Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης στην Handelsblatt: Νέα διεθνής συμφωνία για το χρέος

Ο Γιάννης Βαρουφάκης
Ο Γιάννης Βαρουφάκης
 
“ Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ”
«Όπως εμείς δεν θέλουμε να ακούμε πια τη λέξη "τρόικα", έτσι και οι πιστωτές μας δεν θέλουν να ακούν τη λέξη "κούρεμα". Το καταλαβαίνω», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διεθνή συμφωνία για το χρέος, προκειμένου να αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις σχεδόν 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου, για να προσθέσει ότι η πληρωμή θα είναι «αδύνατη» χωρίς μια συμφωνία μετά από την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Παράλληλα, ο Γιάννης Βαρουφάκης, τονίζει ότι υπάρχουν «έξυπνες λύσεις» για διαγραφή του χρέους, αναφέροντας ενδεικτικά τα credit swaps, ενώ πρότεινε και την έκδοση κρατικών ομολόγων, τα οποία θα συνδέονται με το ΑΕΠ της χώρας, σημειώνοντας ότι «τότε, οι πιστωτές μας θα έχουν συμφέρον να αρχίσει  να αναπτύσσεται ξανά η ελληνική οικονομία». 

Το «κλειδί» για το σταμάτημα της ύφεσης, είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ και ο μόνος δρόμος για να αρχίσει η Ελλάδα να αντιμετωπίζει το βουνό του χρέους της, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι «σε κάθε περίπτωση αυτό θέλουμε να κάνουμε. Αλλά για όσο ακόμη θα συνεχίσει να πέφτει το ΑΕΠ, θα ανεβαίνει το βουνό χρέους, παρά τα χαμηλά επιτόκια που πληρώνουμε. Πρέπει αυτό να το ανατρέψουμε και το κλειδί για αυτό είναι οι επενδύσεις».

Για την απόφαση της κυβέρνησης να χτυπήσει την φοροδιαφυγή, ο Γιάννης Βαρουφάκης, τονίζει ότι «αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι ότι κανένας από μας δεν ανήκει στο παλιό σύστημα. Κανείς μας δεν έχει πάρει ποτέ ούτε ευρώ. Υπ΄ αυτή την έννοια, είμαστε ανεξάρτητοι».

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας για το αν απέκτησε φίλους στο Eurogroup σημείωσε ότι «το Eurogroup δεν είναι το πεδίο όπου σφυρηλατούνται γρήγορα φιλίες», επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις συνεργασίας είναι πολύ πιο πολιτισμένες από ό,τι μεταδίδεται από κάποια ΜΜΕ. Παράλληλα, αναφερόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, τόνισε ότι «τον βρίσκω συναρπαστικό χαρακτήρα και θεωρώ τιμή μου που τον γνώρισα. Εκτιμώ την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεών μας».

Τέλος, ο Γιάννης Βαρουφάκης, απέρριψε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν θέλει άλλα χρήματα και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερο ένα πακέτο ανάπτυξης που θα βασίζεται και σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, κάτι που θα βοηθήσει την οικονομία και έτσι δεν θα απαιτούνται νέα δάνεια των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: