Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

LA TRIBUNE: ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

 La Tribune: Βελτιωμένη η διαπραγματευτική ικανότητα του Τσίπρα


Την πεποίθησή ότι η διαπραγματευτική θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κάθε άλλο παρά έχει αποδυναμωθεί στο «μπρα ντε φερ» με τους Ευρωπαίους, εκφράζει η οικονομική εφημερίδα «La Tribune».
«Η θέση των πιστωτών της Ελλάδας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να λένε. Αντιμέτωποι με μια ελληνική κυβέρνηση που κρατάει τις θέσεις της, οι απειλές της ΕΚΤ, όπως και τα τελεσίγραφα του Eurogroup, φαίνεται να μην είναι πλέον πραγματικά αποτελεσματικά. Ο Αλέξης Τσίπρας το έχει κατανοήσει και ξέρει ότι από εδώ και στο εξής εάν ο χρόνος πιέζει, πιέζει για όλους, για τον ίδιο, όπως και για τους πιστωτές... Η διαπραγματευτική του ικανότητα είναι σαφώς βελτιωμένη», σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Ρομαρίκ Γκοντέν, συμπληρώνοντας:
«Η ΕΚΤ δεν τόλμησε! Δεν τόλμησε να διπλασιάσει τα ενέχυρα (collateral), που ζητούνται ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τον ELA».
Όσον αφορά, δε, στην είδηση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είχε προτείνει μείωση κατά 50% της αξίας των ενέχυρων, όπως μετέδωσε η εφημερίδα New York Times, ο Γάλλος αρθρογράφος εκτιμά ότι ήταν πολύ πιθανό να έχει γίνει μια τέτοια πρόταση από το Συμβούλιο, ωστόσο όχι μόνο δεν έγινε αποδεκτή, αλλά αντίθετα, μάλιστα, η ΕΚΤ αύξησε κατά 1,5 δισ. ευρώ το φάκελο των χρημάτων στον ELA που προορίζονται για την Ελλάδα, φθάνοντας πλέον συνολικά στα 75,5 δισ. ευρώ.
«Εάν διπλασίαζε τα προϊόντα εγγύησης στις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ θα έπαιρνε το πολύ μεγάλο ρίσκο να επιτάχυνε την κρίση «στεγνώνοντας», από τα αποθεματικά των ενέχυρων, στις τράπεζες», εκτιμά ακολούθως ο Γκοντέν, υπογραμμίζοντας:
«Θα ήταν σίγουρα ένας τρόπος για να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα, αλλά και παράλληλα μέγας κίνδυνος για ρήξη, ή, ακόμα, κίνδυνος πληθωρισμού των τραπεζικών χρεών, για τα οποία εγγυάται το κράτος και προορίζονται για τις εγγυήσεις».
Και καταλήγει: «Η ΕΚΤ όμως διαβεβαιώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη για μια τέτοια ρήξη…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: