Eνώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν με προσοχή το πόθεν έσχες και τους λογαριασμούς βουλευτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (ώστε όταν γίνουν κυβέρνηση να τους μπαγλαρώσουν), πληροφορίες θέλουν  το σημερινό ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου να οδηγεί στην καρατόμηση Χαρδούβελη και (ηρωική) προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Kατά πάσα πιθανότητα εντός του 2014, ώστε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να διαπραγματευθεί την κόλαση!
Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει εκ νέου ο Βενιζέλος.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αρη Ραβανού στο Bήμα, σε μια λεπτή κλωστή βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η επιστροφή των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση κινείται, για μια ακόμη φορά, σε τεντωμένο σχοινί και ουδείς μπορεί να ασφάλεια να προβλέψει σε ποιο σημείο θα επέλθει συμβιβασμός. 
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη με τους δανειστές να θέτουν ευρύτερα ζητήματα, όπως το πολιτικό θέμα, εκτός από το μεγάλο αγκάθι που είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015, ενώ πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τον χρονικό ορίζοντα των όποιων συμφωνιών.
Η κυβέρνηση βρίσκεται στη δίνη απρόσμενων εξελίξεων και ο πολιτικός της σχεδιασμός για την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του έτους, εκτιμάται από έμπειρους παράγοντες, εντός και εκτός χώρας, ότι ίσως αποδειχθεί «παλάτι χτισμένο στην άμμο». Και αυτό διότι οι πιστωτές είναι ανήσυχοι με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, υπάρχει ο φόβος της αστάθειας και θέλουν να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο. 
Η εμπλοκή με την τρόικα και η μη έλευση στην Αθήνα των εκπροσώπων των πιστωτών επιβαρύνει το κλίμα και δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό στην κυβέρνηση που, όπως όλα τα στοιχεία συνηγορούν, φαίνεται να χάνει το ορόσημο, που και η ίδια είχε θέσει, δηλ. τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για μία πιστοληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα και έξοδο από το Μνημόνιο.
Υπό τη σκιά των αρνητικών μηνυμάτων, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δυο αρχηγοί θα αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους (σ.σ. ένα σχέδιο απεμπλοκής με την τρόικα), διότι υφίσταται πλήρη ανατροπή ο σχεδιασμός τους. 
Η αισιοδοξία που υπήρχε εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα τη θέση της στην αγωνία της επιβίωσης, καταδεικνύοντας πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση. Είχε προηγηθεί το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ και την ένταξή του στη διάταξη για τις 100 ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ αρνητικά ήταν τα μηνύματα που εστάλησαν προς την τρόικα με το επικίνδυνο παιχνίδι της ΝΔ - συμμετείχε σε αυτό πληθώρα στελεχών της, δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο τυχαία δεν έγινε - να αποδυναμώσει και να επιχειρήσει να ακυρώσει πολιτικά τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Το παιχνίδι με την φωτιά που έπαιξε ένα μεγάλο τμήμα της ΝΔ για να μετατοπιστούν οι ευθύνες στον κ. Χαρδούβελη, αξιολογήθηκε αρνητικά από τους πιστωτές, ενώ όπως παρατηρούσαν και έμπειρα μετριοπαθή «γαλάζια» στελέχη δεν αποδυναμώνεις τον υπουργό Οικονομικών, εν μέσω μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης. 
Ο κ. Χαρδούβελης επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και συνομίλησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ όταν βγήκε είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν αισθάνεται ότι τον άδειασαν. Την ίδια στιγμή η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, έδινε κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών και έλεγε ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά. 
Mπάχαλο δηλαδή!
Επί της ουσίας έγινε το αυτονόητο, εν μέσω μιας πολύ ρευστής κατάστασης και με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, αφού ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, δεν προχωρεί η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και ενδέχεται να παγώσει όπως μεταδίδεται από κέντρα των Βρυξελλών, για ένα διάστημα δυο με τρεις μήνες η ρύθμιση του χρέους και η συμφωνία για την «επόμενη ημέρα» μετά το Μνημόνιο.
Τα δεδομένα δεν είναι υπέρ της κυβέρνησης στην παρούσα χρονική περίοδο, καθώς η τρόικα, εκτός από το δημοσιονομικό κενό, θέτει στο τραπέζι όλα τα σκληρά μέτρα (π.χ. ΦΠΑ), χωρίς εξαιρέσεις, ενώ βάζει θέμα μείωσης του αριθμού των δόσεων και ένταξης στην όλη διαδικασία εισοδηματικών κριτηρίων με αιχμή την ακίνητη περιουσία.  
Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού και επιμένει ότι μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις στα πλαίσια εξορθολογισμού των ΟΤΑ και ΔΕΚΟ ώστε να εξοικονομηθεί ποσό από 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι και πέρυσι η τρόικα επέμενε για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2014, αλλά τελικώς δεν απαιτήθηκαν πρόσθετα μέτρα και κατεγράφη πρωτογενές πλεόνασμα. 
Επίσης, με βάση και την επιστολή που απεστάλη - απάντηση στα 19 σημεία της τρόικας - η Αθήνα συζητά για το ασφαλιστικό, τις ενοποιήσεις Ταμείων και έλεγχο δαπανών, αλλά είναι ξεκάθαρα αρνητική σε παρεμβάσεις για το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας, αποδέχεται τις αλλαγές στο «λοκ άουτ», τις συνδικαλιστικές άδειες, αλλά δεν συζητά το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει, ανεξάρτητα εάν θα επέλθει η όχι συμφωνία με την τρόικα επί του δημοσιονομικού σκέλους, να καταθέσει στη Βουλή, μονομερώς, την προσεχή Παρασκευή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015.
Κι ενώ τα χαιβάνια οι βολεμενοι βουλευτές είναι πολύ πιθανό να ξαναψηφίσουν την κατάργηση των 100 δόσεων(!), ο Βςενιζέλος ζητάει και από τον Τσίπρα να μπεί στην αποτυχημένη κυβέρνηση του πελατειακού κράτους.
Την ίδια στιγμή-σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη στο Capital.gr- πορτοκαλί συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου με ορατό το ενδεχόμενο να αλλάξει το χρώμα σε κόκκινο όταν παρέλθει (μεθαύριο) το τελεσίγραφο των 48 ωρών που έθεσε η τρόικα χωρίς να έχει υπάρξει προσέγγιση.
Η διαρροή από το ΥΠΟΙΚ ότι «η διαπραγμάτευση έχει τα όριά της» παραπέμπει στο αδιέξοδο που έχει βρεθεί η κυβέρνηση τόσο στο θέμα του υπολογισμού του δημοσιονομικού κενού (γίνεται λόγος για «χάσμα» στις εκτιμήσεις) όσο και στις νέες υποχωρήσεις που καλείται να κάνει από τις «κόκκινες γραμμές».
Εν όψει της σημερινής (3μμ) συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την παρουσία του Γκίκα Χαρδούβελη, συνεργάτες των δύο αρχηγών επιμένουν ότι οι εν λόγω «κόκκινες γραμμές» θα τηρηθούν (κυρίως για ασφαλιστικό και τμήμα του εργασιακού).
Και μιλούν, πάλι, για πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους, προκειμένου, όπως λένε, «να αποδειχθεί εάν οι εταίροι είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια μας» - εννοούν από την σημερινή κυβέρνηση.
«Θα πέσουμε εάν ξηλώσουμε πάλι τις 100 δόσεις»
«Θα πέσουμε την ίδια στιγμή» είναι η απάντηση κυβερνητικού στελέχους στην ερώτηση εάν τίθεται θέμα νέας τροποποίησης της... τροποποιημένης ρύθμισης για τις 100 δόσεις, όπως φέρεται να ζητά η τρόικα.
Κατά τον ίδιον, η κυβέρνηση «δεν θα τολμήσει» να ζητήσει από τη Βουλή τρίτη ψήφο σε δέκα ημέρες πάνω στην ίδια ρύθμιση η οποία «πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο». «Αλλά και να τολμήσουμε δεν θα βρούμε πρόθυμους βουλευτές», σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι το προηγούμενο ξήλωμα πέρασε με μόλις 147 «ναι».
Πέραν τούτου, Μαξίμου και Χ. Τρικούπη εμφανίζονται να σηκώνουν τα χέρια στην περίπτωση που το 48ωρο (της διορίας) λήξει χωρίς να υπάρχει προσέγγιση Αθήνας-τρόικας, καθώς ουδείς γνωρίζει εάν οι δανειστές θα εμφανίσουν εναλλακτική λύση ή εάν «απλώς» θα διακοπεί η αξιολόγηση.
Κι ενώ τα δύο επιτελεία εμφανίζονται καθησυχαστικά για να συγκρατήσουν, σε αυτή τη φάση, τους βουλευτές τους, ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε από τις Βρυξέλλες μία δυνατή γεύση του πώς θα χειρισθεί η συγκυβέρνηση τυχόν αποτυχία. "Είναι προφανές ότι υπάρχουν δυσκολίες, ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και σκληρή", παραδέχθηκε την ώρα που “έτρεχε” η πληροφορία για το τελεσίγραφο της τρόικας.
Η “είδηση” ωστόσο ήταν στην θέση που παρουσίασε ότι αυτή η δυσκολία οφείλεται και "στη στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση" καθώς σε αντίθετη περίπτωση "η διαπραγμάτευση θα ήταν ευκολότερη και τα αποτελέσματά της πιο προσιτά και απτά".
Άρα; "Χρειάζεται να καταλάβουν οι Ελληνες πως χωρίς εσωτερικό μέτωπο, χωρίς μία αλληλοκατανόηση και μία συστράτευση, δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους εθνικούς στόχους". Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον, αυτό θα είναι το επόμενο… της καταστροφής βήμα. Ωστε εάν δεν δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη συστράτευση και το εσωτερικό μέτωπο, να χρεωθεί τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις…