Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ταραχή σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ λόγω του ΕΝΦΙΑ

Τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά
Τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά

“ Η πολιτική πίεση, η φθορά, το έντονο παρασκήνιο, η κατακραυγή από την κοινωνία και οι συνεχείς αστοχίες είναι τα κύρια συστατικά, τα οποία αδειάζουν την άμμο από την κλεψύδρα της κυβέρνησης Σαμαρά  ”

Σε εκτόνωση της πολιτικής πίεσης και της φθοράς που υφίσταται από τις αστοχίες του ΕΝΦΙΑ προσδοκά πλέον η κυβέρνηση μετά τις διορθώσεις για τα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών ακίνητα και τις εκπτώσεις 20% για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα που κατατέθηκαν, με τη μορφή τροπολογίας, χθες στη Βουλή.

Του τελικού σχεδίου, πάντως, προηγήθηκε και πάλι έντονο παρασκήνιο, καθώς το υπ. Οικονομικών αφενός και το περιβάλλον των κ. Σαμαρά – Βενιζέλου αφετέρου έδιναν διαφορετική εικόνα ως προς το ύψος της έκπτωσης. Εν τέλει αποφασίστηκε η έκπτωση για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να ανέλθει στο 20%, έναντι του χαμηλότερου ποσοστού που διέρρεε από πλευράς οικονομικού επιτελείου. Της τελικής απόφασης προηγήθηκε και νέα συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς και οι δύο επιδιώκουν να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στην κοινωνία και να εκτονωθεί η ένταση στο εσωτερικό των Κ.Ο.

Το τελευταίο, ωστόσο, δεν μοιάζει να συμβαίνει, καθώς, πέραν των διατάξεων, η συζήτηση έχει ανοίξει ως προς τις ευθύνες των εμπνευστών του νόμου, με στόχο αυτές να πέσουν σε στελέχη που βρίσκονται, πλέον, εκτός κυβέρνησης. Μετά τους 21 γαλάζιους που στοχοποίησαν τον κ. Ν. Καραβίτη (σ.σ. έχει πάψει να είναι άμισθος σύμβουλος από τον Ιούνιο), χθες ο κ. Ευ. Αντώναρος, μέσω Διαδικτύου, «υπενθύμισε» ότι ο κ. Καραβίτης είναι εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου στο Δ.Σ. του ΟΤΕ. Πάντως, ο πρώτος εκ των 21, βουλευτής Ιορδ. Τζαμτζής σημείωσε (99,5) ότι «άλλα ψηφίσαμε οι βουλευτές και άλλα εφαρμόστηκαν». Από το ίδιο βήμα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νικ. Ανδρουλάκης απέδωσε ευθύνες στον κ. Γ. Στουρνάρα «διότι ήταν υπουργός για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο συζητούσαμε για το πώς θα γίνει μια δίκαιη κατανομή του φόρου. Αυτή η διαδικασία απέτυχε».

Ο ΕΝΦΙΑ, βασική πτυχή της οικονομικής πολιτικής, συνδέεται προφανώς άμεσα και με τις πολιτικές εξελίξεις και, εν προκειμένω, με το κλίμα απεμπλοκής από το Μνημόνιο που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ενόψει προεδρικής εκλογής. Χθες, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε (ΣΚΑΪ) ότι ο ΕΝΦΙΑ «έβγαλε τη μισή Ελλάδα από τα ρούχα της», ωστόσο εκτίμησε ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει. Υπό αυτό το πρίσμα, προέβλεψε ότι υπάρχουν 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου, αν και ο κ. Β. Πολύδωρας σημείωνε ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο μόνον αν αλλάξει πολιτική ο κ. Σαμαράς, κάτι που εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να συμβεί. 

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Ανδρ. Παπαμιμίκο να χαρακτηρίζει (Real) «πολιτική αθλιότητα» τους υπαινιγμούς του κ. Δ. Παπαδημούλη περί χρηματισμού βουλευτών, αλλά και η σεναριολογία ως προς τα ονόματα, με τον κ. Απ. Τζιτζικώστα να σημειώνει ότι ο κ. Κ. Καραμανλής «αποτελεί κεφάλαιο για τη χώρα και, μάλιστα, όχι σε ρόλο τιμητικής αποστρατείας (σ.σ. Πρόεδρος Δημοκρατίας), όπως κάποιοι θα ήθελαν». Ως προς τη Ν.Δ., η κ. Μπακογιάννη προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να αμφισβητηθεί η ιδεολογική ταυτότητα», προσέθεσε ότι η Κεντροδεξιά μπορεί να αποτελέσει τον πολιτικό και κυβερνητικό πόλο για την Ελλάδα και εκτίμησε πως «αν θέλει, μπορεί και πρέπει να εκφράσει όλη την παράταξη ο Αντ. Σαμαράς».

ΠΗΓΗ: lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: