Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τα «γυρίζει» το Spiegel: Αισιοδοξία για συμφωνία με τη βελτιωμένη λίστα της Αθήνας


Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάνει λόγο για αισιοδοξία που επικρατεί στους Θεσμούς για συμφωνία με την Αθήνα, καθώς η λίστα μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης είναι «σαφώς βελτιωμένη», κοστολογημένη και συγκεκριμένη.
Το ρεπορτάζ του περιοδικού σχολιάζει ότι «μετά το χάος, τα πράγματα θα μπορούσαν μόνο να γίνουν καλύτερα», και αναφέρεταιι στις δηλώσει του Νίκου Βούτση περί μη ικανότητας της χώρας να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group που ακολούθησε, λεέι το Der Spiegel, παρουσιάστηκε το κείμενο των 26 σελίδων με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση κι αυτό «έκανε την ελπίδα για συμφωνία να ξαναφανεί».
Η εν λόγω λίστα είναι ενθαρρυντική, συνεχίζει το Der Spiegel, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να εξηγεί στους εταίρους του πως η Ελλάδα θα κατορθώσει όχι μόνο να επιτύχει ισορροπημένο προϋπολογισμό αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα.
Το άρθρο γράφει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να «σπάσει κάποια ταμπού», όπως για παράδειγμα αυτό της ελεύθερης πρόσβασης – των αρμόδιων δημοσίων οργάνων – στους τραπεζικούς λογαριασμούς φοροφυγάδων.
Πολλοί από τους πιστωτές της Ελλάδας, φέρονται να δηλώνουν –μετά τη λίστα Βαρουφάκη- πως «τώρα τα πράγματα δείχνουν καλύτερα». Σύμφωνα πάντα με το κείμενο του περιοδικού, μπορεί οι προβλέψεις για την ανάπτυξη να φαίνονται μη ρεαλιστικές, αλλά τουλάχιστον τώρα «ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων υπάρχει και μπορεί να αναγνωρισθεί». Εκπρόσωπος των Θεσμών δηλώνει στο Spiegel ότι «υπάρχει πρόοδος» αλλά «χρειάζεται ακόμα να διανύσουμε πολύ δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: