Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Το βασίλειό του για ένα αφήγημα







«Ο Τσίπρας μας πήρε το νερό, μαζί και το πηγάδι». Τάδε έφη επιφανές και μετριοπαθές στέλεχος της κεντροδεξιάς αμέσως μετά τη διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, ο πρωθυπουργός κατάφερε με την ομιλία του κυρίως στους παραγωγικούς φορείς να περάσει το μήνυμα αφενός πως τα δύσκολα για τη χώρα είναι πίσω, αφετέρου ότι είναι εθνική προτεραιότητα η έξοδος από τα μνημόνια μέσω της ανάπτυξης και των μεγάλων επενδύσεων. «Ακούγοντας τον Τσίπρα να μιλά όπως μίλησε για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αναρωτιέμαι τι παραπάνω θα πει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης» πρόσθεσε το «γαλάζιο» στέλεχος.
Το ίδιο κλίμα αμηχανίας και έντονου προβληματισμού μετά το μπάσιμο που έκανε ο πρωθυπουργός με την οικονομία και τις μεγάλες επενδύσεις υπάρχει και στους κύκλους της ηγετικής ομάδας της ΝΔ. «Μας βγήκε από τα κεντροδεξιά ο Τσίπρας και μας αιφνιδίασε» έλεγε μυστικοσύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγώντας ότι η εισβολή του Αλέξη Τσίπρα στο προνομιακό για τη Δεξιά πεδίο της οικονομίας και των επενδύσεων γκρέμισε το φετινό αφήγημα της ΔΕΘ που είχαν ετοιμάσει για τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο οποίος με συνθήματα, όπως «Για την Ελλάδα της Ανάπτυξης» και το «Αξίζουμε καλύτερα», θέλει να εμφανίζεται ως σοβαρός μεταρρυθμιστής και μαγνήτης επενδύσεων.
Επιχείρηση υποβάθμισης
Σε δύο σχετικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν η πρώτη το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και η δεύτερη το πρωί της Δευτέρας αποφασίστηκε με ανακοινώσεις και αναφορές στα φιλικά τους ΜΜΕ να υποβαθμίσουν την κατά γενική παραδοχή πετυχημένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με το (αστείο) επιχείρημα ότι οι δημοσιογράφοι δεν του έκαναν τις «σωστές ερωτήσεις». Πράγματι οι φίλοι τους στο διαδίκτυο (βλ. protothema, iefimerida, liberal και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις) έκαναν το… χρέος τους. Στην ιστοσελίδα μάλιστα του «κομιστή» γράψανε ότι η καθιερωμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού προς τους δημοσιογράφους «ήταν φιλικό ματσάκι», υπονοώντας πως ήταν στημένη η διαδικασία. Αυτά έγιναν το απόγευμα της Κυριακής.
Τη Δευτέρα το πρωί άρχισε να υλοποιείται η δεύτερη απόφαση, βγάζοντας στο ξέφωτο το βαρύ πυροβολικό. Ξαφνικά κι από το πουθενά η Eldorado Gold βάζει θέμα αποχώρησής της από την Ελλάδα, γιατί η κυβέρνηση, όπως αρχικώς είπαν, δεν τους δίνει άδεια για να συνεχίσουν το έργο τους στις Σκουριές. Την ίδια στιγμή, σαν έτοιμοι από… την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, ΝΔ, ΜΜΕ και παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας αρχίζουν να πυροβολούν την κυβέρνηση που διώχνει τους επενδυτές, που αφήνει στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους και γενικώς ο Τσίπρας φταίει για όλα, που άλλα είπε στη Θεσσαλονίκη κι άλλα κάνει στην Αθήνα.
Στον χορό της συκοφαντίας και της άμεσης ή έμμεσης στήριξης της καναδικής εταιρείας μπήκαν και μερικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα το τερμάτισε, λέγοντας ότι την αποκλειστική (!) ευθύνη για τη «φυγή της Eldorado» την έχει η κυβέρνηση. Τελικά το «γαλάζιο» σχέδιο κράτησε λίγες ώρες παρά τις φωνασκίες του Αδωνη και των συμμαχητών του. Η εταιρεία, βλέποντας ότι η κυβέρνηση δεν ενδίδει στους εκβιασμούς της, υπαναχώρησε. Ωστόσο κάποιοι στη ΝΔ δεν το κατάλαβαν αμέσως και συνέχιζαν να κατηγορούν το Μαξίμου ότι «διώχνει» την Eldorado. Το αποτέλεσμα, τελικά, ήταν να υποστεί διπλή επικοινωνιακή και πολιτική ήττα η ΝΔ.
Κυριάκο, πέφτουμεεε!
Τα νέα από το μέτωπο των δημοσκοπήσεων δεν είναι καλά για τη ΝΔ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τάση που είχε καταγραφεί στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις μέχρι τις αρχές Αυγούστου και η οποία έδειχνε ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και μείωση της ΝΔ συνεχίζεται. Στα δε λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα «ποιον θωρείτε καταλληλότερο να χειριστεί τα θέματα της οικονομίας, της υγείας και της πάταξης της διαφθοράς» ο Αλ. Τσίπρας έχει καθαρό προβάδισμα έναντι του πολιτικού του αντιπάλου.
Επίσης οι πολίτες σε αυτές τις κυλιόμενες έρευνες δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό για τα εθνικά μας θέματα και για το προσφυγικό. Γνωρίζοντας όλες αυτές τις… καλές ειδήσεις, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ ο Κυρ. Μητσοτάκης. Χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα και χωρίς νέο αφήγημα. Και παρά τις εκκλήσεις προς τους συνεργάτες του αναμένεται μια από τα ίδια: εμπιστευτείτε μας γιατί είμαστε ειλικρινείς και όμορφοι. Ενώ οι άλλοι είναι ψεύτες και άσχημοι. Που σημαίνει ότι τα χειρότερα για τον Κυριάκο είναι μπροστά.
Εμφάνιση υπεροχής
«Οταν η αντιπολίτευση και τα φιλικά της ΜΜΕ κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι δημοσιογράφοι δεν του έκαναν τις σωστές (!!) ερωτήσεις, τότε μάλλον ο Τσίπρας έδωσε τις σωστές απαντήσεις». Με αυτά τα λόγια σχολίαζε γνωστός πολιτικός αναλυτής του συντηρητικού χώρου τη λυσσώδη προσπάθεια που έκανε η ηγετική ομάδα της ΝΔ να υποβαθμίσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Ετερος αναλυτής, γνωστός και καθόλου εξαιρετέος: εξαιρετική η εμφάνιση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Δεν χρειάζονται σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: