Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

«ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΔΕΙΠΝΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ ΙΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Oσα αποκαλύφθηκαν για τον… μυστικό δείπνο κάποιων δήθεν επιφανών (ήμαρτον, Κύριε), με στόχο να πείσουν τον Γιάννη Στουρνάρα να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς για να τη σώσει και να μας… σώσει, μόνο ανατριχίλα προκαλούν. Διότι επιβεβαιώνει ότι κάποιοι εξακολουθούν να λειτουργούν ως Ιούδες της ίδιας της Δημοκρατίας μας, καταστρώνοντας σχέδια πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού ακόμη και σήμερα.

Τα σύνδρομα της καμαρίλας που έβγαλαν κάποτε πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και οδήγησαν τον τόπο στα σημερινά αδιέξοδα, καλώντας όλους εμάς να πληρώσουμε, εξακολουθούν να υπάρχουν. Και όχι μόνο αυτό, θέλουν να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις στον τόπο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τόσο τους πολίτες όσο και τις ηγεσίες και τα μέλη των κομμάτων τους, για να μην αναφερθούμε στη διαφάνεια που δήθεν ευαγγελίζονται.

Την ίδια ώρα όμως όσα αποκαλύπτονται με αυτές τις κινήσεις πρέπει να αφυπνίσουν την Πολιτεία, εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε να κλείσουν χαραμάδες και παραθυράκια, και να μπει τέλος οριστικά και αμετάκλητα στα εκτροφεία ενός παρασιτικού συστήματος που διαχρονικά τραυμάτισε τους θεσμούς της Μεταπολίτευσης. Να μπει φραγμός σε εξωθεσμικές κινήσεις που ανατρέπουν την έννοια και την ουσία της δημοκρατίας.

Παράλληλα ηχεί καμπανάκι και στις σημερινές ηγεσίες των κομμάτων, που και λάθη έχουν κάνει και παραλείψεις στη δημοκρατική λειτουργία τους. Εάν θέλουν να επιβιώσουν, να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα, και να μπει φρέσκος αέρας από την κοινωνία που έχει γονατίσει και ζητεί αλλαγή σελίδας. Να βρουν πρόσωπα και να δημιουργήσουν θεσμούς διαφάνειας και εσωκομματικής λειτουργίας τους. Να δείξουν στην πράξη ότι θέλουν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το χθες.

Η εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και κομμάτων είναι η μεγάλη ευκαιρία τους να αποδείξουν ότι όσα ευαγγελίζονται δεν είναι απλώς λόγια για την αλίευση κάποιων χιλιάδων ψήφων ενός θυμωμένου και απογοητευμένου λαού. Να αποδείξουν στους πολίτες ότι είναι έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα. Να πάψει η δικαιολογημένη καχυποψία και να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τους ενόχους για το έγκλημα που γινόταν χρόνια εις βάρος των χρημάτων των πολιτών. Οπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αφού πλέον το έγκλημα που οδήγησε στο Μνημόνιο θα φωτιστεί από τη Δικαιοσύνη.

Η κάθαρση είναι το απαραίτητο συστατικό για να υπάρξει πραγματική αναγέννηση. Η σύνταξη ενός κοινού πορίσματος της Εξεταστικής θα επιβεβαιώσει ότι κάποιοι κάποτε αρχίζουν να βάζουν μυαλό και μπορούν να συνεννοηθούν για τα βασικά. Ονειρα, θα μου πείτε. Αλλά χωρίς όνειρα δεν μπορεί να αλλάξει η κοινωνία. Το σπήλαιο του Πλάτωνα είναι εδώ. Ας ελπίσουμε να επιλέξουν αυτό και όχι το πηγάδι της συγκάλυψης και της σιωπής…

Νίκος Ελευθερόγλου – Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: