Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Σκληρή απάντηση Μαξίμου στα ψέμματα του Guardian για το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα


Μέγαρο Μαξίμου


Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από το «καταστροφολογικό», όπως το χαρακτηρίζουν, δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, το οποίο περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι συντάκτες του επίμαχου δημοσιεύματος «επικαλούνται στοιχεία του 2011 και 2012 για την Υγεία, δημιουργώντας μία παντελώς ανυπόστατη και ψευδή εικόνα πλήρους κατάρρευσης».
«Οι συντάκτες του επίμαχου ρεπορτάζ ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση στην Υγεία με καθυστέρηση 5 ετών!», αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «με τον τρόπο αυτόν προσπαθούν να εκμηδενίσουν, με στοιχεία όμως του 2012, όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, επιλογή που αποτελεί στρατηγικό της στόχο: Να ξαναχτίσει δηλαδή προς όφελος όλων των πολιτών τη δημόσια Υγεία, που διέλυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων».
Επιπλέον, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «το επίμαχο ρεπορτάζ βεβαίως, αναπαράχθηκε, άκριτα από μερίδα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, αφού πληρούσε το βασικό δημοσιογραφικό τους κριτήριο: Να πλήττει την κυβέρνηση» και συνεχίζουν:
«Για αυτόν τον λόγο ενημερώνουμε πως:
1. Τα κατευθυνόμενα καταστροφολογικά δημοσιεύματα, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τις διαρκείς και σταθερές προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων των πολιτών.
2. Την περίοδο 2010-14 η Υγεία βρέθηκε στο στόχαστρο της επιθετικής λιτότητας. Συρρικνώθηκε η χρηματοδότηση, εκτινάχθηκε η υποστελέχωση και συνολικά οι δομές υγείας έφτασαν στην πρωτοφανή κατάρρευση, την ίδια στιγμή που το βασίλειο της διαφθοράς έκανε χρυσές δουλειές εις βάρος των πραγματικών αναγκών.
Συγκεκριμένα:
- Ο ΕΟΠΥΥ ναρκοβατούσε, χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να έχει Οργανισμό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η συσσώρευση χρεών και η αδυναμία τακτικής αποπληρωμής, η οποία γινόταν μόνο όταν υπήρχαν ροές από τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Δεκάδες συμβάσεις ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας είχαν λήξει από το 2012.
- Εκτινάχθηκαν σε μια περίοδο συντριπτικής περιστολής των τακτικών δαπανών, οι λεγόμενες «υποστηρικτικές δαπάνες» των νοσοκομείων, δηλαδή η δίοδος που είχαν βρει οι χρυσοκάνθαροι της Υγείας να διακινούν μαύρο χρήμα στις πλάτες των ελλήνων πολιτών.
- Καθιερώθηκε το απαράδεκτο «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε.
- Και το πλέον καθοριστικό, ήταν ότι από το 2010 και έπειτα αποχώρησαν 4.600 γιατροί και λοιπό προσωπικό από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ενώ επί ημερών Γεωργιάδη εκδιώχθηκαν 2.500 γιατροί από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
3. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, να αναβαθμιστεί συνολικά το σύστημα Υγείας. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι στοχευμένες:
- Καταργήθηκε το 5ευρο στα Νοσοκομεία
- Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες.
- Άνοιξαν και διερευνώνται οι φάκελοι του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα τελευταία χρόνια.
- Η σημαντικότερη παρέμβαση όλων όμως έγινε και συνεχίζει να γίνεται στον τομέα της στελέχωσης. Σε αντίθεση με την καταστροφική πενταετία 2010-14 και τις 8.000 αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.551 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 3380 εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό, κ.α.) τους επόμενους μήνες.
 - Πέραν αυτών, υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για την στελέχωση με επιπλέον 8.200 εργαζόμενους στην Υγεία. Συγκεκριμένα: 4.000 από την προκήρυξη του ΟΑΕΔ ύψους 65 εκατομμυρίων, για 12μηνη απασχόληση με πλήρη αμοιβή και εργασιακά δικαιώματα και 4.200 που αφορούν μόνιμο προσωπικό, το υπόλοιπο από την προκήρυξη για τις ΜΕΘ και το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις εγκεκριμένες προσλήψεις που ορίζονται από τις Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου.
- Επίσης εξασφαλίστηκαν 140 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε 65 πόλεις της χώρας.
- Μέσα από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, η κυβέρνηση κατάφερε να άρει τους περιορισμούς στις δαπάνες για την Υγεία που είχε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα εξασφαλίστηκε η αύξηση του ορίου των δαπανών αθροιστικά για το διάστημα 2015-18, κατά 1 δισ. ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν και 150 εκατομμύρια για τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
4. Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και πρωτίστως της Υγείας. Πίσω από την αναπαραγωγή της επίπλαστης εικόνας χάους και κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, δεν είναι άλλοι από αυτούς που το έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και σήμερα οραματίζονται την επαναφορά τους στην εξουσία για να συνεχίσουν το αντικοινωνικό τους έργο αλλά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Τους ενημερώνουμε ότι αυτές οι μέρες πέρασαν ανεπιστρεπτί για τον τόπο και οι πολίτες το γνωρίζουν πολύ καλά».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: