Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ρ. Σβίγγου: Οι δανειστές να αποδείξουν ότι η δημοκρατία δεν είναι α λα καρτ

r-sviggoy-oi-daneistes-na-apodeiksoyn-oti-h-dhmokratia-den-einai-a-la-kart

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η συμφωνία που θα έρθει δεν θα μετατοπίζει την κυβέρνηση πέραν των κόκκινων γραμμών της, ενώ τόνισε πως είναι στην ευχέρεια των δανειστών να επιδείξουν καλή θέληση στη διαπραγμάτευση

«Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει μία συμφωνία, είναι ακριβώς επειδή οι κόκκινες γραμμές, ίσχυαν και ισχύουν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι δεδομένες οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά και στον ΦΠΑ, «όπως είναι δεδομένα και τα βήματα σύγκλισης τα οποία έχουν γίνει», για να σημειώσει ότι «αυτή τη στιγμή είναι στην πλευρά των δανειστών να αποδείξουν ότι η δημοκρατία δεν είναι α λα καρτ», καθώς «ο ελληνικός λαός έδωσε μια σαφή εντολή στις 25 Γενάρη, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική που συρρικνώνει τη δημοκρατία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».

Σενάρια φαντασίας τα περί τρίτου μνημονίου

«Προτρέχουμε στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει να υπογράψει μέτρα τα οποία είναι εκτός της λαϊκής εντολής και εκτός των δεσμεύσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι θα παραιτηθούν για να μην τα καταψηφίσουν κ.λπ.», προσέθεσε η κ. Σβίγκου, χαρακτηρίζοντας τα προαναφερθέντα ως «σενάρια φαντασίας» που ή ίδια η πραγματικότητα θα τα διαψεύσει. «Θα τα διαψεύσει, γιατί η όποια συμφωνία έρθει, θα είναι πλήρως συμβατή με την εντολή που έχουμε πάρει», τόνισε.

Σε ερώτηση για τη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είπε ότι «πολλά από τα οποία γράφονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» και ότι «η φαντασία ορισμένες φορές οργιάζει» και συμπλήρωσε ότι αυτό που εκφράστηκε χθες στη συνεδρίαση της ΠΓ «είναι η κοινή αγωνία όλων για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εν τέλει για την πορεία της χώρας, αλλά και μια συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης την οποία βιώνουμε». Ανέφερε ακόμη ότι εκφράστηκαν διαφωνίες, επισημαίνοντας όμως πως «όταν απορρέουν από την αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός για τις μάχες οι οποίες είναι να δοθούν το επόμενο διάστημα -και αυτές θα είναι πολλές- και το πώς θα είναι πιο κοντά στον ελληνικό λαό για να δοθούν αυτές οι μάχες, είναι προωθητικές και πηγαίνουν μπροστά τον κοινό μας φορέα».

Έντιμος συμβιβασμός σημαίνει τέλος της λιτότητας

Επιπλέον, η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για έναν έντιμο συμβιβασμό και προσέθεσε ότι για να είναι έντιμος θα πρέπει να δίνει τέλος στην πολιτική λιτότητας. «Οπότε», υπογράμμισε, «είναι σαφής η πρόθεση η δική μας, αλλά και της κυβέρνησης να μη βγούμε από τη λαϊκή εντολή, όχι μόνο επειδή αυτό μας προτάσσει ο ελληνικός λαός, αλλά και επειδή δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική η οποία είχε αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία».

Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι όσο τελειώνει ο χρόνος και για τις δύο πλευρές και φτάνει η στιγμή που θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, εντείνονται και οι πιέσεις, και οι διάφορες δηλώσεις των δανειστών εντάσσονται και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Επισήμανε δε ότι αυτές οι δηλώσεις δεν αποτυπώνουν στο σύνολό τους τη συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή.

Ο Στουρνάρας οφείλει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΤτΕ

Σχετικά με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, σημείωσε ότι «έστω υπόνοια να υπάρχει ότι στην πιο κρίσιμη φάση μιας εθνικής προσπάθειας διαπραγμάτευσης ο κεντρικός τραπεζίτης δεν επιτελεί τον ρόλο του -όπως θα έπρεπε- στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αυτό δημιουργεί θέμα για το ότι η κυβέρνηση υπονομεύεται και επί της ουσίας υπονομεύεται η χώρα». «Ο κ. Στουρνάρας ο ίδιος πρέπει να διασφαλίσει τόσο την ανεξαρτησία της ΤτΕ, όσο και την αξιοπιστία της, και να μην υπάρχουν αυτές οι σκιές γύρω από το πρόσωπο και το ρόλο του», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: