Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Χαρδούβελης ο... Grexitολόγος

Το Grexit διατηρεί περίοπτη θέση στο «εικονοστάσι» της γαλάζιας προεκλογικής εκστρατείας, μαζί με τα εικονίσματα των Αγίων Πατέρων που η Ν.Δ. επιδεικτικά… σέβεται και τιμά, αλλά υποτίθεται θα αποκαθηλώσει ο Τσίπρας.

Εσχάτως, τη σκυτάλη των κινδυνολογικών αναφορών για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, τη μετεκλογική έλλειψη ρευστότητας και την αναστάτωση του τραπεζικού συστήματος δείχνει να έχει παραλάβει από τον Σαμαρά ο Γκίκας Χαρδούβελης, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε για «πολιτική απρέπεια» και «παρέμβαση»...
στις εκλογές, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που σχολίαζε τα όσα είπε ο Τσίπρας στη «Real News» για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην παραπάνω συνέντευξή του διαβεβαίωσε ότι οι λήξεις ομολόγων προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο θα πληρωθούν κανονικά, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να πράξουμε κάτι πρωτότυπο, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια εργαλεία [σ.σ.: άντλησης βραχυπρόθεσμης ρευστότητας] που κατ’ επανάληψη έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια».
Το υπουργείο απάντησε ότι το όριο άντλησης ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια ανέρχεται στο ύψος των 15 δισ., αλλά και πάλι έχει καλυφθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση, υπονοώντας πως τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν βάση. Την ίδια ώρα άφησε υπονοούμενα για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μετεκλογικά.
Πέρα από την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλούς τόνους, κύκλοι του κόμματος επισημαίνουν πως «ούτε τα μνημονιακά κείμενα δεν υποχρεώνουν το Ελληνικό Δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δισ.», καθώς υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοσή τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για τη ρευστότητα και τους επακόλουθους συνειρμούς που εγείρονται αναφορικά με τις καταθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους τις διαβεβαιώσεις της ΤτΕ ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο». Συμπληρωματικά αναφέρουν ότι θα ήταν παράλογο ο Μάριο Ντράγκι, που εποπτεύει τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, να δημιουργήσει πρόβλημα.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πεπεισμένη ότι ο φόβος υποχωρεί και η κινδυνολογία δεν περνάει. Σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να την αντικρούσει προκειμένου να εμπεδωθεί κλίμα αισιοδοξίας κι εμπιστοσύνης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα για έξοδο από το ευρώ, αντιθέτως είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τους εταίρους και να έρθει σε συμφωνία μαζί τους.
Χαρακτηριστικά, στη συνέντευξή του προς τον Ν. Χατζηνικολάου («Ενικός») σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει για τη διάσωση του ευρώ, χωρίς όμως άλλες θυσίες για τον ελληνικό λαό.
Όσο για το αν η διαπραγμάτευση που προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε σύγκρουση και ρήξη με τους δανειστές και κατά συνέπεια σε grexit από… ατύχημα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως όχι μόνο η Μέρκελ, ως θιασώτης του ρεαλισμού, δεν θα ρισκάρει να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη για 1,4 δισ. (το ποσό των ομολογιακών λήξεων του Μαρτίου), αλλά επιπλέον θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ για να καρπωθεί η Γερμανία την έξοδο απ’ την κρίση.
Σε ό,τι αφορά την παράταση… της δίμηνης παράτασης, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι εκ των πραγμάτων οι δανειστές θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον αναγκαίο χρόνο για τη διαπραγμάτευση, ενώ, όπως διευκρινίζει η Κουμουνδούρου, δεν πρόκειται να ζητηθεί παράταση επί του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει.
Τέλος, στο ερώτημα αν η συμφωνία που θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα νέο μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος και συζητήσεις του με τον Ντράγκι το περασμένο καλοκαίρι, έκανε λόγο για ευρωπαϊκό και όχι μνημονιακό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τη λιτότητα. Θεσμική υποχρέωση της Ελλάδας, είπε, είναι να πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά είναι στην ευχέρειά της να επιλέξει τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Από το Ποντίκι

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να και ο Βελιγκεκας.