Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Ο πανικός έχει όνομα…

Ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς
“ Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε κλίμα πανικού, συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική της κινδυνολογίας, παρόλο που οι πολίτες δεν τον πιστεύουν. Ο λαός, αλλά και το ίδιο του το κόμμα θα τον κρίνουν γι’ αυτή την επιλογή… ”
Του Κώστα Καπνίση
Παρόλο που και από τις δημοσκοπήσεις, με τελευταία αυτή της GPO, να αποδεικνύει ότι η στρατηγική του φόβου δεν αποδίδει με την πλειονότητα των πολιτών να απαντά ότι η νέα κυβέρνηση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν προχωρήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση και προβάλει τα αιτήματά της οι εταίροι – δανειστές θα υποχωρήσουν, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική της κινδυνολογίας. 

Στην δημοσκόπηση της GPO μάλιστα το ένα τρίτο των ψηφοφόρων της ΝΔ εκτιμούν και οι ίδιοι ότι όντως οι εταίροι θα υποχωρήσουν. Άλλωστε, πυκνώνουν και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αλλά και αναλυτών – οικονομολόγων , οι οποίοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Σε αυτό όμως κλείνουν τα μάτια ορισμένα στελέχη της ΝΔ (ευτυχώς όχι η πλειονότητα), εκείνοι δηλαδή, οι οποίοι βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα και σπέρνουν το φόβο και τον τρόμο και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πλαισιώνουν τον Αντώνη Σαμαρά και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του. 

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ασφαλώς και γνωρίζει την πραγματικότητα, η οποία έχει να κάνει με την αλλαγή κλίματος που συντελείται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, χωρίς μάλιστα να έχουν αλλάξει ακόμα οι πολιτικοί συσχετισμοί. Οι πολιτικές λιτότητας όμως, τις οποίες υπαγόρευσε το Βερολίνο ειδικά σε χώρες που ακολούθησαν τα μνημονιακά προγράμματα κοινωνικής καταστροφής (και όχι μόνο σε αυτές), αναγνωρίζεται διεθνώς ότι έχουν αποτύχει, με αποτέλεσμα η γερμανική κυβέρνηση να πιέζεται πάρα πολύ και η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δέχονται σφοδρή κριτική από όλη την Ευρώπη, αλλά και από τον διεθνή Τύπο. Ο Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται όμως ότι έχει κάνει την επιλογή του και συνεχίζει να εμμένει στο Μνημόνιο, προσπαθώντας απλώς να αλλάξει το όνομά του και προχωρά σε νέες δεσμεύσεις, όπως αποκαλύφθηκε και από το περιεχόμενο του περίφημου πλέον e – mail Χαρδούβελη.

Φαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταλήξει να είναι ο μόνος πολιτικός σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελαρίου σε όλη την Ευρώπη, παρόλο που και ο γερμανικός Τύπος με σειρά δημοσιευμάτων σε εφημερίδες όπως η Süddeutsche Zeitung και η Die Zeit να λένε ότι το Βερολίνο θα συζητήσει με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι όλα όσα ακούγονται περί Grexit είναι «καθαρές ανοησίες», αλλά και ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να συμβάλει πολύ περισσότερο στην επίλυση της ελληνικής τραγωδίας, όπως πολλοί στην ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ είναι πλέον πρόθυμοι να παραδεχτούν». Δεν μπορεί να μην τα διαβάζει όλα αυτά ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Όπως επίσης δεν μπορεί να μην διαβάζει και την γαλλική Le Monde, η οποία τόνισε ότι «ο Σαμαράς χρησιμοποίησε την επίθεση στο "Charlie Hebdo" σε ομιλία του κατά του ΣΥΡΙΖΑ», κατακεραυνώνοντάς τον γι' αυτή την επιλογή. 

Δυστυχώς, από ότι φαίνεται ο απερχόμενος πρωθυπουργός, επέλεξε να συνεχίσει, κατά την διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας, στο κλειστό του Αμαρουσίου, στον ίδιο δρόμο της κινδυνολογίας, της στρατηγικής του φόβου, μπολιάζοντάς το, έτσι δα για αλλαγή με μπόλικο κλίμα παροχολογίας. «Εγγυώμαι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κι άλλο το 2015 και τον επόμενο χρόνο και θα τον δώσουμε απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εγγυώμαι ότι το επίδομα σε Βορειοηπειρώτες και Ποντίους υπερήλικες θα επιστραφεί... θα μειώσουμε στο 15% από 25% το φόρο στις επιχειρήσεις και στο εισόδημα στο 35% από 42% καθώς και τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, για να προσθέσει ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ «πάει να χαλάσει τη συμφωνία με τους εταίρους και την έξοδο από το Μνημόνιο», για να συνεχίσει με κινδυνολογία, αλλά και προφανή ψέματα λέγοντας ότι «θα χαθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, θα χαθεί και το ΕΣΠΑ αν έλθουμε σε σύγκρουση με τους εταίρους όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν συγκρουστούμε κινδυνεύουμε να χάσουμε πάνω από 35 δισ... Θέλουν να διαλύσουν την αστυνομία και να την αφοπλίσουν. Θέλουν ανοιχτά σύνορα και ιθαγένεια...». 

Είπε και άλλα ο Αντώνης Σαμαράς, πάντα στο γνωστό «κουτσαβακίστικο» ύφος, το οποίο είναι προφανώς στρατηγική του επιλογή, η οποία δημιουργεί απέχθεια ακόμα και στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης και αυτό φαίνεται και από σειρά ιστορικών στελεχών της ΝΔ, τα οποία δεν «κατεβαίνουν» στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, με έναν από τους λόγους να είναι αυτός, καθώς διαπιστώνουν ότι η άλλοτε συντηρητική παράταξη έχει μεταλλαχθεί σε ένα μόρφωμα που θυμίζει αρκετά έντονα την ΠΟΛ.ΑΝ. Η άρνηση ιστορικών στελεχών να «κατέβουν» στις εκλογές με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά λέει επίσης πολλά για την επόμενη μέρα ή ακόμα και το ίδιο το βράδυ των εκλογών, μετά από το αποτέλεσμα, για το πολιτικό μέλλον του Αντώνη Σαμαρά. 

Συμπερασματικά, όλα αυτά, στα οποία καταφεύγει ο Αντώνης Σαμαράς, έχουν πιθανότατα μια λογική εξήγηση και αυτή δεν είναι άλλη από τον πανικό. Γίνεται πλέον κατανοητό ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, επιλέγει αυτή την τακτική όχι για να κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές. Άλλωστε η στρατηγική του φόβου δεν μπορεί να νικήσει την ελπίδα. Ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια ιστορική συγκυρία για την χώρα, στις πιο κρίσιμες εκλογές μετά από τη Μεταπολίτευση, επιλέγει την τακτική της διαχειρίσιμης ήττας, προκειμένου να έχει λόγο την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό. Ο λαός, αλλά και το ίδιο του το κόμμα θα τον κρίνουν γι’ αυτή την επιλογή…
Πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: