Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Pro Rata: Ισχυρό προβάδισμα 20 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση

11:50 | 18 Ιουν. 2015
Διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας  καταγράφει δημοσκόπηση της ProRata για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Τουλάχιστον έξι στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί το τελευταίο αναθεωρημένο «πακέτο» προτάσεων με τους δανειστές.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το πακέτου προτάσεων, την αποδοχή του επιθυμεί το 7% των ερωτηθέντων, ενώ την απόρριψή του ζητά το 25%. Ταυτόχρονα το 40% των πολιτών εισηγείται δημοψήφισμα σε περίπτωση νέου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις.
Οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση ανυποχώρητη θέση στα θέματα του ΦΠΑ στα τρόφιμα (με ποσοστό 89%) και στο ρεύμα (88%). Αξιώνουν επίσης σθεναρή αντίσταση στα σχέδια των δανειστών για μείωση των συντάξεων (83%), για «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων (77%) και της κατάργησης του ΕΚΑΣ (77%).

Το 56% ζητά να μην αποδεχθεί η κυβέρνηση την πώληση των αεροδρομίων. Η νουθεσία για συμβιβασμό πλειοψηφεί μόνο στα  ζητήματα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (58%) και της πρόωρης συνταξιοδότησης (63%).
Πώς αποτιμάτε την προσπάθεια της κυβέρνησης στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις;

Το 52% αποτιμά θετικά τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης. Το 60% εκφράζεται θετικά για τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός, για τον οποίο διατυπώνονται περισσότερες θετικές παρά αρνητικές γνώμες.

Αισιόδοξοι, πάντως, δεν δείχνουν οι ερωτώμενοι για το μέλλον, κάτι που εν πολλοίς ενδέχεται να οφείλεται στην καταφανώς αδιάλλακτη στάση των δανειστών. Το «σκορ» απαισιοδοξίας – αισιοδοξίας είναι 53% - 35%.    
H έρευνα διενεργήθηκε στις 15 και 16  Ιουνίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, στο σύνολο της επικράτειας, από 22 ερευνητές και έναν επόπτη.  Σε αυτήν συμμετείχαν 1006 ερωτηθέντες και 22 ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: