Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο, ξεκαθαρίζει ο Τζακ Λιου


Η ελάφρυνση του χρέους και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων φέρνουν την Ανάπτυξη, ήταν το κεντρικό μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδι Τσακαλώτο. Η θέση των ΗΠΑ, όπως και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παραμένει η εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, η ελληνική πλευρά να μπορεί να το εξυπηρετεί, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν το ΑΕΠ και τα Δημόσια έσοδα. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων ανέφερε πως είναι κάτι που η Ελλάδα θα πρέπει να συζητήσει με τους εταίρους της. Για το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Λιου επανέλαβε την αμερικανική θέση πως, είναι σημαντικό να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, «δείχνοντας» προς την θέση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το διπλό μήνυμα του Τζακ Λιου είχε παραλήπτες, τόσο την ελληνική κυβέρνηση, από την οποία ζήτησε να συνεχίσει να προχωρά στην θεσμοθέτηση των μέτρων του μνημονίου και τα προαπαιτούμενα, με ιδιαίτερο βάρος σε ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση «κόκκινων» δανείων. Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν και τις αλλαγές στο χρέος, και όσο και τους Ευρωπαίους δανειστές, από τους οποίους θέλει μετά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση της συμφωνίας από την Ελλάδα, να προχωρήσουν με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αρκετά διαφορετικές θέσεις από αυτές που εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στην αρχή της εβδομάδας. Από την μία οι ΗΠΑ, φαίνονται σύμμαχοι της κυβέρνησης στην μάχη για σημαντικές παρεμβάσεις στο χρέος, το συντομότερο, ενώ από την άλλη οι Ευρωπαίοι παραμένουν ιδιαίτερα προσηλωμένοι, στο δικό τους σχέδιο, με το οποίο αν και μπαίνει ένας «κόφτης» στο χρέος, ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα η ελληνική Οικονομία, αλλά οι μεγάλες παρεμβάσεις αναμένεται να υλοποιηθούν μετά το 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα.

Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

«Είναι σημαντικό όπως κοιτάμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη περάσει και να σημειώσει πρόοδο για την επόμενη σειρά των ορόσημων που θα έρθει τον Οκτώβρη, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός, που έγινε πιο συγκεκριμένος, αναφερόμενος στην «εφαρμογή των σχετικών σχεδίων ιδιωτικοποίησης και κινήσεις προς τα εμπρός με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα», τόνισε.

Οι Επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη

Για την επιστροφή της Ανάπτυξης, ανέφερε, την εκτίμησή του, πως «η ταχεία πρόοδος στις επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα θετικό κύκλο που ενισχύει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Οι Μεταρρυθμίσεις φέρνουν την ελάφρυνση του χρέους

Όλα είναι συνδεδεμένα, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, ο οποίος τονισε πως, «η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι επίσης σημαντική, έτσι ώστε σύντομα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορούν να αρχίσουν τη συζήτηση με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο η Ευρωομάδα δεσμεύτηκε για το Μάιο».

Να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση το Φθινόπωρο

Υποστηρίζοντας πως η επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις φέρνει και τις παρεμβάσεις στο χρέος ο κ. Λιου τόνισε πως το να μπει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία στην Ελλάδα και ζήτησε από «όλα τα μέρη να επιδείξουν ευελιξία για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτό το φθινόπωρο», εννοώντας την διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση.

Η συζήτηση αφορά τους τρόπους της ελάφρυνσης του χρέους τονισε, ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Από την ελληνική πλευρά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε πως η συζήτηση δεν έχει να κάνει με το αν το χρέος χρειάζεται ελάφρυνση, αλλά με τους τρόπους που αυτή πρέπει να γίνει. Ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του και τις ΗΠΑ για τη στήριξη τους, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και για την σταθερή τους θέση στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στη συνέχεια, προσέθεσε πως η επόμενη στάση του Αμερικανού ομολόγου του θα είναι η Κίνα και η σύνοδος των G20 όπου ως φίλος της Ελλάδας θα ανοίξει συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε κρίσιμες αποφάσεις. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: