Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία-δημοψήφισμα: Το «ναι» επικράτησε με το 90% των ψήφων


Θύελλα αντιδράσεων σε Ισπανία και ΕΕ για την στάση της Μαδρίτης και τα πρωτοφανή επεισόδια
Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, το οποίο η Μαδρίτη είχε απαγορεύσει.
Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ματωμένο δημοψήφισμα
Την ίδια ώρα η χώρα βυθίζεται μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα χάους και διχασμού μετά τα πρωτοφανή επεισόδια από την αστυνομία της χώρας στην προσπάθειά της να εμποδίσει το δημοψήφισμα που είχε κηρυχθεί ως παράνομο από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Είναι χαρακτηριστκό ότι περισσότεροι από οκτακόσιοι  άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν σ' όλη την Καταλονία, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση καθώς οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να συμμετάσχουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.
Ραχόι: Δεν υπήρξε δημοψήφισμα
"Η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.  Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία", υποστήριξε ο Μ.Ραχόι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».
"Μονομερής ανεξαρτησία"
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης άφησε ανοικτό την Κυριακή το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, έπειτα από μια μέρα έντασης και ταραχών στη βορειοανατολική περιοχή, όπου αναπτύχθηκε τεράστια δύναμη της αστυνομίας για να αποτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα. «Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», τόνισε ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από μέλη της κυβέρνησής του, χαιρετίζοντας παράλληλα την κινητοποίηση «εκατομμυρίων» Καταλανών για το δημοψήφισμα παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: