Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Αποτυχία του επικοινωνιακού ελιγμού



Πολύ γρήγορα διαλύθηκε το επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης, ότι δήθεν οι συναντήσεις στελεχών της στο Παρίσι, στις 3, 4, και 5 Σεπτεμβρίου, ήταν μια απόδειξη ότι η χώρα ανασαίνει από τον ασφυκτικό βρόχο της επιτήρησης της τρόικας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του εκπροσώπου της, είπε ωμά και καθαρά ότι η συνάντηση της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση που αφορά την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και την τήρηση των προαπαιτουμένων θα γίνει κατά τα συμφωνηθέντα, δηλαδή το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου. Πάγωσαν στην κυβέρνηση μετά τη χθεσινή δήλωση του Ευρωπαίου εκπροσώπου. Και τι δεν έλεγαν πριν απ' αυτή τη δήλωση-διευκρίνιση-διάψευση τα κυβερνητικά στελέχη. Οτι η αξιολόγηση εκτός συνόρων ήταν σχέδιο του πρωθυπουργού, ότι είχε κάνει αυτή τη συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους, ότι η χώρα έχει ανακτήσει πλήρως την αξιοπιστία της και λοιπά ηρωικά που, δυστυχώς γι' αυτούς, αποδείχτηκαν πένθιμα.

Είναι δυνατόν να υπήρχε τέτοια συμφωνία μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και των δανειστών και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. να μην το γνωρίζει; Ασφαλώς όχι. Για να μη γίνει προφανώς ρεζίλι η κυβέρνηση, αναγκάστηκε ο ίδιος ο εκπρόσωπος να διορθώσει, λέγοντας πως η συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα θα είναι προπαρασκευαστικού χαρακτήρα.

Πήγε στράφι το κλίμα αισιοδοξίας, αλλά και… αντίστασης στις πιέσεις της τρόικας, που επιχείρησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Ούτε έξοδος από τα μνημόνια ούτε «εξοστρακισμός» της απεχθούς για τον ελληνικό λαό τρόικας, ούτε ακόμη ότι η χώρα περνά σταδιακά σε μια «άλλη φάση», όπως έσπευσαν να δηλώσουν το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το ότι οι «προπαρασκευαστικές» συναντήσεις θα προετοιμάσουν ένα καλό κλίμα για τις ουσιαστικές συναντήσεις, που θα γίνουν στην Αθήνα κανονικά τον Σεπτέμβριο, όπως αναγκάζονται να λένε τώρα οι της κυβέρνησης, μόνο ως αστείο μπορεί πλέον να εκληφθεί.

Εχει ενδιαφέρον το σόφισμα του πρωθυπουργού και η αποδοχή του από τους συμβούλους του. Αποδεικνύονται άριστοι στα επικοινωνιακά παιχνίδια, που όμως δεν «τους βγαίνουν» πάντοτε, είτε υπό το βάρος των δραματικών για την κοινωνία εξελίξεων είτε από δική τους προχειρότητα. Ξέρουν να αποκρύπτουν την ουσία και να αναδεικνύουν το εντυπωσιακό των κινήσεών τους, αλλά πολλές φορές πέφτουν οι ίδιοι στον λάκκο του εντυπωσιασμού. Θα αναγκαστούν τώρα, θέλουν δεν θέλουν, να πάνε στο Παρίσι για να δικαιολογήσουν το ψεύδος τους, αφού η ουσία θα κριθεί εδώ στην Αθήνα. Αλλά ας μην ξεχνούν ότι είναι καιρός κρίσης και τα περιττά έξοδα προκαλούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: