Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Οι Βρυξέλλες έλαβαν το μήνυμα Τσίπρα - Οι Θεσμοί υποχωρούν...

Νέα τροπή παίρνουν οι διαπραγματεύσεις για την περίπτωση της Ελλάδας. Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις προς την κατεύθυνση του δημοψηφίσματος, από την πλευρά των Θεσμών φαίνεται πως επικρατούν οι ψυχραιμότεροι...
Όπως αποκάλυψε η FMVoice, ο πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου αποφάσισε να ανακοινώσει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, σε περίπτωση που ενταθεί ο εκβιασμός από πλευράς ΕΚΤ και Eurogroup.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα έφτασε στα αυτιά των ιθυνόντων και λειτούργησε καταλυτικά για την πορεία των διαβουλεύσεων, οι οποίες εν μέσω σθεναρών πιέσεων από ΕΚΤ και ΔΝΤ είχαν "ρίξει" ρυθμούς. Σε κάθε περίπτωση, συμφωνία δεν αναμένεται στο Eurogroup της Δευτέρας (όπως επιβεβαίωσε και ο Γιάνης Βαρουφάκης) εντούτοις σημαντικές πηγές κάνουν λόγο για συμφωνία που θα δώσει "ανάσα" ρευστότητας στην Ελλάδα κοντά στα μέσα Μαΐου, και η οποία θα σέβεται τις "κόκκινες γραμμές" της Αθήνας.


Το κυβερνητικό μήνυμα ελήφθη και έτσι σήμερα είχαμε την πρώτη, αν μη τι άλλο, μετριοπαθή δήλωση εκ μέρους του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, που έσπευσε να αναφερθεί στο πρόβλημα που θα προκαλέσει στη Γερμανία το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
"Ζημιά της Ελλάδας σημαίνει ζημιά και της Γερμανίας. Η χώρα χρειάζεται τη βοήθειά μας", τόνισε ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας.

Η στάση του Σόιμπλε ακολουθήθηκε και από την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Είχε προηγηθεί δήλωση του τελευταίου περί "αγγλοσαξωνικού δάκτυλου" στις πιέσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι κκ Τσίπρας και Γιούνκερ συζήτησαν την ανάγκη οι εξελίξεις στους μισθούς και στους θεσμούς στην αγορά εργασίας να είναι υποστηρικτικές στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν στον ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληρούν τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Όποιο σχόλιο για απελευθέρωση απολύσεων και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων έμεινε εκτός ατζέντας, ενώ έγινε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις...

Η στάση του Μαξίμου και το χθεσινοβραδινό non paper περί εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις φαίνεται πως δημιούργησαν προκλήσεις στις Βρυξέλλες. Φαίνεται πως η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης κερδίζει έδαφος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: