Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Με κάλπικα στοιχεία δεν επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους




Το υπουργεiο oικονομικών προχθές (7.7.2014), δημοσίευσε τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Μαϊου 2014, αναφορικά με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της γενικής κυβέρνησης. Επειδή με την πορεία των Δημοσίων Οικονομικών έχω ασχοληθεί επανειλημμένα από τη θέση αυτή, οι πρώτες σκέψεις μου ήταν να μην σχολιάσω τα συγκεκριμένα στοιχεία. Όταν όμως μελέτησα τα στοιχεία προσεκτικότερα, διαπίστωσα ότι περάσαμε πλέον στην εποχή, που οι αχυράνθρωποι του υπουργείου oικονομικών, με κάλπικα στοιχεία ασκούν τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.
Η κατάσταση με τη χάλκευση των εθνικολογιστικών στοιχείων είναι εκτός ελέγχου και ούτε σε στυγνά δικτατορικά καθεστώτα δεν έχει παρατηρηθεί ανάλογο φαινόμενο. Το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι 510 δις ευρώ (€) και τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών λένε 321,7 δις €. Ακόμα και ο υποφαινόμενος, που ασχολείται τριάντα χρόνια επαγγελματικά με το γνωστικό αντικείμενο των Δημοσίων Οικονομικών, αδυνατώ να κατανοήσω τις μεθόδους χάλκευσης των στοιχείων, που εφαρμόζουν οι αλχημιστές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου.
Επειδή το θέμα είναι περίπλοκο, θα εστιάσω την ανάλυσή μου μόνο σε μερικά σημεία. Η πρώτη ουσιαστική διαπίστωση είναι ότι βασικές κατηγορίες κρατικών στοιχείων, των οποίων η τάση εξαρτάται από την πορεία της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, εμφανίζουν σημάδια κόπωσης και καθίζησης. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαϊου 2013/2014, τα κρατικά έσοδα από άμεσους φόρους, έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από 23,12 μειώθηκαν σε 22,94 δις €.
Η στασιμότητα αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας εσόδων, που αποτελεί τον κύριο κορμό των κρατικών εσόδων, καθρεφτίζει τη φάση παρατεταμένης ύφεσης την οποία διέρχεται η εθνική μας οικονομία.
Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι τα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου, αναφέρουν πως το πρώτο 5μήνο 2013-2014, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης από 28,5 αυξήθηκαν σε 29,5 δις €. Ωστόσο, οι λογιστές του υπουργείου Oικονομικών, έχουν συμπεριλάβει δύο “σκοτεινές” κατηγορίες κρατικών εσόδων, που αποκαλούνται “τρέχουσες μεταβιβάσεις εισπραχθείσες” και “κεφαλαιακές μεταβιβάσεις εισπραχθείσες” από “φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης”.
Το πρώτο 5μηνο 2013-2014, τα έσοδα από τρέχουσες και κεφαλαιακές μεταβιβάσεις εισπραχθείσες εκτός γενικής κυβέρνησης από 3,0 αυξήθηκαν σε 4,2 δις €. Εντούτοις, το γενικό λογιστήριο του κράτους δεν διευκρινίζει από ποιες συγκεκριμένες πηγές προέρχονται αυτές οι κατηγορίες εσόδων και ποιοι είναι οι φορείς που θεωρούνται εκτός κυβέρνησης, αλλά τα έσοδά τους λογίζονται ως έσοδο της γενικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το σκέλος των κρατικών εσόδων, σε σημαντικό βαθμό είναι νοθευμένα και άρα κάλπικα. Παράλληλα, τα στοιχεία των δημοσίων δαπανών είναι εμφανώς πειραγμένα, καθώς ένα μέρος τους χρηματοδοτείται με πιστωτικά έσοδα, υποεκτιμώντας έτσι το επίπεδο των πραγματικών δαπανών και μειώνοντας τεχνηέντως το μέγεθος των κρατικών ελλειμμάτων.
Αυτό το οποίο όμως θεωρείται αδιαμφισβήτητο, είναι η ύπαρξη ενός κολοσσιαίου δημόσιου χρέους, το οποίο κατατρώγει τα σωθικά της ελληνικής κοινωνίας. Το υπουργείο Oικονομικών επισημαίνει ότι τον Μάιο του 2014, το σύνολο του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης και τα δάνεια που έχουν λάβει διάφοροι κρατικοί φορείς με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, διαμορφώθηκε σε 388,4 δις € ή 214,6% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.
Η αποτελμάτωση των κρατικών εσόδων και η γιγάντωση του δημοσίου χρέους, αντικατοπτρίζουν την άθλια κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών. Με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της διαρχίας Σαμαρά-Βενιζέλου και την χάλκευση βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, όχι μόνο το δημόσιο χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο, αλλά η χώρα μας γίνεται διεθνώς περίγελος.
kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: