Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Πιο κοντά στο bail in η Deutsche Bank;


Οι φόβοι ότι η γερμανική κυβέρνηση δε θα παρέμβει για τη διάσωση της Deutsche Bank, αν και όταν χρειαστεί, πυροδότησαν ένα sell off των τραπεζικών μετοχών της τάξεως του 7,54% τη  Δευτέρα.
Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας βρέθηκε στο χαμηλότερο της επίπεδο από τη δεκαετία του ’80, ενώ από την αρχή του έτους έχει καταγράψει απώλειες κατά 50%. Χρόνο με το χρόνο η τράπεζα έχει χάσει πάνω από το 70% της αξίας της, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια η τράπεζα καταγράφει συνεχή αρνητικά ρεκόρ.

Απώλειες ρεκόρ

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, το περιοδικό Focus είχε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο κρατικής παρέμβασης για τη διάσωση της τράπεζας, επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με το περιοδικό, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν σχεδιάζει καμία διάσωση ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του 2017. 
Εχθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «εικασίες» ωστόσο δε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε τις προθέσεις του Βερολίνου.
Η λέξη «διάσωση» εκστομίστηκε για πρώτη φορά μετά το πρόστιμο της αμερικανικής κυβέρνησης, ύψους 14 δις, για την πώληση ενυπόθηκων δανείων. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η γερμανική τράπεζα αρνείται ότι υπάρχει θέμα διάσωσης.
«Η Deutsche Bank είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μόνη της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας είναι αδύναμα. Παρά το γεγονός ότι έχει μια συνολική κεφαλαιοποίηση του 11%, πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία της είναι «εκρηκτικά». Η τράπεζα είναι εκτεθειμένη σε € 9,6 τρις σε κρατικά ομόλογα και κατέχει παράγωγα αξίας τρισεκατομμυρίων, πολλές φορές πάνω από το μέγεθος του γερμανικού ΑΕΠ.

Οι σκελετοί στο ντουλάπι

Το πρόστιμο των αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει να κάνει με πωλήσεις προϊόντων από την πλευρά της τράπεζας πριν την οικονομική κρίση του 2008 και αφορούν ενυπόθηκα δάνεια. Ωστόσο φαίνεται πως η τράπεζα δε θα καταβάλει το σύνολο των 14 δις καθώς ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένει μια «δίκαιη λύση» μετά τις διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές. Από την άλλη, αφού δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσα χρήματα θα καταβάλει η DB και μάλιστα όπως φαίνεται δίχως κυβερνητικές εγγυήσεις, η αξία της αναμένεται να δεχτεί περαιτέρω πιέσεις.
Οι σκελετοί που ήταν κρυμμένοι στο ντουλάπι έχουν αρχίσει να βγαίνουν: Υπάρχει το θέμα του εμπορίου πολύτιμων μετάλλων με τους Ρώσους  που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραβίαση των διεθνών κυρώσεων.

Οι δικαστικές δαπάνες της τράπεζας αυξάνονται ραγδαία.

Τον Απρίλιο του 2015, στην τράπεζα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2,5 δις δολαρίων για το ρόλο της στο χειρισμό του Libor διατραπεζικού επιτοκίου και η τράπεζα κράτησε αποθεματικό 1,5 δις για να πληρώσει για το προβλεπόμενο κόστος. Το 2015 έκλεισε με πάνω από € 8 δισ σε δικαστικά έξοδα.
Οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η DB δεν μπορεί να πληρώσει περισσότερα από € 5,5 δις το 2016.  Αν τα δικαστικά έξοδα υπερβούν αυτό το ποσό, ισχυρίζονται ότι η τράπεζα θα πρέπει να λάβει βοήθεια είτε από επενδυτές είτε από την κυβέρνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DB, Τζον Κράιαν επιμένει ότι μπορεί να ξεπεράσει την καταιγίδα. Ο ίδιος απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους και προχωρά σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Μια δήλωση ότι «κατ ‘αρχήν», η γερμανική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να παρέμβει ήταν το τελειωτικό χτύπημα.

Η πιο επικίνδυνη τράπεζα του κόσμου

Τον περασμένο Ιούνιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε την Deutsche Bank ως «τον μεγαλύτερο παράγοντα για μια συστημική κρίση» παγκοσμίως.
Η Deutsche Bank γιγαντώθηκε το 1990 μαζί με άλλους κολοσσούς όπως η Leman Brothers. Το 2015 η τράπεζα ανακοίνωσε τα χειρότερα κέρδη σε επτά χρόνια με καθαρές απώλειες ύψους 6,8 δις ευρώ.
Τον περασμένο Μάιο, η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Deutsche Bank, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική τράπεζα αντιμετωπίζει «αυξανόμενες προκλήσεις» στην εφαρμογή του σχεδίου της για ανάκαμψη. Επιπλέον, η γερμανική τράπεζα απέτυχε στα αμερικανικά τεστ αντοχής που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή τη χρονιά.

Ε.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: