Η συμπεριφορά του Στουρνάρα εξανάγκασε 41 δυσκίνητους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα. Την ίδια στιγμή η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αφιερώνει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ στον πλουτισμό του Στουρνάρα.
Προφανώς κάποιοι στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνονται ότι θα έχουν την τύχη των πασόκων- οι οποίοι ενώ είναι νεκροί "κάνουν ζωντανιλίκια"- όπως παρατήρησε με χιούμορ ο Λάκης Λαζόπουλος.
Μόνο που τα ζωντανιλίκια των πασόκων δεν θα τους διασώσουν από της φυλακής τα σίδερα όταν, μάλλον γρήγορα, έλθει η στιγμή της απόδοσης των ευθυνών για τα εγκλήματα της μεταπολίτευσης.
Καλούμε τον πρωθυπουργό Σαμαρά να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων το νόμο του Στουρνάρα για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πριν κάποιες φωτογραφίες από νεκρά ελληνόπουλα από το κρύο, στοιχειώσουν για πάντα το επώνυμο Σαμαράς.
Καλούμε επίσης τους πολίτες του διαδικτύου να απαντήσουν, μέσα τους, στο ερώτημα εάν θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι πιστεύει ότι έφτασε η ώρα το διαδίκτυο να αποκτήσει τον "δικό του" πολιτικό φορέα, ο οποίος δεν θα έχει καμία σχέση με τα κόμματα της μεταπολίτευσης καθώς και τα σαπισμένα ΜΜΕ που τα στηρίζουν.
Πριν παραθέσουμε το ρεπορτάζ του Γιώργου Λυκουρέντζου – εφημερίδα «δημοκρατία»- για τον πλουτισμό του Στουρνάρα καλούμε για μια ακόμη φορά τον πρωθυπουργό Σαμαρά, να απαντήσει στο ερώτημα εάν επιδιώκει το όνομα της οικογένειάς του να συνδεθεί με νεκρά από το κρύο ελληνόπουλα των οποίων οι φωτογραφίες θα κάνουν το γύρο του κόσμου.
Ο Σαμαράς παίζει στην κυριολεξία με την φωτιά για το καπρίτσιο ενός πλουτίσαντα "δημοσίου υπαλλήλου">
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"
Στο «πόθεν έσχες» του Γιάννη Στουρνάρα βρίσκεται κατά πολλούς η εξήγηση της «μνημονιολατρείας» που έχει κυριεύσει τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων Ελλήνων που αύξησαν εντυπωσιακά τα εισοδήματά τους μέσα στο Μνημόνιο.
Η δημοσίευση της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του υπουργού έκανε πολλούς να καταλάβουν επίσης ότι κάπου εκεί εντοπίζεται και η αναλγησία του, καθώς ο υπουργός, με προσωπικές καταθέσεις 224.000 ευρώ, οκτώ «ακριβά» ακίνητα σε Αθήνα, Σύρο, Φθιώτιδα και Εύβοια, αλλά και ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 220.000 ευρώ, μοιάζει δύσκολο να αντιλαμβάνεται τον Γολγοθά που ανεβαίνει ο απλός φορολογούμενος.
Αυτό που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι ότι την ώρα που μισθοί και συντάξεις γνώριζαν «άγριες» περικοπές – όχι ακόμα από τον ίδιο τότε-, ο κ. Στουρνάρας όχι μόνο δεν έχασε, αλλά και αύξησε κατά περίπου 20% τα εισοδήματά του, πετυχαίνοντας τα 189.322 ευρώ του 2010 να γίνουν το 2011 220.744 ευρώ.
Η προσεκτική ανάλυση της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του κ. Στουρνάρα δείχνει ότι ο υπουργός Οικονομικών αύξησε εντυπωσιακά την ακίνητη περιουσία του την περίοδο που προετοίμαζε την είσοδο της χώρας στο ευρώ, την περίοδο του εκσυγχρονισμού και του Κώστα Σημίτη.
Πιο συγκεκριμένα, το 1995, σε ηλικία 39 ετών, έχοντας κλείσει μια χρονιά στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και όντας στενός συνεργάτης του τότε υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, ο κ. Στουρνάρας προχωρά μαζί με τη σύζυγό του στην αγορά διαμερίσματος στην Κηφισιά, συνολικής έκτασης 225 τ.μ. Σύμφωνα με τη δήλωση που δημοσιεύτηκε από τη Βουλή, το τίμημα που καταβλήθηκε ανήλθε στα 176.062 ευρώ (από μισά με τη σύζυγό του).
Η οικογένεια Στουρνάρα ωστόσο δεν περιορίζεται στην Κηφισιά. Το 2001 η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι του ευρώ και προφανώς για να γιορτάσει την επιτυχία του ο κ. Στουρνάρας προχωρά σε ακόμα μία -εντυπωσιακότερη της Κηφισιάς- αγορά ακινήτων. Στην περιουσία του ζεύγους Στουρνάρα προστίθεται τότε η περίφημη εξοχική βίλα της Σύρου και ακόμα ένα αγροτεμάχιο στο νησί, για τα οποία το ζεύγος καταβάλλει συνολικά περίπου 300.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το ζεύγος αγοράζει αντί 234.686 ευρώ την εξοχική βίλα 371,88 τ.μ στα Τρία Λαγγόνια, με τα χρήματα να προέρχονται από εισοδήματα προηγούμενων ετών και δανεισμό, ενώ καταβάλλει ακόμα 65.942 ευρώ για ένα αγροτεμάχιο στην Ποσειδωνία.
Στην Εμπορική Τράπεζα
Την περίοδο εκείνη ο κ. Στουρνάρας ήταν πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, η ιδιωτικοποίηση της οποίας ξεκίνησε το 2000, όταν εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιό της, με ποσοστό 6,7%, η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, η οποία προχώρησε στην εξαγορά της τράπεζας από το Ελληνικό Δημόσιο τον Νοέμβριο του 2006 και παρέμεινε βασικός της μέτοχος έως το τέλος Ιανουαρίου του 2013.
Είχε προηγηθεί το 1998 και η μεγάλη υποτίμηση της δραχμής -με τον κ. Στουρνάρα σύμβουλο του κ. Παπαντωνίου- εν όψει της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, με εκείνο το σκανδαλώδες swap που στιγμάτισε ολόκληρη την περίοδο Σημίτη και συνέβαλε στην πορεία της οικονομικής καταστροφής της χώρας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι από το ίδιο το βιογραφικό του προκύπτει ότι ο κ. Στουρνάρας κατείχε -παράλληλα με την πανεπιστημιακή ιδιότητά του- σχεδόν αποκλειστικά θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και κατά συνέπεια τα εισοδήματά του θα έπρεπε να είναι συγκεκριμένα.
Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημόσιων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής και στη συνέχεια της Τραπέζης της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.
Από το 1994 έως το 1997 ήταν αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Από το 2000 έως το 2004 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Κατά τα λοιπά, στην ακίνητη περιουσία της οικογένειας καταγράφονται ακόμα ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, ένα σπίτι στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Στουρνάρα, τη Γλύφα Φθιώτιδας, ένα σπίτι στο Παγκράτι, ένα οικόπεδο στα Στύρα Ευβοίας και ένα αγροτεμάχιο στα Ανάβρυτα, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή του ζεύγους είτε από γονική παροχή είτε από κληρονομιά.
Αίσθηση πάντως προκαλεί το ότι καταθέσεις δηλώνει μόνο ο κ. Στουρνάρας (224.000 ευρώ), ενώ η σύζυγός του Σταυρούλα Νικολοπούλου, μολονότι δηλώνει επιχειρηματίας με ετήσιο εισόδημα 50.347 ευρώ για το 2011, δεν έχει καθόλου λεφτά στην τράπεζα.
Το διαμέρισμα του Σταϊκούρα
Εντελώς διαφορετική σε όγκο, χωρίς πάντως να μπορεί κανείς να την πει «φτωχή», είναι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει μαζί με τη σύζυγό του ένα διαμέρισμα 194 τ.μ στο Χαλάνδρι, το οποίο φαίνεται να αγοράστηκε το 2011 χωρίς να αναφέρεται τίμημα, ένα διαμέρισμα στη Λαμία, ένα σπίτι στο Κουμαρίτσι Γοργοποτάμου, ένα κατάστημα στη Λαμία, ένα χωράφι και ένα βοσκοτόπι. Ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει καταθέσεις περίπου 45.000 ευρώ ο ίδιος και 10.000 ευρώ η σύζυγός του, ενώ τα εισοδήματά του από τη βουλευτική αποζημίωση άγγιξαν τα 95.000 ευρώ.
Τα 193.495 ευρώ του Μαυραγάνη
Η πορεία του τεχνοκράτη νομικού, υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη στον ιδιωτικό τομέα τον βοήθησε σε ένα ιδιαιτέρως ικανοποιητικό «πόθεν έσχες». Ο υφυπουργός δήλωσε για την τελευταία χρονιά προτού γίνει υφυπουργός ετήσιο εισόδημα 193.495 ευρώ, ενώ στην ακίνητη περιουσία του ζεύγους Μαυραγάνη καταγράφονται ένα διαμέρισμα στο Μαρούσι, ένα διαμέρισμα στην Πάτρα από γονική παροχή, ένα οικόπεδο και ένα αγροτεμάχιο στη Φωκίδα, ένα διαμέρισμα στη Σύρο και 10% ενός οικοπέδου, επίσης στη Σύρο. Οι καταθέσεις του κ. Μαυραγάνη φτάνουν τα 130.000 ευρώ.
Γιώργος Λυκουρέντζος – εφημερίδα «δημοκρατία»