Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΜΙΖΕΣ ΚΟΛΠΕΣ ΟΜΕΡΤΑ - Η «μητέρα» των ΜΚΟ είχε υπογραφή Καραμανλή


Tο πάρτι ασυδοσίας, που είχε στηθεί επί μία δεκαετία με άρματα δεκάδες αμαρτωλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αφήνει «σκιές» σε δύο πρώην πρωθυπουργούς. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ο συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος, καθώς και ο Στέλιος Συρμόγλου, που διορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της «ΜΚΟ των ΜΚΟ», όπως έχει χαρακτηριστεί, «Εργο Πολιτών

 


Στην αλληλογραφία του με το Μαξίμου αλλά και τον μετέπειτα υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά με αφορμή το ψαλίδισμα της κρατικής χρηματοδότησης ο πρόεδρος της ΜΚΟ Συρμόγλου δεν παραλείπει να αναφερθεί στο ενδιαφέρον του Κώστα Καραμανλή.
Η υπόθεση των ανεξέλεγκτων κρατικών χρηματοδοτήσεων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπου γινόταν πάρτι εκατομμυρίων ευρώ χωρίς απόδοση λογαριασμών και παρουσίαση του σχετικού έργου, δεν περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Χαρακτηριστική περίπτωση σκανδαλώδους διαχείρισης αποτελεί η πρώτη κρατική ΜΚΟ «Eργο Πολιτών» που δημιουργήθηκε το 2005 από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή με σκοπό την καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων στην ελληνική επικράτεια, η οποία έξι χρόνια αργότερα «έκλεισε» βουτηγμένη στα χρέη και στην παράτυπη διαχείριση των κρατικών χρηματοδοτήσεων χωρίς να έχει αποδώσει καμία σημαντική δράση.
Η εταιρεία έκλεισε ύστερα από έξι χρόνια και ήταν η πρώτη στις λίστες των κυβερνήσεων για «λουκέτα» σε οργανισμούς που δεν παράγουν έργο αφού κατάφερε να ξοδέψει 7.476.935 ευρώ σε 5 χρόνια (από το 2005 έως και το 2010), εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ περίπου σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.
Ενδεικτικό στοιχείο της αντίληψης των κυβερνήσεων Καραμανλή για τον εθελοντισμό αποτελεί το γεγονός ότι το σύνολο των κονδυλίων που διαχειρίστηκε η «ΜΚΟ των ΜΚΟ», όπως είχε χαρακτηριστεί τότε, προέρχονταν μόνο από κρατικές επιχορηγήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Εργο Πολιτών» συστάθηκε με την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Κ. Καραμανλή με στόχο να καταγράφει και να συντονίζει τις εθελοντικές οργανώσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί το κίνημα εθελοντισμού που είχε αναπτυχθεί από το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μάλιστα πριν από το λουκέτο στον οργανισμό που μπήκε το 2011, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διέταξε έρευνα για τα οικονομικά της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις αφού ο φορέας είχε εξαιρεθεί από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για τον διορισμό «ημετέρων», στη διαχείριση των κονδυλίων όπου καταγράφηκαν πλήθος παράτυπων απευθείας αναθέσεων, αλλά και στις υπέρογκες αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που δεν προβλέπονταν από κανένα θεσμικό πλαίσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από πέντε χρόνια λειτουργίας η «ΜΚΟ των ΜΚΟ» δεν είχε κατορθώσει να κερδίσει την αποδοχή των σοβαρών εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες τη χαρακτήριζαν «πολιτικό μαγαζάκι που σπαταλούσε κρατικό χρήμα».
«Γαλάζιος» και... πιστός
Πρόεδρος στον Οργανισμό είχε οριστεί από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Κ. Καραμανλή ο κ. Στέλιος Συρμόγλου, ο οποίος έφερε την ιδιότητα του δημοσιογράφου και του καθηγητή πανεπιστημίου. Ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας «Εργο Πολιτών» Στ. Συρμόγλου υπήρξε παράγοντας της ΝΔ και στενός συνεργάτης της Εκκλησίας. Το 2004 ασκήθηκαν πολλές πιέσεις για να τοποθετηθεί σε δημόσια θέση ο άνθρωπος «της δεξιάς του κυρίου» και τελικώς του ανατέθηκε η «ΜΚΟ των ΜΚΟ» το 2005 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με την ιδιότητά του ως υπουργού Πολιτισμού. Οταν το 2008 ο μετέπειτα υπουργός Πολιτισμού και ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή «έκοψε» 500.000 ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση της εταιρείας, ο κ. Συρμόγλου ξεκίνησε «πόλεμο» στην πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος υπουργείου αφού η εταιρεία δεν είχε να πληρώσει ούτε τα ενοίκια για το πολυτελές κτίριο στο οποίο στεγάζονταν.
Σε όλες τις επιστολές που έστελνε προς υπουργούς διεκδικώντας τα λεφτά ανέφερε ότι ο φορέας έχει δημιουργηθεί με υπογραφή του τότε πρωθυπουργού. Σε επιστολή στις 11 Μαΐου του 2009 προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά αναφέρει για την «τρύπα» των 500.000 ευρώ: «Δεν ήμουν εγώ ο υπουργός Πολιτισμού (υπονοώντας τον Μ. Λιάπη που περιέκοψε την κρατική επιχορήγηση). Και είχα να αντιπαλέψω κατά την προσπάθειά μου την παραγνώριση των κατευθυντήριων οδηγιών του πρωθυπουργού για τον Οργανισμό, καθώς και το ενδιαφέρον του για την οικονομική ευρωστία του "Εργου Πολιτών", ενδιαφέρον ρητό αδιαμφισβήτητο και αταλάντευτο μέχρι αυτήν την ώρα (εκ των χαρακτηριολογικών αρετών του Κώστα Καραμανλή) έμπρακτο ενδιαφέρον απέναντι στο οποίο κρινόμαστε και λογοδοτούμε όλοι μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εταιρείας την πενταετία 2005-2010 η «Εργο Πολιτών» συμμετείχε σε 45 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν συνέδρια και ημερίδες όπου σε μία εξ αυτών που πραγματοποιήθηκε το 2008 είχε μιλήσει και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.
Στην ομιλία του εξήρε τον ρόλο της εταιρείας αναφέροντας ότι «θα ήθελα να συγχαρώ τον Κρατικό Οργανισμό για τον Εθελοντισμό "Εργο Πολιτών" για την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτό το Συνέδριο. Θα ήθελα μάλιστα να προτείνω να βγάλει τη λέξη «Κρατικός» από τον τίτλο του. Αρκεί να λέγεται "Οργανισμός για τον Εθελοντισμό".
Βεβαίως έχει την κρατική οικονομική υποστήριξη, αλλά ο ρόλος του είναι να λειτουργήσει ανεξάρτητα και να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών».
Τελικά η κακοδιαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων που πήγαιναν κυρίως σε μισθοδοσία και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών οδήγησαν τον Οργανισμό στις 21 Απριλίου 2011 να χρωστά 536.252,50 ευρώ. Η «ΜΚΟ των ΜΚΟ» προμηθεύτηκε αυτοκίνητο 2.000 κυβικών έναντι 44.000 ευρώ για τον πρόεδρο, έκανε δημοσκοπήσεις καταβάλλοντας 35.000 ευρώ και πραγματοποιούσε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων κατά το δοκούν.
Λεφτά υπήρχαν
Μια έκθεση φωτογραφίας κόστισε πάνω από 50.000€
Η παραγωγή μηδενικού έργου δεν εμπόδισε τη διοίκηση να νοικιάσει γραφεία 703 τ.μ. έναντι 16.500 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα καταγράφονται διαδικασίες απευθείας ανάθεσης για ποσά άνω των 80.000 ευρώ σε εταιρείες μηχανογραφικού υλικού. Σύμφωνα με το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το τμήμα διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης δεν εξέδιδε εντάλματα πληρωμής και δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί ο ακριβής έλεγχος των δαπανών.
Οι διαδικασίες ήταν παράτυπες αφού η νομοθεσία προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού. Οι πληρωμές προμηθευτών γίνονταν με εντολή προέδρου, ενώ μόνο μία έκθεση φωτογραφίας στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, με τίτλο «Κλικ στον Εθελοντισμό», το 2008, κόστισε πάνω από 50.000 ευρώ. Οσον αφορά το παραχθέν έργο, η «Εργο Πολιτών» περιορίστηκε σε μελέτες, έρευνες και σεμινάρια με αναθέσεις σε «ημετέρους», κατέγραψε 8.500 εθελοντικές οργανώσεις, εκ των οποίων βρέθηκαν μόνο οι 4.500 ανά την επικράτεια. Η εταιρεία διαχειρίστηκε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, τα οποία δαπάνησε σε κόστη μισθοδοσίας και απευθείας αναθέσεις.
Οσον αφορά τις χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών από τις οποίες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποτελούν την κινητήριο δύναμη του φορέα, το «Εργο Πολιτών» κατάφερε να αξιοποιήσει στα σχεδόν έξι χρόνια της λειτουργίας του μόνο 154.000 ευρώ.
Χλιδή
Η παραγωγή μηδενικού έργου δεν εμπόδισε τη διοίκηση να νοικιάσει πολυτελή γραφεία 703 τ.μ. έναντι 16.500 ευρώ μηνιαίως στον Πύργο Αθηνών.
Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα από το 2010 στο γραφείο του προέδρου, οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπήρχαν μια πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα.
Το έργο του φορέα στα 5 χρόνια λειτουργίας του περιελάμβανε κυρίως εκθέσεις φωτογραφίας, δεξιώσεις και ημερίδες, όπου πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος, ενώ στο έργο του κρατικού φορέα περιλαμβανόταν και η έκδοση CD για τον εθελοντισμό της ηθοποιού (και συζύγου του διευθυντή) Γωγώς Αντζολετάκη.
Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης
Το καταστατικό προέβλεπε την αδιαφάνεια
Στην έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011 καταγράφονται παρατυπίες που δείχνουν το μέγεθος της ασυδοσίας οι οποίες κοινοποιήθηκαν και στην Εισαγγελία Αθηνών. Οι προσλήψεις προσωπικού έγιναν με επιλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ προκειμένου να αξιοποιηθούν οι «ημέτεροι» με τις αλήστου μνήμης «γαλάζιες» συνεντεύξεις. Οι ελεγκτές εντόπισαν ότι προσελήφθησαν περισσότερα άτομα απ' όσα αναφέρονταν στην προκήρυξη, χωρίς να υπάρχει περίπτωση ισοψηφίας, αφού οι υποψήφιοι δεν βαθμολογήθηκαν.
Ο προϊστάμενος του τμήματος Προγραμματισμού προσλήφθηκε στις 4-11-2005 και 5 μήνες αργότερα παραιτήθηκε από τη θέση του. Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρητών όμως, δύο μήνες μετά την πρόσληψή του ο υπάλληλος υπέγραψε και σύμβαση έργου με τον Οργανισμό με αμοιβή 52.800 ευρώ κάθε χρόνο. Ο ιδρυτικός νόμος του φορέα Εργο Πολιτών (3390/2005) στο άρθρο 15 προέβλεπε ότι ο Οργανισμός δεν υπάγεται στις διατάξεις που ισχύουν για το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού οποιασδήποτε φύσης, αμοιβές, προμήθειες, καθώς και για την τήρηση του δημόσιου λογιστικού, προκειμένου να έχει την ευελιξία να εκπληρώσει τον σκοπό του.
Οι αμοιβές
Ο πρόεδρος του λάμβανε αποδοχές 9.500 ευρώ μηνιαίως (το 2010 μειώθηκαν στα 5.800), χωρίς να συνυπολογίζεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη από τον νόμο. Καταβάλλονταν μέσω επιδομάτων στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων αποδοχές διπλάσιες από τις προβλεπόμενες στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Στη μισθοδοσία του προσωπικού που ξεκινούσε από 765 ευρώ και έφτανε τα 2.200 για τους προϊσταμένους τμημάτων προβλέπονταν -με απόφαση προέδρου που εξουσιοδοτήθηκε από το ΔΣ- επίδομα αυξημένης ευθύνης 1.000 ευρώ, επίδομα παραγωγικότητας 800 ευρώ και επίδομα κινήσεων 500 ευρώ που επί της ουσίας ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προβλεπόμενες τακτικές αποδοχές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: