Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Μαξίμου: Αυτές είναι οι 4 χώρες της ΕΕ που θέλουν να πνίξουμε τους πρόσφυγες




Ευθύτατη είναι η επίθεση που εξαπολύει το Μαξίμου σε τέσσερα κράτη – μέλη που όλο αυτό το διάστημα το μόνο που κάνουν είναι να δυναμιτίζουν το κλίμα σχετικά με το προσφυγικό, ζητώντας ουσιαστικά να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας και να σταματήσουν οι διασώσεις των προσφύγων στο Αιγαίο.
Μέσω non paper, το Μαξίμου στοχοποιεί τις Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία για ακροδεξιά και ξενοφοβική ρητορική, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση με μοναδικό αποτέλεσμα τη διάσπαση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.
«Επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές» σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου αναφερόμενο στο προσφυγικό. Επίσης, σημειώνουν πως παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού, στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η Ευρώπη. Τονίζουν μάλιστα ότι η άσκηση της πολιτικής της Ε.Ε. απαιτεί αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα άλλα μέρη
Σύμφωνα με τους κύκλους του Μαξίμου, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας  δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους πρόσφυγες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου. 
«Το blame game δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα»
«Η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα» αναφέρουν και παρατηρούν ότι το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών (blame game) δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Οι ευθύνες που καταλογίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι στα τέσσερα κράτη – μέλη της ΕΕ:
  • Την προσπάθεια να κλείσουν στα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
  • Την άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο. 
  • Την άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.
  • Την κατάθεση «ιδεών» άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.
Παράλληλα, οι πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για προτάσεις που:
  • Ενσωματώνουν μια ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική.
  • Αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
  • Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα. 
«Αναγκαία μια πιο αποφασιστική απάντηση από την Ευρώπη»
Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη και στέκονται στην ανάγκη «μιας πιο αποφασιστικής απάντησης προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει».
«Ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
«Η χώρα μας πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση», καταλήγουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.   
Share
To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείοντα

Δεν υπάρχουν σχόλια: