Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Μοσκοβισί: Κανένα άλλο κράτος δεν έκανε τόσες μεταρρυθμίσεις όσες η Ελλάδα

Μήνυμα

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ανέφερε πως «κανένα άλλο κράτος - μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις όσες η Ελλάδα» και τόνισε πως «ήρθε η ώρα και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». Απέφυγε όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος ή να δεσμευθεί ότι όλες οι σχετικές αποφάσεις του Μαίου θα εφαρμοσθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως είχε συμφωνηθεί.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία αναμετέδωσε ζωντανά το tvxs.gr, βρέθηκε το ελληνικό πρόγραμμα.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Πιερ Μοσκοβίσι παρουσίασε στοιχεία της πορείας της ελληνικής οικονομίας κάνοντας λόγο για για «καθησυχαστικές πληροφορίες». Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Ελλάδα είχε ανάπτυξη 0,2% το τελευταίο τρίμηνο και προβλέπεται ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί. Παρότι το 2016 ξεκίνησε με δυσκολίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική τάση θα ενισχυθεί το 2017. Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ο Επίτροπος θεωρεί εφικτή την πρόβλεψη 0,5% για το 2016.
Ανέφερε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει εν μέρει ολοκληρωθεί την άνοιξη, πράγμα που επέτρεψε στις 25 Μαΐου μια πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ. Μια νέα υποδόση καταβλήθηκε τον Ιούνιο, ενώ ένα δεύτερο μέρος της υποδόσης, εξαρτάται από την υιοθέτηση ορισμένων προαπαιτούμενων που θα συμπληρωθούν αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο επίτροπος.
Συνεχίζοντας ο Πιερ Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι «κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα», είπε ότι το σύνολο του Εurogroup έχει εκφράσει την ικανοποίησή του ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση- «και αυτό το πράττω και εγώ εξ ονόματος της Επιτροπής», τόνισε.
Καταλήγοντας ο Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για το «διακύβευμα», που, όπως είπε, είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Στέλνοντας μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, τόνισε πως λέγοντας «εύλογο χρονικό διάστημα» εννοεί το Νοέμβριο.
Η επιτυχία αυτής της δεύτερης αξιολόγησης είναι προϋπόθεση, προσέθεσε, «για την ανάκαμψη, ώστε να μπει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά». «Για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη για τη δημιουργικότητα και την προσέλκυση των επενδυτών. Θα είναι ευτυχές εάν τον Νοέμβριο δοθεί ένα θετικό σήμα για τις επενδύσεις» υπογράμμισε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: