Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Mήνυμα της Wall Street προς Ευρώπη: Μην ρισκάρετε ελληνική χρεοκοπία

 
Πιέσεις προς την Ευρώπη να μην αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης, φέρεται να ασκούν υψηλόβαθμα στελέχη της Wall Street και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ουάσιογκτον φοβούμενοι, σύμφωνα με την Politico, τις αντιδράσεις της αγοράς σε μια περίοδο ήπιας ανάπτυξης στις ΗΠΑ και αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Politico, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι τόσο ανήσυχοι όσο το 2012 όσον αφορά την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ μερικοί άλλοι δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και θετικά προσκείμενοι σε μια τέτοια εξέλιξη. Μετά βέβαια ανακαλούν στη μνήμη το παράδειγμα της Lehman Brothers, την χρεοκοπία της Ρωσίας και την δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σαράγεβο το 1914 που στάθηκε η αφορμή για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε η θεωρητική συζήτηση για το πόσο καλύτερα προετοιμασμένη είναι η παγκόσμια οικονομία για το ενδεχόμενο ενός Grexit καταλήγει στο πως ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει οικονομικό Αρμαγεδώνα.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα πάντα με την Politico, είναι πως Wall Street και Ουάσιγκτον θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να ακολουθήσει μετά από μια χρεοκοπίας της χώρας και έξοδό της από το ευρώ. Την ώρα που η αμερικανική οικονομία ταλαντεύεται ξανά, η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται και η Μέση Ανατολή βρίσκεται μια ανάσα από την πλήρη κρίση, μοιάζει πολύ τρομακτικό να προστεθεί και το πρόβλημα “Ελλάδα” στο σκηνικό.

Σίγουρα σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση τρία χρόνια πριν, σχολίασε ο Larry Summers, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για να προσθέσει “αλλά ο κόσμος είχε υποτιμήσει στο παρελθόν τις συνέπειες από την κατάρρευση της Lehman ή την χρεοκοπία της Ρωσίας” εξηγώντας πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να έχει περιορισμένες συνέπειες αλλά μπορεί επίσης και να προκαλέσει και μια τεράστια κρίση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο φόβος του πανικού που μπορεί να προκληθεί από μια χρεοκοπίας και έξοδο της Ελλάδας από τοε ευρώ απασχολεί τα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια των ΗΠΑ που μοιράζονται την άποψη του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker πως το Grexit θα μας οδηγούσε σε συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν δημοσίως και ιδιωτικά πιέσεις στην Ελλάδας και τους Ευρωπαίους εταίρους της να έρθουν το συντομότερο δυνατό σε μια συμφωνία. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew προειδοποίησε πως ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για τους πολίτες της χώρας, ενώ θα αποσταθεροποιούσε και τις διεθνείς αγορές. Έχω επανειλημμένως πει πως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορούν να προβλεφθούν όλοι οι κίνδυνοι μιας ελληνικής χρεοκοπίας, είχε δηλώσεις χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με την Politico, αν και οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών, ωστόσο ασκούν συνεχείς πιέσεις προς όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να πράξουν τα δέοντα για να καταλήξουν σε συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: