Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Έκλεισε η λίστα των 40 μέτρων για τη δόση των δυο δισ. ευρώ

«Έκλεισε» η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίος αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στην τηλεδιάσκεψη επικυρώθηκε ο κατάλογος που περιλαμβάνει πάνω από 40 μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Ο κατάλογος αυτός είχε προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών. 
Πρόκειται κυρίως για μέτρα που εκκρεμούσαν από τον Αύγουστο. Σε αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στη δημόσια διοίκηση.
Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Από ελληνικής πλευράς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να διεκδικήσει την άμεση καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ στη βάση ότι ήδη υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι εφαρμοστικές του μνημονίου.
Στο μεταξύ εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους τέσσερις θεσμούς, η επιτυχής ολοκλήρωση της οποίας έχει συνδεθεί από τους δανειστές με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές και σε μια δεύτερη λίστα με προαπαιτούμενα, η οποία θα ξεκλειδώσει και το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ από τη δόση των 3 δισ. ευρώ του Αυγούστου που αναμένει η Ελλάδα.
Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει θα πρέπει να συμφωνηθούν ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στους εκπροσώπους των δανειστών, λογικά πριν το τέλος Οκτωβρίου. «Δεν υπάρχει κανένα ακλόνητο δόγμα για τα μέτρα που πρέπει να περιέχει το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων και ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος» ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ωστόσο, στη λίστα αναμένεται να περιλαμβάνονται μέτρα όπως: η αύξηση στη φορολογία των αγροτών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρόπο που να ενσωματωθεί και η έκτακτη εισφορά, η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.
Επιπλέον εκκρεμούν: η προώθηση του μέτρου της άμεσης κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, η εξεύρεση ισοδύναμων για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν στις μειώσεις συντάξεων 2012, η εξεύρεση ισοδύναμων για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η εξεύρεση ισοδύναμων για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή και σε αυτή την περίπτωση ισοδύναμα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: