Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Εγκρίθηκε η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος



Την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ενέκριναν κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες οι Πρέσβεις των κρατών - μελών στην Ε.Ε. (Coreper).
Η απόφαση, αυτή, η οποία έρχεται σε συνέχεια σχετικής πρότασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο της Ε.Ε., ελήφθη την Τετάρτη μέσω γραπτής διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση.
Στην τυπική επικύρωση της εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία εισήλθε τον Απρίλιο του 2009, αναμένεται προχωρήσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017.
Υπενθυμίζεται πως το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα σύστησε η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφερόταν πως η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.
Από τη μεριά του, τον Ιούλιο του 2017, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωνε: «Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα».
Και πρόσθετε: «Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική θα διασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: