Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Τυπώστε, πληρώστε …τελειώσατε

tupwste-plirwste-teleiwsate


Ενεργοποιείται από το πρωί η έκτακτη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν πέντε εργάσιμες στη διάθεσή τους για να πληρώσουν



Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υπογράψει εγκαίρως τον νόμο μέχρι στο Εθνικό Τυπογραφείο –υπάλληλοι του οποίου έκαναν υπερωρίες προκειμένου να δημοσιεύσουν τον νόμο στο ΦΕΚ μεσάνυχτα παρά… ένα- χρειάστηκε να …τρέξει μέσα σε λίγες ώρες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να είναι σε θέση να ενεργοποιήσει την έκτακτη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από νωρίς το πρωί. Έτσι, οι οφειλέτες θα έχουν στην διάθεσή τους τέσσερις εργάσιμες και… σήμερα προκειμένου να πληρώσουν ότι θέλουν και μπορούν με αντάλλαγμα τη διαγραφή μέρους ή και του συνόλου των προσαυξήσεων με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί.
Η διαδικασία, όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, είναι πολύ απλή.
Η διαδικασία, όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, είναι πολύ απλή. Ο φορολογούμενος, κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet θα μπορεί να εκτυπώσει ένα έντυπο στο οποίο θα εμφανίζονται όλες οι οφειλές του αναλυτικά ανά είδος (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ). Με αυτό το έντυπο θα μπορεί να προσέρχεται σε τράπεζες, εφορίες, ΕΛΤΑ και να πληρώνει όποια οφειλή θέλει και όποιο ποσό θέλει. Τον υπολογισμό των προσαυξήσεων που θα διαγράφονται θα τον κάνει αυτόματα η εφορία μετά την πληρωμή. Για τη διαδικασία, δεν χρειάζεται καμία αίτηση. Ισχύει λοιπόν ο κανόνας «τυπώνεις, πληρώνεις… τελείωσες»
Εντός της ημέρας, αναμένεται να ξεκινήσει και η αποστολή ειδοποιητηρίων σε οφειλέτες. Οι πρώτοι αποδέκτες θα είναι αυτοί που θα έχουν και το μεγαλύτερο όφελος να μπουν στη ρύθμιση (δηλαδή οφειλέτες που έχουν φορτωθεί με πολλές προσαυξήσεις και ως εκ τούτου έχουν κάθε λόγο να θέλουν να απαλλαγούν από αυτές).
Αναλυτικά οι οδηγίες της ΓΓΔΕ:
·       Η ρύθμιση θα τρέξει από τις 20 έως και τις 27 Μαρτίου. Η καταβολή θα διενεργείται με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής (Τ.Ο.) στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις Δ.Ο.Υ.
·       Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) μέσω της εφαρμογής «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης», η οποία θα αναρτηθεί στις 20 Μαρτίου στο TAXISnet. Επίσης μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής από τις Δ.Ο.Υ. και τα Γ.Ε.Φ.
·       Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλει.
·             Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της.
·             Ο πολίτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: