Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Κούρεμα 50% του χρέους της Ελλάδας «βλέπει» βουλευτής της Μέρκελ


«Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει και το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ένα «κούρεμα» τουλάχιστον 50% στο χρέος της» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, Μίκαελ Φουκς. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, το ηγετικό κοινοβουλευτικό στέλεχος του CDU υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει παρά την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει από την ΕΕ.
«Η Ελλάδα είναι πτωχευμένη. Πιθανός δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος για εμάς από το να αποδεχθούμε μία απομείωση κατά τουλάχιστον 50% των χρεών της» σημειώνει.
Εν των μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει μια οικονομική και σταθερή ανταγωνιστικότητα, πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατόν και εκτός Ευρωζώνης», δήλωσε στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο συντηρητικός πολιτικός για να προσθέσει ότι εάν δεν είναι επιτυχείς οι προσπάθειες στο πλαίσιο του EFSF, τότε θα πρέπει το εν λόγω ταμείο να μπορεί να μεθοδεύσει τον αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Την ίδια ώρα, στον κυβερνητικό συναπισμό  της Γερμανίας εντείνεται η κριτική στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ. Σύμφωνα με το Der Spiegel, βουλευτές των κομμάτων της Xριστιανoκοινωνικής Ένωσης και των Φιλελευθέρων δεν τον εμπιστεύονται πλέον και το θεωρούν βαρίδι για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Όποιος βγάζει από την κρίση χρέους το συμπέρασμα ότι ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός πρέπει τώρα να ενισχυθεί, ακολουθεί εντελώς λάθος δρόμο» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU για δημοσιονομικά θέματα Γκέοργκ Νουσλάιν που επιτέθηκε ευθέως στον Σόιμπλε, υπαινισσόμενος ότι κάτι δεν πάει καλά με τον υπουργό, όπως επισημαίνει η Deutche Welle.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε, για να υπερασπιστεί την πολιτική Σόιμπλε, χαρακτηρίζει τον υπουργό έντιμο πολιτικό που προωθεί διορατικά την ευρωπαϊκή υπόθεση.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ που υποστήριξε χθες ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην εκταμίευση της έκτης δόσης, προειδοποιεί τώρα την Αθήνα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα καταβάλουν την επόμενη δόση εάν δεν συναινέσει το ΔΝΤ. Σε νεότερη συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt, η οποία θα κυκλοφορήσει την Τρίτη η κ. Φέκτερ υπογραμμίζει ότι εάν δεν συναινέσει το Ταμείο, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης και δεν θα έχουν τηρηθεί οι όροι της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά. Σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να είναι όλα εντάξει, λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: