Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Χρονοδιάγραμμα για συμφωνία στο ραντεβού Τσίπρα-Ολάντ-Μέρκελ

Χρονοδιάγραμμα για συμφωνία στο ραντεβού Τσίπρα-Ολάντ-Μέρκελ
O πρωθυπουργός με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας   (Φωτογραφία:  Associated Press )



Ρίγα
Για συνθήκες που ωρίμασαν και επιτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Μαΐου μιλά το Μαξίμου λίγο πριν τη σημαντική συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που ξεκίνησε στις 22:45, μετά το δείπνο εργασίας της Συνόδου, στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι ηγέτες.

Στη συνάντηση συμμετέχουν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι από το ραντεβούδεν περιμένει φυσικά να κλείσει κάποια συμφωνία, αλλά αναμένει να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών εντός του Μαΐου.

Τη θέση αυτή εξέφρασε και ο Ολάντ κατά την άφιξη του στη Ρίγα, όπου πραγματοποιήθηκε καταρχήν το γεύμα των «28» της ΕΕ, μιλώντας για φιλική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού «δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στη συνάντηση τους θα τους δοθεί η ευκαιρία «να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου».

Ειδικότερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση στο περιθώριο της συνεδρίασης, δήλωσε:

«Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου.»

Συνεχίζοντας, ο Ολάντ ανέφερε πως με τον Αλέξη Τσίπρα θα έχουν μια «φιλική συζήτηση» κατά την οποία θα αναζητηθούν λύσεις που θα χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και θα επιτρέπουν επίσης την αποδέσμευση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την Ελλάδα.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος. «Δεν είναι αυτή η δική μου προσέγγιση ούτε της Άνγκελα Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά.

«Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε τα πράγματα και παράλληλα να περάσουμε μηνύματα χρήσιμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Για το ελληνικό ζήτημα ερωτήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την είσοδό του στο κτίριο που διεξάγεται η συνεδρίαση, ωστόσο αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα».

Χρονοδιάγραμμα αναμένει το Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές λίγες ώρες πριν τη συνάντηση εξέφραζαν την εκτίμηση ότι βάσει της προόδου που έχει γίνει έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα.

Προς αποφυγή βέβαια παρεξηγήσεων, διευκρίνιζαν ότι στην αποψινή συνάντηση, η οποία θα είναι τριμερής, η κυβέρνηση δεν περιμένει να υπάρξει, να επικυρωθεί μια συμφωνία, καθώς είναι άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup, όπως ανέφεραν.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσαν, περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει γίνει το Eurogroup που θα την επικυρώσει.

Ουσιαστικά οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι αυτό που αποζητά η κυβέρνηση είναι πολιτική δήλωση προόδου των διαπραγματεύσεων, που θα ανοίξει το δρόμο για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Προς το σκοπό αυτό στο κρίσιμο -σε κάθε περίπτωση δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων για να κλείσει η διαπραγμάτευση- ραντεβού με τους δύο ηγέτες ο Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαιο ότι θα αναλύσει τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα και οι οποίες καθιστούν επιτακτική ανάγκη την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας.

Ακόμη θα αναλύσει τα πολλά βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση -που ήδη αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό της για υπερβολικές υποχωρήσεις- προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει ενημέρωση σχετικά με το τι έχει γίνει στο Brussels Group έως τώρα, ποια είναι η πρόοδος που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ποια είναι η κατάσταση έως τώρα στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε την αίσθηση ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και αυτό θα τους εκθέσουμε», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Τα ασφαλιστικό και τα εργασιακά που εξακολουθούν να αποτελούν αγκάθια στις διαπραγματεύσεις, βαθιά κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, αλλά και εξαιρετικά κρίσιμα και πολύπλοκα ζητήματα για να λυθούν κάτω από τόσο πιεστικές συνθήκες η ελληνική πλευρά και ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκουν να παραπεμφθούν για αργότερα, όταν θα κλείσει η συνολική συμφωνία και το «νέο συμβόλαιο» Ελλάδας-εταίρων.

Επιπλέον οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι προφανώς και η ελληνική πλευρά θα θέσει στη συνάντηση με τους δύο ηγέτες και το χρηματοδοτικό ζήτημα, υπό την έννοια και στην κατεύθυνση ότι πρέπει να λυθεί και το θέμα του τριμήνου που έχουμε μπροστά μας αλλά όχι μόνο αυτό, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μια λύση που να καλύπτει ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωναν ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα δεν είναι το πώς θα φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο αλλά μια συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να πάρει και την ανάσα που της χρειάζεται και να διευθετήσει τα ζητήματα.

Επιπλέον οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προφανώς γίνονται επεξεργασίες και από την πλευρά της κυβέρνησης για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με τρόπο που να είναι αποδεκτός και από τους θεσμούς και από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού ουσιαστικά παραπέμπει στο ζήτημα του χρέους.

Σημείωναν επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δείξει και τη βούληση έχει κάνει και τα βήματα, έχει καλύψει ένα πολύ μεγάλο πλαίσιο, και θέλει συμφωνία που θα επιλύει και το χρηματοδοτικό ζήτημα, της ρευστότητας, σε βάθος χρόνου.

Κλειθείσες δε οι ίδιες πηγές να σχολιάσουν τα περί συζητήσεων για παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως το φθινόπωρο, ανέφεραν ότι ούτε η κυβέρνηση έχει θέσει τέτοιο θέμα, ούτε της έχει τεθεί. Τα περί παράτασης διέψευσε και η Κομισιόν, ενώ ο Γ.Βαρουφάκης τα χαρακτήρισε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι δεν έχει φτάσει ποτέ στην κυβέρνηση η «πρόταση Γιούνκερ» που είχε δει το φως της δημοσιότητας προ ημερών.

Ακόμη, αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα περί εσωτερικού εγγράφου κατά το οποίο υπάρχει πρόθεση να κληθούν σε ακρόαση την ερχόμενη Πέμπτη από τη διάσκεψη των προέδρων οι Γ.Ντάισελμπλουμ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, Μ. Ντράγκι και Αλ. Τσίπρας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σταλεί κάποιο αίτημα για κάτι τέτοιο. Συμπλήρωναν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις όταν τις δέχεται.

Ανένδοτος ο Σόιμπλε

Την αισιοδοξία πάντως της ελληνικής πλευράς ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαφορών έχει καλυφθεί και ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, δεν φαίνεται να συμμερίζεται καθόλου ο γερμανός υπουργός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, που, σε αντίθεση με τη Μέρκελ, όχι μόνο δεν χαλαρώνει τη στάση του, αλλά δύο ημέρες τώρα «τραβά το σκοινί» μιλώντας για μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλείσει τίποτα, ούτε καν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Βέβαια η στρατηγική του Σόιμπλε, το σκληρό και άκαμπτο ύφος στις δηλώσεις του είναι πλέον δεδομένα. Δύσκολα άλλωστε θα βρεθεί κάποιος να υποστηρίξει ότι από το ύφος Σόιμπλε ή τις δηλώσεις του μπορούσε να καταλάβει τι μέλλει γενέσθαι, αφού ακόμη και όταν τα Eurogroup ή οποιαδήποτε συνάντηση κατέληγε σε καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα το ύφος Σόιμπλε ήταν το ίδιο σκληρό και οι δηλώσεις του, στην καλύτερη περίπτωση, αινιγματικές.

Αντίθετα, μικρή μετατόπιση από την σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας εμφανίζει τον τελευταίο καιρό ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος μάλιστα σήμερα, Πέμπτη, δηλώνει «πεπεισμένος» ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της «εντός των επομένων ημερών» προκειμένου να αποφύγει μια στάση πληρωμών.

«Το κεντρικό σενάριο είναι εκείνο σύμφωνα με το οποίο θα καταλήξουμε σε συμφωνία» μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ο Ισπανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σανταντέρ.

Εμπλοκή στο Brussels Group για τον ΦΠΑ

Σε ότι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, λίγο πριν τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ οι πληροφορίες δεν ήταν ενθαρρυντικές, με τους δανειστές να διατυπώνουν για το θέμα του ΦΠΑ διαφορετική πρόταση από αυτή της ελληνικής πλευράς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες την απέρριψε.

Αυτό που ζητούσαν σήμερα οι δανειστές για τον ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δύο συντελεστές, ο υψηλός συντελεστής στο 23 και ο χαμηλός στο 11. Αντίθετα, η πρόταση της ελληνικής πλευράς το πρωί στις Βρυξέλλες είναι για υψηλό συντελεστή στο 22%, για ενδιάμεσο στο 14% και χαμηλό στο 7%.

Α.Τ
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: