Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

«Μετα – Μνημόνιο» εποχή με… νέο Μνημόνιο

Ο Γκίκας Χαρδούβελης με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ  
Ο Γκίκας Χαρδούβελης με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ
“ Μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Eurogroup πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες και μάλιστα με το ελληνικό ενδιαφέρον να είναι εκτεταμένο, καθώς για μια ακόμη φορά θα ληφθούν αποφάσεις ή θα δοθούν οδηγίες για τη λήψη αυτών, που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων  ”
Μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Eurogroup πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες και μάλιστα με το ελληνικό ενδιαφέρον να είναι εκτεταμένο καθώς για μια ακόμη φορά θα ληφθούν αποφάσεις ή θα δοθούν οδηγίες για τη λήψη αυτών, που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων. 

Ουσιαστικά, σήμερα ανοίγει η συζήτηση για την επικοινωνιακή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, όπως τη σχεδιάζει η κυβέρνηση Σαμαρά και θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ωστόσο, κύκλοι της Κομισιόν έσπευσαν χθες να διαψεύσουν τις ελληνικές προσδοκίες «αδειάζοντας» την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση ναι μεν θα ξεκινήσει η κουβέντα για μια πιθανή απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημόνια, αλλά οι Ευρωπαίοι θα ξεκαθαρίσουν πως η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να βγει από την επιτήρηση. Κάτι που ήδη έχει... ομολογήσει με το δικό του τρόπο και ο κ. Χαρδούβελης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ακόμα και εντός της κυβέρνησης.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να τελειώσει το πρόγραμμα και να δημιουργηθεί μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή, που θα έχει διάρκεια από 6 έως 12 μήνες και στην οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Οι δανειστές επομένως θα εποπτεύουν τη χώρα μας αλλά με έναν άλλο τρόπο, που δεν θα λέγεται μνημόνιο αλλά κάπως διαφορετικά. Και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι αυτή η εποπτεία θα διαρκέσει 10-12 μήνες, αφού το ΔΝΤ θέλει να έχει λόγο και μάλιστα παρεμβατικό στις εξελίξεις και τη λήψη αποφάσεων, όσο η Ελλάδα θα χρωστά χρήματα στο ταμείο.

Μπορεί, λοιπόν, η εποπτεία των δανειστών να μην είναι τόσο στενή σε επίπεδο διαχείρισης, όπως συμβαίνει με το Mνημόνιο, όμως η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 10 με 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσαρμοσμένες στα... μέτρα του ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα περιμένει να αξιολογηθεί βάσει ενός μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -περίπου 10 έως 15- κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο κ. Χαρδούβελης. «Αναμένουμε ότι ο έλεγχος δεν θα είναι τόσο επίσημος, και δεν θα δημιουργεί την ένταση που δημιουργούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε ότι η Αθήνα επιθυμεί να έχει ρόλο το ΔΝΤ, αλλά περιορισμένο.

Ως εκ τούτου η Ελλάδα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο για ένα σημαντικό διάστημα μέσα στο 2015 θα ελέγχεται για την πρόοδο που θα επιτελεί -όπως περίπου συμβαίνει τώρα - και η task force θα είναι αναγκαία για να παίξει το ρόλο που έπαιζε πάντα…

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, τότε το να επιτευχθεί συμφωνία αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής είναι αρκετά δύσκολο, ενώ θα έχουμε το παράδοξο, η Ελλάδα να συνεχίσει να επιτηρείται από τον ΔΝΤ (που έχει χρηματοδοτήσει το 15% του προγράμματος) και η ΕΕ (που έχει βάλει το 85% των χρημάτων) να μένει εκτός.

Όπως και αν βαφτιστεί η «κηδεμονία» της Ελλάδας από τις ξένες δυνάμεις των δανειστών θα συνεχιστεί, όχι για ένα, αλλά για τουλάχιστον 40 χρόνια, όσα θα προκύψουν και από τη... ρύθμιση που θα επιχειρήσει εκ νέου η κυβέρνηση Σαμαρά, του ελληνικού χρέους, αν η χώρα δεν οδηγηθεί σε εκλογές, ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το μέλλον του. 

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:
ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ Γ@Μ@Ω.
ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΧΩΝΩ ΧΩΡΙΣ ΒΑΖΕΛΙΝΗ.

ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΤΥΠΟΥ ΑΛΗΤΗ ΠΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΣΚΡΟΦΑ ΚΟΡΗ ΤΟΥ.
ΖΗΤΩ Ο ΛΥΚΟΥΔΗΣ.
ΖΗΤΩ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ (ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ)

Ανώνυμος είπε...

ΔIABAZOYMAI - MEΛETOYMAI - KATANOOYMAI - MAΘAINOYMAI

"Οργή Β.Πούτιν για ΗΠΑ & Σαουδική Αραβία: "Ρίχνουν τις τιμές στο πετρέλαιο για να μας διαλύσουν αλλά ... έχασαν" ....
Η μείωση των τιμών του πετρελαίου είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας προκειμένου να την πιέσουν οικονομικά, ......... Σε συνέντευξη του στα κινεζικά ΜΜΕ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν "μάσησε¨" τα λόγια του, αλλά ταυτοχρόνως τόνισε ότι "Η Ρωσία έχει τρόπους να ισοσκελίσει τις απώλειες από την μείωση της τιμής του πετρελαίου που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία" ... "Φυσικά, η προφανής αιτία για την πτώση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της (παγκόσμιας) οικονομίας, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε ένα ολόκληρο φάσμα χωρών", ξεκίνησε την απάντησή του ο Πούτιν για να προσθέσει άμεσα ότι "Eπιπροσθέτως, υπάρχει πάντοτε μια πολιτική συνιστώσα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου (...). Σε ορισμένες περιόδους κρίσης, αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση πως είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες αυτές που πρυτανεύουν όσον αφορά την διαμόρφωση των τιμών των ενεργειακών πόρων. Είναι σαφές ότι κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις πάνω μας. Κάνουν λάθος". .....

EIΣAΣTAI THΣ KOΠTIKHΣ KAI THΣ PAΠTIKHΣ ;;; OΛH H "ANAΛYΣH" ΣAΣ EINAI MIA ANTIΦAΣH, TOΣO EΠIΣTHMONIKH OΣO KAI OIKONOMIKOΠOΛITIKH !! ΘA MΠOPOYΣE NA EITANE KAΠΠΠOIOY ΣΦOYΓΓOKOΛAPIOY .... ProfesorOY !!

1. ΣΩΣTA MEN TO "..... "Φυσικά, η προφανής αιτία για την πτώση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της (παγκόσμιας) οικονομίας, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε ένα ολόκληρο φάσμα χωρών", "

AΛΛA AYTO EXEI ΩΣ AΠOΔEKTH THN EYPΩΠAIKH OIKONOMIA KAI IΔIAITEPA THN ... ΓEPMANIKH !!! EINAI AΠΛA PE ΣTHMENOI BΛAKEΣ, O "OIKONOMIKOΣ ΠOΛEMOΣ" Dollars-Euro, KAI H ΠPOEKTAΣH TOY, "OIKONOMIKO ΦYΣIKO EΠAKOΛOYΘO" H PΩΣIKH OIKONOMIA, ΘYMIZOYMAI METPA ENANTIA THΣ PΩΣIKHΣ OIKONOMIAΣ ΛOΩΓΩO ..... NAZIOYKPANIAΣ !!!! PEZOYME AΠO AYTO: H AMEPIKANIKH OIKONOMIA EITANE ΠANTOTE Bankrottt, (KPATIOTANE ME TA OΠΛA KAI ΠOΛEMOYΣ), TΩPA ΠAEI ΓIA .... ΦOYNTO !!!

2. ΣΩΣTA MEN TO " ... "Eπιπροσθέτως, υπάρχει πάντοτε μια πολιτική συνιστώσα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου (...). Σε ορισμένες περιόδους κρίσης, αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση πως είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες αυτές που πρυτανεύουν όσον αφορά την διαμόρφωση των τιμών των ενεργειακών πόρων. Είναι σαφές ότι κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις πάνω μας. Κάνουν λάθος". ... "

MIA ... EΠIΣTHMONIKH OΣO KAI OIKONOMIKOΠOΛITIKH ANAΛYΣH THΣ ZEYΞHΣ "Dollar-Euro" ΣE ΣXEΣH ME THΣ (TIMEΣ) .... ΠPΩTOΓΓENEΣ MEXPI KAI TPITOΓΓENEΣ ΠPΩTEΣ YΛEΣ ΠAΓKOΣMIA ΘA ΣAΣ ...."ΠEIΣH" !!! AΛΛA ΠOY ..... MYAΛO !!! MIA ZΩH OΛOI ΣAΣ ΣTHN ΠOΛITIKH ΠAPAMYΘA, THN "EΛΛHNIKH" APΛOYMΠA !!!


YΓ: O YΠOΦAINOMENOΣ ENIΣTATAI, KAI EINAI O AYPIANOΣ YΠ.EΞ. TOY/THΣ T.X.Π. !! EITE APEΣEI EITE OXI ΣTOYΣ NTABAΔEΣ ΣAΣ !!!