Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Σκουρλέτης: Αν δεν πάρουμε χρήματα σε 10 μέρες τότε λυπάμαι...

Δήλωση γρίφος σε γερμανική εφημερίδα για την προσέγγιση με τη Μόσχα

Αίσθηση προκαλεί δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη σε γερμανική εφημερίδα για την προσέγγιση Ελλάδας - Ρωσίας. Ο υπουργός λέει ότι η Αθήνα θέλει να μείνει στην Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να κολυμπήσει αν την πετάξουν εκτός και ετοιμάζει plan B.

Τη διαφαινόμενη ελληνορωσική προσέγγιση σχολιάζει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «ο Αλέξης Τσίπρας έχει κακά χαρτιά αλλά γερά νεύρα. Αν αυτό που έχει να προσφέρει δεν αρέσει στην Ευρώπη, τότε θα βρει χρήματα αλλού. Στη Μόσχα».

Η εφημερίδα του Αμβούργου - σύμφωνα με τη Deutsche Welle - φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι «αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, ‘τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα'».

Όπως επισήμανε ο έλληνας υπουργός, «θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, (…) αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε». Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιο σχέδιο Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει σε αυτό η Ρωσία εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Σχολιάζοντας την ελληνική στάση στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο αρθρογράφος διερωτάται: «Θέλει ο Τσίπρας να παίξει πραγματικά αυτό το χαρτί; Με τίμημα την εξάρτηση από ένα καθεστώς που δεν διστάζει να προβαίνει σε πολιτικούς εκβιασμούς; Ή μπλοφάρει; Όχι, δεν είναι μπλόφα η καταστροφή της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στη Ρωσία στο ζήτημα της διένεξης στην Ουκρανία. ‘Οι κυρώσεις δεν ωφελούν κανέναν', δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης», επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει».

Η προσέγγιση που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση με τη Μόσχα σχολιάζεται και από την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο γερμανός αρθρογράφος κάνει λόγο για «φλερτ με τη Μόσχα», εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ρισκάρει να απομονωθεί πλήρως εντός της ΕΕ». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, «ενδέχεται να πρόκειται για κάτι περισσότερο από φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο και ελληνικές εξαγωγές φράουλας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που μεταβαίνει επίσης στη Ρωσία, έχει ήδη αναφερθεί λίγο μετά τις εκλογές στο ενδεχόμενο ρωσικής δανειακής βοήθειας. Αυτό καταδεικνύει και η επίσπευση της επίσκεψης Τσίπρα από τις 9 Μαΐου στις 8 Απριλίου. Σύμπτωση ή όχι, αυτή η 8η Απριλίου είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της ΕΕ η ημερομηνία κατά την οποία ενδέχεται να εξαντληθούν τα χρήματα της Αθήνας».

Ο γερμανός σχολιαστής θεωρεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα τύχει θερμής υποδοχής στο Κρεμλίνο. Όπως υπογραμμίζει, «η Ρωσία έχει οικονομικές φιλοδοξίες στην Ελλάδα. Ο Ρωσικός Σιδηρόδρομος RZD θέλει να αναλάβει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την ‘πύλη προς τα Βαλκάνια'. Πολύ σημαντικότερες για τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι όμως οι προοπτικές στο γεωπολιτικό πεδίο», τονίζει ο αρθρογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: