Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Εκλογές 2015 - Αυτό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2015 - Αυτό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Στη δημοσιότητα δόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το κυβερνητικό πρόγραμμα, στη βάση του οποίου το κόμμα ζητεί ισχυρή εντολή στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Στο επίκεντρο του προεκλογικού προγράμματος της Κουμουνδούρου βρίσκεται η ελάφρυνση των συνεπειών του μνημονίου, ενώ βασικές διαπραγματευτικές προτεραιότητες είναι οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το χρέος.
Αναφορικά, δε, με την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το μέτρο θα αρθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο Αριστείδης Μπαλτάς ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά του προκύπτουν από το πώς προχωράμε στη βάση της εμπειρίας και της αποτίμησης της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε, δε, ότι έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο που όμως δεν περιλαμβάνει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και πολύ περισσότερο δεν περιλαμβάνει το σύνολο της κοινωνικής κίνησης. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι εκτός μνημονίου υπάρχει πολύ μεγάλο πεδίο θεσμικών παρεμβάσεων, ανάπτυξης κινημάτων που θα αναδεικνύουν κοινωνικά υποκείμενα και άρα υπάρχει πάρα πολλή δουλειά να γίνει σε όλους αυτούς τους τομείς και από την κυβέρνηση και από το κόμμα.
Σχετικά με τη συμφωνία, επισήμανε ότι είναι τριετούς διάρκειας, με λυμένο το ενδιάμεσο πρόβλημα χρηματοδότησης και απολύτως ρητή δέσμευση που απαιτεί τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους, καθώς επίσης και ένα χρηματοδοτικό πακέτο που μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία της ανάπτυξης.
Υπογράμμισε επιπλέον ότι το ίδιο το μνημόνιο έχει μέτρα που είναι απολύτως επώδυνα, αλλά ταυτόχρονα έχει και ελαστικότητες που δεν χαρακτηρίζουν τα προηγούμενα μνημόνια, δηλαδή δυνατότητες εξεύρεσης ισοδυνάμων που είναι θέμα δυναμικής του κινήματος και της κυβέρνησης ποιες από αυτές να αξιοποιηθούν.
Αφήνει, συνέχισε ο κ. Μπαλτάς, τελείως ανοικτό το περιθώριο για πρωτοβουλίες στην κοινωνική οικονομία, οικονομία των αναγκών, ανάπτυξη της αλληλεγγύης με την έννοια της συμβολής της οικονομίας, πρωτοβουλίες που μπορούν να συνδεθούν με θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σχολείο, το ιατρείο, τα νοσοκομεία, καθώς και τη σχέση τους με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών...
Διαβάστε ΕΔΩ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: