμενους “τροφοδότες”, της Novartis αλλά και για αρκετές εταιρίες που εμπλέκονται, κάποιες από τις οποίες υπάρχει σοβαρότατες ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν ως “οχήματα” για ξέπλυμα ποσών που προορίζονταν για δωροδοκίες. Επίσης έχουν υποβληθεί αιτήματα και για μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που είχαν ρόλο στην όλη υπόθεση. Οι Εισαγγελείς διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από την έρευνα για τα λεγόμενα “Panama papers” και άλλες λίστες. Σε μικρό χρονικό διάστημα δε αναμένεται να ξεκινήσουν την αξιολόγηση του “τεράστιου υλικού” που έχει κατασχεθεί στις δεκάδες εφόδους που έχουν διενεργηθεί τόσο στη Novartis, όπου ακόμη και πριν δύο μήνες μετέβησαν οι εισαγγελείς, όσο και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Δείτε επίσης: Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική στο σκάνδαλο της Novartis
Στο πλαίσιο της διερεύνησης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πρόκειται να κληθούν εκ νέου σε καταθέσεις οι προστατευόμενοι μάρτυρες οι οποίοι πλην όσων δημοσιοποιήθηκαν ήδη στο πλαίσιο της διαδικασίας που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, φαίνεται να έχουν δώσει στοιχεία και για συγκεκριμένα μη πολιτικά πρόσωπα.
Δείτε επίσης: Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης: Υπάρχουν αρχεία της Novartis που έχουν χαθεί (video)
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη πολύ σοβαρή μαρτυρική κατάθεση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Είκοσι μέρες μετά, τον Νοέμβριο, κλιμάκιο εισαγγελέων Διαφθοράς μετέβη στις ΗΠΑ όπου είχε συνεργασία με τις εκεί αρχές. Και για τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες τηρήθηκε αυστηρότατη διαδικασία ελέγχου σε συνεργασία με τη ΓΑΔΑ, η οποία ξεκίνησε τέλος Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου. Τα τρία πρόσωπα μεταξύ άλλων υποβλήθηκαν και σε ψυχολογικά τεστ, ενώ για τον χαρακτηρισμό τους και ως μαρτύρων “Δημοσίου συμφέροντος”, από “προστατευόμενοι” οι εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν έγκριση από τον αρμόδιο επόπτη -αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. “Οι εγκρίσεις παραμένουν κλειδωμένες σε ασφαλές σημείο της Εισαγγελίας”, αναφέρουν έγκυρες πηγές του Εφετείου και συμπληρώνουν πως «δεν θα μπορούσαν να αποσταλούν στη Βουλή καθώς περιλαμβάνουν τα στοιχεία των προσώπων αυτών».
Δείτε επίσης: «Προστατευόμενη μάρτυρας της Novartis έχει απειληθεί πριν η υπόθεση πάει στην εισαγγελία»
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως, μέχρι αυτήν τη στιγμή στη δικογραφία δεν υπάρχουν βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση των πολιτικών προσώπων, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εισαγγελική πηγή, «αν και ό,τι φτάσει στη χώρα που αφορά στοιχεία σε βάρος πολιτικών θα πάει αμέσως στη Βουλή».
Δείτε επίσης: Καταγγελία για Novartis: Μου είπαν να αγοράσω εμβόλιο 23.000 ευρώ (video)
Δείτε επίσης: Ο αμερικανικός νόμος που έχει γίνει διώκτης της Novartis
Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: «Μοιράζαμε λεφτά στους πάντες»
Δείτε επίσης: Novartis: Σκάνδαλο χωρίς παραλήπτες;
Δείτε επίσης: Novartis: Στο φως νέες μαρτυρίες – «Οι μάρτυρες έδωσαν στο FBI βίντεο και ηχητικά» (pdf)
Δείτε επίσης: Τι αναφέρουν τα έγγραφα του FBI για το ζεύγος Στουρνάρα σχετικά με τη Novartis (εικόνες)
Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Η κατάθεση – «φωτιά» για Γεωργιάδη, Αβραμόπουλο, Λοβέρδο (εικόνες)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ