Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Θλιβερός ουραγός ο Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς
“ Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ ”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απόφασή της για παράταση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουνίου κονιορτοποιεί την κινδυνολογία του Σαμαρά ενόψει την ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ομόλογα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 20 δισ. ευρώ, που έληγαν τον Μάρτιο, τα οποία έχουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank).

Την ίδια ώρα, ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit έδωσε ένα ακόμη σήμα ότι επίκειται αγορά κρατικών τίτλων χρέους και η απόφαση αυτή αποκτά επιπρόσθετη σημασία μετά και το "πράσινο φως" που ανάβει ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην ΕΚΤ. "Αυτή τη στιγμή πρέπει να προσφύγουμε σε μη συμβατικά μέσα, δηλαδή στην τροποποίηση του μεγέθους και της σύνθεσης του ισολογισμού της ΕΚΤ", τονίζει στη συνέντευξή του ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπεζας στέλνοντας ταυτόχρονα διπλό μήνυμα στο Βερολίνο για αλλαγή πολιτικής. Αφενός εμφανίζεται αποφασισμένος να λάβει "μη συμβατικά μέτρα", αφετέρου προειδοποιεί ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει "άπειρες δυνατότητες" για την υποστήριξη της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα αποπληθωρισμού και κινδυνεύει από την ύφεση.

Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει σύντομα, ίσως μετά το συμβούλιο της 22ας Ιανουαρίου ή το αργότερο τον Μάρτιο, πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων κατά το πρότυπο της Fed στις ΗΠΑ, εξέλιξη που αναμένεται να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία και να περιορίσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Και ενώ τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη είναι σημαντικά, αφού δείχνουν ότι υπό την πίεση των εξελίξεων οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης προετοιμάζουν το έδαφος για αλλαγή πλεύσης, ο Σαμαράς εμμένει στη σκληρή οικονομική πολιτική και σε μια ένδειξη πολιτικής αμετροέπειας χαρακτηρίζει "ανοησίες" τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος. Και αυτό την ώρα που ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών αφήνει, μέσω διαρροών, να εννοηθεί ότι η χώρα του θα έβλεπε θετικά μια ευρωπαϊκη διάσκεψη για το χρέος, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σαμαράς παραμένει θλιβερός ουραγός της Ευρωδεξιάς και της γραμμής Μέρκελ, ενώ ταυτοχρόνως ευτελίζει την πολιτική αντιπαράθεση εκτοξεύοντας αμετροεπείς χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στην πραγματικότητα στρέφονται κατά των συμφερόντων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: