Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ποιοι βουλευτές είναι επικίνδυνοι να ακολουθήσουν την Τζάκρη

Ποιοι βουλευτές είναι επικίνδυνοι να ακολουθήσουν την Τζάκρη
Νικήτρια αλλά όχι αλώβητη από την κοινοβουλευτική διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας εξήλθε η κυβέρνηση, η οποία είδε την πλειοψηφία της να περιορίζεται στους 154 βουλευτές.
Το «ναι» της Θεοδώρας Τζάκρη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σοκ, όχι γιατί η βουλευτής εμφανίζονταν ως πιστή στην δικομματική κυβέρνηση αλλά γιατί οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι η επανάστασή της θα γινόταν κατά την ψηφοφορία για το νέο φόρο ακινήτων, τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και, φυσικά, τον Προϋπολογισμό.
Ήδη στο κυβερνητικό στρατόπεδο συζητείται ποιοι μπορεί να είναι οι επόμενοι που θα ακολουθήσουν το δρόμο της Θεοδ. Τζάκρη καθώς η ανησυχία, κυρίως για το εξασθενημένο ΠΑΣΟΚ, είναι εμφανής.
Άλλωστε, τόσο ο φόρος ακινήτων όσο και οι πλειστηριασμοί έχουν προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών, οι οποίοι δεν αποκλείεται κάτω από την πίεση των ψηφοφόρων τους να αντιδράσουν στα κυβερνητικά σχέδια.
Οι πράσινες ψήφοι ανοχής
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, που κάποιοι στο κόμμα του ισχυρίζονται ότι δεν αποκλείεται να επιλέξει την ηρωϊκή έξοδο θέλοντας κι αυτός όπως και η κ. Τζάκρη να διεκδικήσει δημαρχιακό θώκο στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δήλωσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση δεν αποτελεί λευκή επιταγή, ούτε και εξουσιοδότηση να έρθει ο νόμος για τα ακίνητα ως έχει, ή να κατατεθεί νόμος για την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, που επίσης έχει διαγραφεί προ μηνών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί σε μία ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων ενώ συνήθως ακολουθείται από τον κ. Γιάννη Κουτσούκο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Θάνος Μωραϊτης, που αμφισβητεί τη δυνατότητα ή ακόμη και τη βούληση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με την τρόικα.
Οι ανήσυχοι γαλάζιοι
Κινητικότητα παρουσιάζεται και στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, αν και η εικόνα είναι σαφώς πιο στέρεη από αυτή του ΠΑΣΟΚ.
Παρόλα αυτά, οι ομαδικές ερωτήσεις ή επιστολές βουλευτές που κυριάρχησαν το διάστημα πριν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιστρέψουν. Και μάλιστα για πληθώρα θεμάτων. Από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (οι Γ. Καρασμάνης Γ. Ορφανός, Α. Δερμεντζόπουλος, Δ. Κυριαζίδης, Γ. Κωνσταντόπουλος, Κ. Τσιάρας, Τ. Κοψαχείλης, Θ. Λεονταρίδης έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα σχετική επιστολή στον Γ. Στουρνάρα) μέχρι, φυσικά, το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.
Κομματικά απείθαρχος παραμένει, παραδοσιακά, ο Νικήτας Κακλαμάνης (σ.σ. θέλει άλλωστε να διεκδικήσει και το Δήμο Αθήνας), οργισμένος εμφανίζεται ο Γιώργος Βλάχος ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν να υπάρξει και… έκπληξη από βουλευτή που μέχρι πρότινος δεν έχει ακουστεί.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και το Μαξίμου, μέσω του επικεφαλής του Πρωθυπουργικού γραφείου Κ. Μπούρα, επιδιώκουν να έχουν από κοντά τους βουλευτές.
… Και οι εφεδρείες
Τα ξημερώματα της Δευτέρας, λίγο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδειξε, υπαινικτικά, προς την πλευρά των βουλευτών που ψήφισαν «παρών», εκτιμώντας ότι δεν επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, πάλι, έκανε λόγο για εφεδρείες... Υπάρχουν αυτές;
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζυμώσεις είναι συνεχείς, χωρίς πάντως να προοιωνίζονται γάμο. Ξεκινώντας από την κεντροαριστερά, οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, ενδεχομένως και ο Μίμης Ανδρουλάκης, εκτιμάται ότι δεν θα ήθελαν την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πρόκληση εκλογών.
Υπό την έννοια αυτή, αν απαιτείτο θα μπορούσαν να στηρίξουν με ψήφο ανοχής την κυβέρνηση. Αντίστοιχη διάθεση έχουν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ που διαφωνούν με τη στρατηγική προσέγγιση του Φώτη Κουβέλη.
Στα δεξιά, πάλι, ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης εμφανίζεται τακτικά να βρίσκεται στον… προθάλαμο της ΝΔ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Από εκεί και πέρα, ουδείς θα μπορούσε να αποκλείσει νέες ανακατατάξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Άλλωστε, ο Παν. Καμμένος βρίσκεται σε ένταση με αρκετά κορυφαία στελέχη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου η αποσκίρτηση του Τέρενς Κουίκ και η συμπόρευσή του με τη Νέα Δημοκρατία.
newsbomb.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μόλις δούν τα ποντίκια οτι βουλιάζει το καράβι...το εγκαταλείπουν! Γι'αυτό μην στεναχωριέστε-θα φύγουν κι άλλοι πόντικες πιό μεγάλοι!