Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Τσακαλώτος: Στόχος στο επόμενο Eurogroup να κλείσει το SLA και τα μέτρα – αντίμετρα




«Η θέση μου, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι εύκολη, διότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι σε εξέλιξη και επίκειται μια ουσιαστική συνάντηση, στην οποία θα τεθεί η ατζέντα και η θεματολογία. Δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα και μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, που νομίζω σας έδωσε πολύ μεγάλη πληροφόρηση για το πού βρισκόμαστε και άρα δεν έχω και πάρα πολλά πράγματα να προσθέσω», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανοίγοντας την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Αναφερόμενος σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία η τεράστια αναντιστοιχία αυτής της κριτικής με όσα λένε όλοι οι υπόλοιποι στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Είναι τόσο μεγάλη η αναντιστοιχία που ίσως πρέπει να συζητηθεί γιατί συμβαίνει αυτό, είπε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κ. Γεννηματά, ότι «η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας αλυσοδένει τη χώρα», του κ. Θεοδωράκη ότι «ο κ. Τσίπρας τραβάει τη διαπραγμάτευση στα άκρα με τη λογική να κουράσει τους δανειστές», αλλά και τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ότι «οι καθυστερήσεις και παλινωδίες της κυβέρνησης οδηγούν τους δανειστές σε υπερβολικές απαιτήσεις» και ακόμη τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, ότι ο κ. Τσίπρας βάζει τη χώρα σε επικίνδυνο μονοπάτι.
«Αυτές οι δηλώσεις όμως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επικαλέστηκε δηλώσεις στην Ευρώπη, που διαπιστώνουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφορές με το ΔΝΤ.
«Δηλαδή είστε οι μόνοι που δεν βλέπετε τις διαφορές με το ΔΝΤ; Είστε οι μόνοι που δεν ξέρετε τι ρωτούσε τον Δεκέμβριο στο Eurogoup το ΔΝΤ;», είπε ο κ. Τσακαλώτος και κάλεσε τα κόμματα να αναλογιστούν την πολυπλοκότητα των μεταρρυθμίσεων και πολιτικά και τεχνικά, των μεταρρυθμίσεων που πέρασαν τους τελευταίους μήνες.
Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν αυτά που έλεγε το ΔΝΤ πριν από μερικούς μήνες, όταν ζητούσε η Ελλάδα να πάρει μέτρα 2% και κάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν αν θα έκλειναν τότε την αξιολόγηση με 2% παραπάνω μέτρα, υφεσιακά μέτρα.
«Μήπως δεν ακούσατε τον Ντάισελμπλουμ που είπε ότι πάμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές αλλαγές;», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επικαλέστηκε τις δηλώσεις Μοσκοβισί για νέα μέτρα.
«Τώρα αλλάξατε, από ότι καταλαβαίνω και λέτε πλέον ότι τα κακά μέτρα είναι σίγουρα, ενώ τα καλά μέτρα δεν είναι σίγουρα.
Από πού προκύπτει αυτό; Το είπε ο Ντάισελμπλουμ; Το είπε ο Μοσκοβισί; Το ακούσατε πουθενά αλλού;
Το μόνο που ισχύει είναι πως αν είμαστε εκτός στόχων πρέπει να πάρουμε μέτρα.
Αυτό φαντάζομαι ισχύει για οποιαδήποτε συμφωνία. Ισχύει και για χώρες που δεν είναι καν στο Μνημόνιο», είπε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε:
«Δεν έχετε ακούσει καμία συζήτηση για τη διαφορά της Γερμανίας με το ΔΝΤ; Πρώτη φορά το ακούτε;
Εσείς είστε οι μόνοι που δεν έχετε χαμπαριάσει ότι είναι συστημική αυτή η διαφωνία;
Και δεν έχετε ακούσει ότι έχει βάλει το ΔΝΤ νερό στο κρασί του; Γιατί, τι μας έλεγε το ΔΝΤ;
Ότι θα φθάσουμε στο 1,5% και όχι στο 3,5%. Δεν έχετε καταλάβει ότι το ΔΝΤ δεν το λέει αυτό; Ότι η υπεραπόδοση του 2016 έπαιξε ρόλο».
Ο κ. Τσακαλώτος επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το έλλειμμα, για να υπογραμμίσει ότι γι’ αυτό το ΔΝΤ πήγε πίσω πλέον από τη θέση αυτή και άλλαξε το επιχείρημά του και ζητάει μέτρα, όχι γιατί μπορεί η Ελλάδα να μην φτάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά γιατί τώρα επιμένει στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο υπουργός είπε ότι πριν από το Eurogroup συμφωνήθηκε ότι «μέσα στη συμφωνία θα παρθούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα όπου και η Ελλάδα μπορεί να έχει τις διαφωνίες της και γι’ αυτό θα επιμένει στα επιχειρήματά της».
«Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν σε μια συνάντηση πριν από το Eurogroup, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.
Αυτό παρουσιάστηκε στο Eurogroup και υπήρξε πολιτική συμφωνία να συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση», ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε στο σημείο αυτό ότι «το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας είναι ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα».
Ως προς το δεύτερο κομμάτι, πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ μέχρι τον Δεκέμβριο δεν δεχόταν ούτε την αρχή της επεκτασιμότητας, ούτε την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αλλά τώρα δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα θέματα για τα οποία υπήρχε ομοφωνία στην επιτροπή Σοφών, που έκρινε ποιες είναι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Δεν προσπαθήσαμε λοιπόν να καθυστερήσουμε, αλλά προσπαθήσαμε πάνω στις αρχές μας να διαπραγματευτούμε αυτά που θεωρούμε μέρος της λύσης.
Και μέρος της λύσης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι είναι ο μόνος τρόπος να μην κερδίζει η Λεπέν και άκρα δεξιά.
Γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πείσεις τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ότι τουλάχιστον στη φάση της ανάκαμψης θα έχουν κάποια συμμετοχή», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν την ύφεση, αλλά θα μπορέσουν με κάποιους όρους να συμμετέχουν στην ανάκαμψη.
Ως προς το τρίτο κομμάτι της συμφωνίας, ο υπουργός είπε ότι αφορά στο πακέτο της ανεργίας, που είναι τεράστιας σημασίας και «είμαστε σε διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για δάνειο-παρέμβαση ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».
«Εμείς λέμε ότι το όλο πακέτο είναι υφεσιακό. Αλλά δεν αυξάνεται η λιτότητα.
Ότι είναι περιοριστικό το πλαίσιο και ότι θα έχουμε μπροστά μας υψηλούς στόχους για πλεονάσματα, το έχω πει πολλές φορές.
Άρα, έμε ότι με αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για να αναστρέψουν το κλίμα.
Και διαπραγματευτήκαμε και γι’ αυτό», είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι στόχος είναι στο Eurogroup του Μαρτίου να έχει κλείσει το SLA (staff level agreement), να έχει κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα-αντίμετρα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τότε θα υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία, διότι «κανείς δεν θέλει να δώσει κάτι αν δεν ξέρει το όλο πακέτο. Πόσο αναπτυξιακό είναι ή τι προοπτικές δημιουργεί».
«Φτάσαμε τώρα εκεί που θέλαμε. Τώρα είμαστε σε μια διαδικασία που όλα θα συμφωνηθούν σαν ένα πακέτο και θα μπορέσουμε όλοι και όλες να πούμε, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει το σύνολο.
Θα κλείσει το SLA, θα κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα και θα κλείσουμε προσωρινά με αυτά και να πούμε οκ, αν δούμε και τι θα είναι τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι μπορεί να κλείσει το πακέτο όταν θα είναι γνωστά όλα τα στοιχεία.
«Η κυβέρνηση εργάζεται για στοχευμένες αναδιαρθρώσεις»
«Η κυβέρνηση εργάζεται για στοχευμένες αναδιαρθρώσεις», ανέφερε στη συνέχεια ο Τσακαλώτος, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του για τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα λεγόμενα «καλά» μέτρα ενόψει της διαπραγμάτευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν αρνήθηκε ότι η προνομοθέτηση μέτρων είναι ένα προβληματικό πλαίσιο από δημοκρατικής άποψης, επέμεινε όμως ότι η κυβέρνηση απέτρεψε να παρθούν μόνο «κακά» μέτρα και υπογράμμισε έχει προτάσεις και σκέψεις για τα λεγόμενα καλά μέτρα, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να συμβάλει δημιουργικά.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μια προοπτική που θα είναι ακόμη πιο ορατή μετά και τις αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα ελάφρυνσης του χρέους.
«Ρώτησε ο κ. Αμυράς αν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση. Η δική μου άποψη είναι πως δεν είναι αντισυνταγματική.
Αυτό που ήταν αντισυνταγματικό, που είχαμε πρόβλημα ήταν να κάνουμε υπό αίρεση νομοθέτηση.
Παρόλα αυτά αν με ρωτάτε αν είναι προβληματικό ότι η συμφωνία μεταξύ των τριών μερών μας αναγκάζει σε προνομοθέτηση, σας λέω πως είναι προβληματικό από δημοκρατικής άποψης.
Σας το λέω ευθέως, δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ.
Ούτε θεωρούμε ότι μια σοβαρή Ευρώπη έπρεπε να μπει σε αυτό το πλαίσιο για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Ιδιαίτερα όταν δεν προκύπτουν από τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας αυτά», είπε ο ΥΠΟΙΚ στη δευτερολογία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και ζήτησε απαντήσεις από την αντιπολίτευση.
«Θα ήθελα τη γνώμη σας. Συμφωνείτε με το ΔΝΤ ότι το 40%-45% των Ελλήνων δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ή με τις δικές μας εκτιμήσεις ότι είναι 12%;
Το ρωτάω σε όλους, έχει σημασία για εμάς. Ποιος έχει δίκιο;
Η κ. Αχτσιόγλου που λέει ότι είναι παράλογο να ισχυρίζεται το ΔΝΤ ότι οι συντάξεις μας είναι ίδιες με τις συντάξεις των Γερμανών ή το ΔΝΤ;», είπε ο Τσακαλώτος και υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση ούτε και λέει ότι τελείωσε η λιτότητα».
«Είπε ο Ντάισελμπλουμ ότι από τη λιτότητα αλλάζει η ατζέντα. Ότι έχουμε ένα υφεσιακό περιοριστικό πλαίσιο – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία – δεν το έχει αρνηθεί κανείς υπουργός της ΕΕ», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ότι αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τα αντίμετρα που μπορεί να προτείνει.
«Να σας πω για παράδειγμα, χωρίς να δεσμευτώ, ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί για τους συνταξιούχους μείωση του ποσοστού που πληρώνουν για τα φάρμακα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Άρα υπάρχει άποψη πως μπορείς να βοηθήσεις κάποιον κόσμο που του κόβεις κάτι, ή κάποιον κόσμο που δεν έχει κάτι».
«Όταν μιλάμε για την αναδιάρθρωση εντός του φορολογικού φακέλου ή για την αναδιάρθρωση εντός του κοινωνικού φακέλου, υπάρχουν σκέψεις για στοχευμένες παρεμβάσεις», είπε και τόνισε ότι κατεύθυνση της κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι πως δεν θα είναι μόνο «κακά» τα μέτρα αλλά θα προβλεφθούν στοχευμένες αναδιαρθρώσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), είπε πως έχει την αισιοδοξία ότι αν κλείσει η συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει στο QE, έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι «τίποτε δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα».
«Αν δεν το δω όλο το πακέτο δεν θα υπάρξει ελληνική συμφωνία.
Θα δούμε και τα μεσοπρόθεσμα, και αν είναι και το ΔΝΤ μέσα, τότε είναι σχετικά απλή η διαδικασία του QE», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: