Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ «αγκαλιά» με το 35% στο όριο της αυτοδυναμίας



Σταύρος Χριστακόπουλος
Το Ποντίκι


Σαφή διεύρυνση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. και ποσοστό που τον φέρνει μια ανάσα από την αυτοδυναμία καταγράφει η δημοσκόπηση της ALCO, την οποία δημοσιεύει σήμερα «Το Ποντίκι».

Για την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου (και σε παρένθεση το ποσοστό στην αναγωγή της πρόθεσης ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων) με 28% (31%) έναντι 23,2% (25,7%), εκτινάσσοντας τη διαφορά του από το δεύτερο κόμμα στο 5,3% (από 4% τον Σεπτέμβριο) στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.

Δεδομένου ότι οι αναποφάσιστοι (στην αναγωγή) φτάνουν το 13%, η βάσιμη υπόθεση ότι εξ αυτών το ένα τρίτο θα καταλήξει, κατά τα ειωθότα, στο πρώτο κόμμα οδηγεί σε εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος στο 35%.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ακόμη η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει το 82% (το υψηλότερο σήμερα μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων) έναντι 73% της Ν.Δ. Επιπλέον σχετικό στοιχείο αποτελεί η απευθείας μετακίνηση του 8,7% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά εισπράττει μόλις το 2,5%. Από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ η σημαντικότερη κατευθύνεται προς τους αναποφάσιστους (7,7%).

Φαίνεται ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σφραγίζει» τις διαρροές του προς το Ποτάμι (μόλις 1,6% της εκλογικής του δύναμης του Ιουνίου του 2012, όταν στις ευρωεκλογές εκτιμάται ότι είχε χάσει προς αυτή την κατεύθυνση περί το 10%).
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η απορρόφηση του 14,2% της δύναμης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο χάνει επιπλέον 15,2% προς τους αναποφάσιστους και 8,5% προς τη Ν.Δ.
Συντριπτική είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης, με 57% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 16% για τη Ν.Δ. (44% - 21% ο ίδιος δείκτης τον Σεπτέμβριο).

Αδύναμο σημείο για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποκαλύπτουν οι απαντήσεις στο ερώτημα αν είναι σαφής η πολιτική του για το χρέος, όπου το 55% απαντά «Όχι» και μόνο το 37% «Ναι». Στο ίδιο κλίμα και η αύξηση της διαφοράς του Σαμαρά από τον Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι ο «πιο αξιόπιστος πρωθυπουργός», όπου το αποτέλεσμα είναι 34% - 28% (από 29,5% - 27,5% τον Σεπτέμβριο). Επιπροσθέτως το 28% εκτιμά ότι ο Σαμαράς μπορεί να κλείσει καλύτερη συμφωνία για το χρέος έναντι 26% που προτιμά τον Τσίπρα.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως έχουν τεράστια σημασία εφόσον τελικά δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου και πάμε σε εκλογές. Πόσοι όμως θέλουν εκλογές; Με βάση τη δημοσκόπηση της ALCO, το 40% προκρίνει εκλογές, ενώ το 50% προτιμά την εκλογή Προέδρου. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Σεπτέμβριο ήταν 34% και 51% και τον Οκτώβριο ήταν 42% και 47%, άρα έχουμε κλείσιμο της ψαλίδας υπέρ των επιθυμούντων εκλογές συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο και άνοιγμά της υπέρ αυτών που προτιμούν εκλογή Προέδρου συγκριτικά με τον Οκτώβριο.
Πάντως, παρά την καταγραφόμενη πλειοψηφική επιθυμία του, το εκλογικό σώμα εκτιμά κατά 43% ότι θα πάμε τελικά σε κάλπες, έναντι του 34% που θεωρεί ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος.

Αλώβητος από απειλές

Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι η έρευνα της ALCO άρχισε τη Δευτέρα το πρωί, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας ανακοινώθηκε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής
και το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Συνεπώς άνοιξε ταυτοχρόνως η εκλογολογία με άξονα το σοβαρό ενδεχόμενο μη εκλογής Προέδρου, ενώ και στα διεθνή ΜΜΕ και στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο εντάθηκε η προϋπάρχουσα συζήτηση για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές - αντάμα με την καταστροφολογία από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Επιπλέον η έναρξη της έρευνας έγινε μετά τα εκτεταμένα επεισόδια του Σαββάτου με επίκεντρο την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού και με ανοιχτό τον κίνδυνο για τη ζωή του, με εύλογη την προοπτική εκτεταμένων ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα σε περίπτωση θανάτου του.

Η αύξηση της δημοσκοπικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, εν μέσω αυτού του κλίματος χρήζει αξιολόγησης, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις απειλές για προεκλογική ή μετεκλογική αστάθεια.

Μια ανάσα από την αυτοδυναμία εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του «Ποντικιού» που κυκλοφορεί σήμερα.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφο με αναγωγή στα έγκυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31% έναντι 25,7% της Νέας Δημοκρατίας. Τρίτη εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 5,2% και ΚΚΕ & Ποτάμι με 4,8%. Οι ΑΝ.ΕΛ καταγράφουν ποσοστό 3,6%, ενώ ''Άλλο κόμμα'' προτιμά το 5,9%. Οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται στο 13%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας για την παράσταση Νίκης, τις Συσπειρώσεις των κομμάτων, τις Μετακινήσεις Ψηφοφόρων τους και την «πρωθυπουργική εικόνα» των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, για την πρόθεση στήριξης ενός νέου κόμματος υπό τον Γιώργο Παπανδρέου καθώς και για το ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο του και την ίδρυση της «Δημοκρατικής Παράταξης» (ΔΗΠΑΡ).

Τέλος, για την εκτίμηση των πολιτών για τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή και για την κατανόηση από τους ψηφοφόρους των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος.



  • Τάσεις αποσυσπείρωσης σε ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, εξαφανισμένη η ΔΗΜΑΡ. Μάχη για να κόψουν διαρροές δίνουν Ν.Δ., Χ.Α. και ΚΚΕ

  • «Ματώνει» με διαρροές η Ν.Δ. 8,7% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 6,2% απομακρύνεται από τις τάξεις της για να το… ξανασκεφτεί

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιορίσει τις διαρροές του προς αντιπάλους. Ωστόσο 7,7% των ψηφοφόρων του δηλώνει αναποφάσιστο

  • Χάνει πολύ και από παντού το ΠΑΣΟΚ: 14,2% προς ΣΥΡΙΖΑ, 15,2% αναποφάσιστοι, 8,5% προς Ν.Δ. και 4,5% προς Ποτάμι

  • Θεαματικό προβάδισμα στην πρόβλεψη επικράτησης για τον ΣΥΡΙΖΑ

  • Ο «κανένας» παραμένει ο πιο αξιόπιστος, ακολουθούν ο Σαμαράς (34%) και ο Τσίπρας (28%)

  • Αναλογική η κίνηση της διάθεσης αυτών που επιθυμούν ή δεν επιθυμούν εκλογές από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα

  • Η πλειοψηφία του δείγματος εκτιμά πως «πάμε σε εκλογές»

  • Οι μισοί θεωρούν καλό να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Το 40% θέλει εκλογές τώρα

  • Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (91%) αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι θα σημάνουν για το κόμμα τους οι εθνικές εκλογές…

  • Μόνο το 21% συμφωνεί με τη μικρή παράταση του μνημονίου

  • Το 37% έχει κατανοήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος. Η Κουμουνδούρου θα πρέπει να βοηθήσει και κάποιους από το 55% που δεν καταλαβαίνουν…

  • Μικρό προβάδισμα για τη διαπραγματευτική ικανότητα του Σαμαρά

  • Το 89% της ελληνικής κοινωνίας και το 70% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ λένε όχι σε «κόμμα Παπανδρέου»

  • Μικρό προβάδισμα για την οικονομική πολιτική Τσίπρα (2%) έναντι του Σαμαρά

  • Σαφής τοποθέτηση υπέρ των απόψεων Βενιζέλου για τη συγκρότηση Δημοκρατικής Παράταξης

  • Ένας στους τέσσερις που δηλώνουν πως θα ψήφιζαν κόμμα με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου ψηφίζει σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΒΡΕΞΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ, ΟΙΑΝέντιμοι ΕΛληνες ΧΑΪΠΑΥΛΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑ Κ.Λ.Π. ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2016.

Σουλτάνα Γαλατσίδα Τριανταφυλλίδου είπε...

Οι Έλληνες μετά από τόσα χρόνια κατρακύλας, το μόνο που αναζητούν είναι ανάσα από τον ασφυκτικό κλοιό κι έτσι δεν μπορούν να επηρεάσουν τα χίλια μύρια εκφοβιστικά τεχνάσματα των ανθελλήνων -ντόπιων και ξένων- την απόφαση τους. Άλλωστε όλα τα τοιούτα που λέγονται, είναι πεερσινά ξινά σταφύλια, αφού έχουν ξαναειπωθεί τόσες φορές (ιδίως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση). Και όσο οικονομικό "σάλιο" κι αν έχουν ακόμη κάποιοι, όσο κι αν συνεχίζουν να ενημερώνονται από τα ντιτζιοκάναλα, μέσα τους ξέρουν τί θα κάνουν, γιατί άλλη ..ξεφτίλα δεν μπορούν να σηκώσουν.