Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΔΟΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΘΕΟ... ΣΤΗΣΑΝΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΕ!

TO ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ''ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ'' ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...

...ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ...
Σε «Αχίλλειο πτέρνα» για την κυβερνητική συνοχή αναδεικνύονται τα άρθρα 6  και 7 του πολυνομοσχεδίου -που περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς- τα οποία φέρνουν τόκους και πρόστιμα ...
σε όσους δεν καταφέρνουν να πληρώσουν στην ώρα τους οφειλές προς εφορία.
Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και εμπορίου όπου συζητείται το νομοσχέδιο τα χαρακτήρισαν «εκτός τόπου και χρόνου» και ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να τα αποσύρει καθώς επίσης να αποσύρει και όλες τις διατάξεις που δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Από την  πλευρά του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι οι διατάξεις για τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων «έχει απόλυτη προθεσμία 1.1.14 και πρέπει να περάσει τώρα γιατί άλλαξε το παλαιό αναχρονιστικό πλαίσιο και έχουμε εντάξει το πλαίσιο σε ευρωπαϊκά πρότυπα». Επιπροσθέτως, απέσυρε επιμέρους διατάξεις (τις παραγράφους 1 εως και 18 του αρ. 9 καθώς και τα άρθρα 10,11,13) προκειμένου όπως είπε «να διευκολυνθεί η επεξεργασία των υπολοίπων διατάξεων που είναι δεσμευτικές». Σημείωσε δε ότι τα σημεία που αποσύρθηκαν θα επανέλθουν με νοοσχέδιο που θα αφορά στις τράπεζες και θα κατατεθεί στην Βουλή αρχές Ιανουαρίου.

Πάντως, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τα άρθρα 6- 7 «αδιανόητα», ο κ. Θάνος Μωραϊτης είπε πως «για τα άρθρα 6 και 7 τα πρόστιμα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Θα πρέπει να ακούσουμε την άποψη του υπουργείου επ αυτού». Ο κ. Γιώργος Βλάχος συμπλήρωσε «και η δική μου άποψη είναι να αποσυρθούν… ο χρόνος τρέχει σε βάρος των άλλων διατάξεων.

Νωρίτερα, ομαδικά πυρά από βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευσης δέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και συνολικά η κυβέρνηση για τον τρόπο που για μια φορά επιχειρεί να νομοθετήσει. Οι βουλευτές κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένοι καθώς περίμεναν ένα μικρό νομοσχέδιο που θα περιορίζεται στις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και για το ΦΠΑ εστίασης γι αυτό και αρχικά είχαν δεχθεί με ήπιες αντιδράσεις τον κατεπείγοντα χαρακτήρα. Αντ' αυτού παρέλαβαν ένα πολυνομοσχέδιο – σκούπα με αποτέλεσμα να… ανεβούν στα κάγκελα.

Τα ομαδικά πυρά των βουλευτών είχαν ως αποτέλεσα την διακοπή της συνεδρίασης για μισή ώρα προκειμένου να παραστεί ο κ. Στουρνάρας ώστε να εξηγήσει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των δικών του διατάξεων ή να αποσύρει εκείνες που θα μπορούσαν να συζητηθούν από την νέα χρονιά. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός βρισκόταν στην Ολομέλεια, όταν όμως τον ενημέρωσαν οι συνεργάτες του αποχώρησε προκειμένου να κάνει μίνι σύσκεψη με τους κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Θανάση Σκορδά. Οι τρεις υπουργοί προφανώς επεξεργάστηκαν τα περιθώρια και τις διατάξεις που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το νομοσχέδιο – σκούπα αλλά και τον έντονο εκνευρισμό των βουλευτών.
Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές της ΝΔ εξήγησαν ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητήσουμε διατάξεις που δεν  έχουν καταληκτική ημερομηνία 31.12… αυτό το νομοσχέδιο αδικεί την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς» ενώ του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι «εμείς δια όλες τις άλλες διατάξεις είμαστε επιφυλακτικοί εως αρνητικοί».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «διαδικασίες εκτροπής. Εν κρυπτώ φέρνετε θέματα που δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα αλλά αποτελούν δωράκια σκάνδαλα σε μεγάλα συμφέροντα ακόμα και χαριστικές ρυθμίσεις για ΠΑΕ … απαράδεκτα πράγματα. Να αποσύρετε το ν/σ, καταστρατηγείτε το Σύντηγμα και δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε τους συναδέλφους»

Από την πλευρά του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι «για τις διατάξεις των πλειστηριασμών, ΦΠΑ και αναπηρικών συντάξεων,  όλοι συμφωνούμε για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τους» και πρόσθεσε «για τον ΚΕΔΕ: αφορούν προσαρμογή διατάξεων περι βεβαίωσης και είσπραξης του κώδικα που ήδη ισχύει. Εάν δεν ισχύσουν όπως προβλέπονται τότε δεν θα έχουμε εναρμόνιση. Ο αρμόδιος υπουργός είναι στην ολομέλεια θα έρθει για να εξηγήσει.. Μην νομίζετε ότι ντε και καλά θέλουμε να φέρουμε διατάξεις με κατεπείγοντα χαρακτήρα. Υπάρχουν προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις. Οτιδήποτε είναι κατεπείγον και μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να ψηφιστεί όλα τα άλλα μπορούν να πάνε πιο πίσω».
Νωρίτερα, ο κ. Τέρενς Κουίκ μίλησε για «φασισμό» και για «παράσταση θεάτρου που πλέον έχει τελειώσει». Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε: «Διαφωνούμε κατηγορηματικά και καταγγέλλουμε τη διαδικασία που μεθοδεύει η κυβέρνηση. Ευτελίζετε κάθε έννοια Δημοκρατίας… Αυτό το ν/σ πέρα από την άρση προβλέψεων, ανοίγει ένα παράθυρο για πλειστηριασμούς που σε ένα χρόνο θα είναι μπαλκονόπορτα με απαιτήσεις από την τρόικα».

Ο κ. Θάνος Μωραϊτης είπε: «Η κυβέρνηση δεν σέβεται τη λειτουργία του κοινοβουλίου, περιμέναμε χθες ρύθμιση για πλειστηριασμούς, παίρνουμε πολυνομοσχέδιο… δεν μπορεί στο παρά 1 να νομοθετούμε, θα παρακαλούσα να επικεντρωθούμε στο θέμα πλειστηριασμών, δεν μπορούμε να χάσουμε λεπτό, για όλα τα υπόλοιπα μπορούν να έρθουν σε άλλο ν/σ και να λυθούν τα θέματα».
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: