Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Η Αγγλία σε χειρότερη μοίρα και από την Ελλάδα;!


Σύμφωνα με το αγγλικό περιοδικό MoneyWeek, η Βρετανία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω του τεράστιου χρέους της. Η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη από οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία, καθώς τα νούμερα είναι συντριπτικά.
Όταν το 2010 σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνεργασίας στην Αγγλία, το χρέος ήταν ήδη τεράστιο και ανερχόταν στα £700 δις. Το επόμενο διάγραμμα δείχνει την πορεία του χρέους της χώρας από το 1900.

Πηγή: ukpublicspending.co.uk
Παρά την πολιτική λιτότητας, σημαντικές αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών από τη νέα κυβέρνηση, το δημόσιο χρέος αυξάνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Έως το 2015, δηλαδή μέσα σε μία 5ετία εκτιμάται ότι η κυβέρνηση του David Cameron θα προσθέσει στο αγγλικό δημόσιο χρέος άλλα £700 δις. Πρόκειται δηλαδή για μεγαλύτερο ποσό χρέους απ’ όσο προστέθηκε στη χώρα επί Tony Blair και Gordon Brown μαζί. Είναι μεγαλύτερο από το χρέος που πρόσθεσαν όλες οι βρετανικές κυβερνήσεις των τελευταίων 100 χρόνων μαζί!
Έως τις επόμενες εκλογές του 2015 λοιπόν το εθνικό χρέος της Αγγλίας εκτιμάται ότι θα βρίσκεται περίπου στα  £1.4 τρις όπως φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Πηγή: ukpublicspending.co.uk
Η παραπάνω δραματική εικόνα γίνεται ακόμα χειρότερη αν προσθέσουμε σε αυτήν και το ιδιωτικό βρετανικό χρέος. Συγκριτικά λοιπόν με το μέγεθος της εθνικής οικονομίας της, η Αγγλία είναι επίσημα μία από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες του κόσμου. Τα συνολικά χρέη της είναι περισσότερο από το πενταπλάσιο της αξίας της οικονομίας της.
Αναλογικά, πρόκειται για χρέος μεγαλύτερο από αυτό της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Ελλάδας, χώρες ήδη βυθισμένες στην οικονομική κρίση. Για πόσο λοιπόν ακόμα μπορεί η Βρετανία να μείνει εκτός κρίσης;
Μόνες χώρες με υψηλότερα χρέη από την Αγγλία είναι η Ιρλανδία και η Ιαπωνία

Πηγή: Haver Analytics; Bank for International Settlements; national central banks; McKinsey Global Institute
Τέλος, αν στα προηγούμενα προστεθούν και οι οικονομικές υποχρεώσεις και υποσχέσεις της κυβέρνησης για συντάξεις, παροχές κ.λπ. τότε το χρέος εκτοξεύεται στο 900% της συνολικής αξίας της οικονομίας της χώρας!
Πηγή

Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Η «ΦΡΙΚΤΗ ΧΩΡΑ» ‘Η ΑΓΓΛΙΑ, ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΞΕΠΕΣΜΕΝΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΚΑ ΚΑΜΕΡΟΝ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: