Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

WSJ: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα

               


Τις τρεις επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας προχωρούν και ο χρόνος περνάει, αναλύει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του κειμένου, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη από την μία με τις απαιτήσεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου για περισσότερη λιτότητα και από την άλλη, την άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Βάση αυτών λοιπόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τις εξής επιλογές: Υποχώρηση
Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιθυμεί το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει πλήρως στο πρόγραμμα βοήθειας. Αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση τη Γερμανία, η οποία δεν θα έχει περαιτέρω περιθώρια ελιγμών, ως προς το ζήτημα του χρέους. Επίσης, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια πιο λεπτομερή περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2018, ανοίγοντας το δρόμο για την ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους. Η αβεβαιότητα θα σταματήσει και η ανάπτυξη της οικονομίας θα επιταχυνθεί, αντισταθμίζοντας εν μέρει την δημοτικότητα που έχει χάσει η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, o κ Τσίπρας εξετάζει έντονα την επιλογή αυτή, με τη διαπραγματευτική ομάδα εργασίας να επιδιώκει μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Αντίσταση και χρονοτριβή
Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει παράλληλα η WSJ, θα μπορούσε να αρνηθεί τις νέες απαιτήσεις των δανειστών και να επιμείνει στο αίτημα για «χαλάρωση» της λιτότητας, βρίσκοντας ευήκοα ώτα στους κόλπους της Ε.Ε.
Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να τραβήξουν μέχρι το καλοκαίρι, όταν η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με τα μεγάλα της χρέη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι τώρα η Ελλάδα λαμβάνει αποφάσεις όταν φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.
Ωστόσο, τότε, το ήδη τεταμένο κλίμα, ενδεχομένως, θα επιβαρυνθεί από τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία.
Εκλογές
Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε επίσης να μπει στον πειρασμό να τραβήξει την πρίζα και να κηρύξει πρόωρες εκλογές. Αυτή η επιλογή, η οποία θα οδηγήσει πιθανότατα το ΣΥΡΙΖΑ στο να γίνει αντιπολίτευση, έχει εξεταστεί και είναι η λιγότερο καλή επιλογή της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή.
Μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, θα αντιμετωπίσει τις ίδιες επιλογές και πρέπει επίσης να κάνει το οδυνηρό συμβιβασμό γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: