Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

Το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


 
Σημαντικές συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά ζητήματα θα έχει στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης θα έχει συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το πρόγραμμα των επαφών του πρωθυπουργού αρχίζει στις 10 το πρωί της Τετάρτης, με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 13:00 θα μεταβεί στο Κρεμλίνο όπου θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Βλ.Πούτιν.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, η συνάντηση θα διαρκέσει μία ώρα.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Το απόγευμα ο Αλ.Τσίπρας θα συναντηθεί με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.
Την Πέμπτη 9 Απριλίου ο πρωθυπουργός θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Μόσχα το απόγευμα της Μ.Τρίτης.

Χθες, Μ.Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα της επίσκεψης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ενώ παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Σπύρος Σαγιάς.
Η Αθήνα προσδοκά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα άμεση σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Έμφαση δίνεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό σχέδιο, τον αγωγό Turkish Stream, αλλά και στο παράθυρο που άνοιξε πρόσφατα για μερική -έστω- άρση του ρωσικού εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.
Κρεμλίνο: Ίσως συζητηθεί το ζήτημα του χρέους
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί στις συνομιλίες του ρώσου προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε ο κ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων».
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα, που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».
Με τη σειρά της, συνεργάτης του ρώσου υπουργού Σβετλάνα Νικήτινα είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα «δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών».
Σε δημοσίευμά της, η οικονομική ημερήσια εφημερίδα Kommersant επικαλείται ρωσική κυβερνητική πηγή, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη πηγή συνέδεσε το δάνειο και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, που προμηθεύεται η Ελλάδα, από την απάντηση στο γνωστό ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης.
Το δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας παραθέτει ως εξής τη δήλωση της ρωσικής κυβερνητικής πηγής: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα εκπτώσεων στην τιμή του φυσικού αερίου: η τιμή του συνδέεται, σύμφωνα με το συμβόλαιο με την αξία του πετρελαίου, η οποία τους τελευταίους μήνες μειώθηκε σημαντικά. Επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων. Αλλά εδώ με τη σειρά μας ενδιαφερόμαστε για κινήσεις προσέγγισης, ειδικότερα ως προς την απόκτηση από τη Ρωσία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: