Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΣΕ ΛΕΝΕ ΠΟΝΤΟ

Μνήμες από έναν «άλλο» Πόντο στο Μουσείο Μπενάκη (Pics)

 Για είκοσι χρόνια ο φοροτεχνικός Στέργιος Π. Θεοδωρίδης μάζευε καρτ ποστάλ, έγγραφα και φωτογραφίες- Η σπάνια συλλογή του παρουσιάζεται στην έκθεση « Εν Πόντω - Συμβολή στη μνήμη 1890-1920»...


Οι αθλητές του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος» που ποζάρουν για μία αναμνηστική φωτογραφία, η παραλία Κοκάρη, ο χορός των μαχαιριών στη Τραπεζούντα είναι κάποιες από τις εικόνες της νέας έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη «Εν Πόντω - Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920». 
Χάρη στο συλλέκτη -φοροτεχνικό στο επάγγελμα- Στέργιο Π. Θεοδωρίδη, ο οποίος μάζευε για 20 χρόνια καρτ ποστάλ, έγγραφα και φωτογραφίες, έρχεται στο φως μία σπάνια συλλογή, η οποία θεωρείται από τις πληρέστερες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη γειτονική Τουρκία. 
Η συλλογή μας ταξιδεύει στον Πόντο, την περίοδο 1890-1920 και αφηγείται την καθημερινότητα, την επικοινωνία, την παιδεία, τον πολιτισμό , την θρησκευτική ζωή και το εμπόριο των Ποντίων..
Η έκθεση χωρίζεται σε οκτώ ενότητες. Στις πρώτες τέσσερις παρουσιάζονται απόψεις των σημαντικότερων πόλεων της περιοχής: Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Κερασούντα και μικρότερων περιφερειακών: Ερζερούμ, Αμάσεια, Σινώπη, Κοτύωρα, Ινέπολη κ.ά.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου, Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: