Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Χαμός στην Ιταλία κι ο Σίλβιο τον χαβά του

Συγκρούσεις στο πανεπιστήμιο, διαμαρτυρίες στους δρόμους και... ο Μπερλουσκόνι απειλεί.
Συγκρούσεις στο πανεπιστήμιο, διαμαρτυρίες στους δρόμους και… ο Μπερλουσκόνι απειλεί

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη


 


Στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης είχε μόλις αρχίσει συνέδριο με θέμα την «πράσινη οικονομία», όταν, έξω από την πύλη της αίθουσας συνελεύσεων, η αστυνομία άρχισε να συγκρούεται με τους φοιτητές. Συνέβη και αυτό, χθες στην Ιταλία, με μια εντυπωσιακή αύξηση της έντασης που μπορεί να διακρίνει κανείς με ευκολία τις τελευταίες ημέρες και η οποία ουδείς γνωρίζει πού θα οδηγήσει.
Οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εργασίας έδωσαν το «παρών» στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της ιταλικής πρωτεύουσας για να πάρουν μέρος σε ημερίδα με θέμα την πράσινη οικονομία. Εξω από την πόρτα, όμως, βρήκαν να τους περιμένουν πάνω από εκατό φοιτητές, οι οποίοι πέταξαν αυγά και φώναξαν συνθήματα για να υπενθυμίσουν ότι «τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν είναι πασαρέλες για την προβολή των πολιτικών».
Μόλις οι φοιτητές πλησίασαν στην κύρια πύλη της αίθουσας συνεδριάσεων και διαλέξεων «Aula Magna», οι αστυνομικοί απάντησαν με κλομπ και καπνογόνα. Προχώρησαν σε δύο προσαγωγές και το Σαπιέντσα έζησε στιγμές έντασης που σε κάποιους έμπειρους καθηγητές θύμισαν μέρες της δεκαετίας του εβδομήντα. «Πιάστε κανέναν φοιτητή, πρέπει να τους σταματήσουμε» ακούγονται να λένε οι επικεφαλής των αστυνομικών στους άνδρες τους, δίπλα στις τηλεοπτικές κάμερες. Επί μισή και πλέον ώρα, οι υπουργοί της κυβέρνησης Λέτα που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα έμειναν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούσαν να φύγουν.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, και ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, οι οποίοι είχαν κληθεί να παραστούν, την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους. Είχαν λάβει πληροφορίες, πιθανότατα, σχετικά με την επικείμενη διαμαρτυρία.
«Κάποιοι φοιτητές πέταξαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», δήλωσαν μετά τα επεισόδια υπεύθυνοι της διεύθυνσης της αστυνομίας της Ρώμης. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι όμως το διαψεύδουν και απαντούν, σε συνεντεύξεις τους, ότι «είναι ντροπή, την ώρα που η δημόσια παιδεία καταρρέει και τα πανεπιστήμια απαξιώνονται από την πολιτική της λιτότητας, οι υπουργοί να αγνοούν την πραγματικότητα και να επιζητούν μόνον την προβολή». Ο Ενρίκο Λέτα φοβόταν ένα «καυτό φθινόπωρο». Μπορεί να έκανε κάποιο μικρό λάθος ως προς τον ακριβή προσδιορισμό της χρονικής στιγμής, αλλά, σχετικά με την ουσία του θέματος, είχε απόλυτο δίκιο: και το «Κίνημα με τα δίκρανα» -που συγκεντρώνει οδηγούς φορτηγών, αγρότες, εμπόρους, βιοτέχνες και ανέργους- συνεχίζει τις κινητοποιήσεις.
Χθες, μέλη του κινήματος μπλόκαραν τα ιταλογαλλικά σύνορα, στο Βεντιμίλια της Λιγουρίας, επί δυο ώρες, πορεία διέσχισε το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, ενώ φορτηγά σταμάτησαν την κίνηση σε περιφερειακό οδικό άξονα του Μιλάνου.
Ζητούν να πέσει άμεσα η φορολόγηση, να σταματήσει η λιτότητα που επέβαλε το ευρώ και να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές. Μπορεί να μην υπάρχει σαφής πολιτική πλατφόρμα, αλλά το κοινό ξεκάθαρο αίσθημα που ενώνει διαδηλωτές και απεργούς είναι η αγανάκτηση. Από τον ιδιοκτήτη καφέ μπαρ που έκλεισε μετά από είκοσι χρόνια δουλειάς μέχρι τον οδηγό φορτηγού που δεν μπορεί πλέον να βγάλει το μεροκάματό του. Αύριο θέλουν να κατέβουν να διαδηλώσουν στη Ρώμη. Αν τους επιτραπεί, είναι βέβαιο ότι η Αιώνια Πόλη θα μετατραπεί σε «αστακό» με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε στη Βουλή της Ρώμης ότι «η κυβέρνηση δεν υποτιμά τους λόγους που οδήγησαν στη διαμαρτυρία, αλλά υπάρχει ένας ορατός κίνδυνος παρεκτροπής, με αμφίσημες επαναστατικές τάσεις».
Το κύριο πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι μικρομεσαίοι στην Ιταλία δεν αντέχουν άλλο και η κυβέρνηση δεν έχει βρει τους πόρους που χρειάζεται για να τους στηρίξει.
Μέσα σε όλα αυτά, τέλος, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι περνά στην αντεπίθεση και με συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1 προειδοποιεί: «Μπορούν να θέσουν υπό παρακολούθηση το τηλέφωνό μου, μου αφαίρεσαν το διαβατήριο και μπορούν, επίσης, να διατάξουν τη σύλληψή μου όποτε το θελήσουν. Δεν φοβάμαι, όμως, διότι αν κάνουν κάτι τέτοιο, στην Ιταλία θα ξεσπάσει επανάσταση».
Ο Σίλβιο κατηγορεί την Ανγκελα Μέρκελ ότι «κοιτάζει μόνον το συμφέρον της» και την Ευρώπη ότι «ακολουθεί πολιτική ύφεσης και όχι οικονομικής ανάπτυξης».
Λέγκα, Μπέπε Γκρίλο και Μπερλουσκόνι: όλοι μαζί, στο εξής, κατά της κυβέρνησης Λέτα. Δεν αποκλείεται, τελικά, οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών να στηθούν πριν από το τέλος της επόμενης άνοιξης…

Δεν υπάρχουν σχόλια: