Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Το άρωμα του βόθρου




Εξοργιστική η εικόνα όσων φλυαρούν - πολιτικών ή δημοσιογράφων - για την οικονομική κατάσταση του Έλληνα πολίτη, εκτοξεύοντας καθημερινά απίστευτες ανοησίες με επιχειρήματα παιδαριώδη για ό,τι πραγματικά βιώνει η μεγάλη πλειονότητα των συμπατριωτών μας στην καθημερινότητά της.

Επιστρέφοντας από τις παραλίες ή τα κέντρα διασκέδασης αποκομίζουν εύκολα το συμπέρασμα - κρίνοντας προφανώς από το πορτοφόλι τους - ότι η κοινωνία έχει ακόμα λίπος και ευημερεί. Το έχω ακούσει αρκετές φορές, έκπληκτος τόσο από την ανοησία και την ελαφρότητα των συγκεκριμένων… εμπειρογνωμόνων όσο και από την τερατώδη άγνοιά τους για ό,τι πραγματικά συμβαίνει.

Υποθέτω πως τα συγκεκριμένα άτομα δεν έχουν μπει ποτέ στην οδυνηρή διαδικασία να μείνουν σε σπίτι χωρίς ρεύμα, να μαγειρέψουν με υλικά που μάζεψαν από τα σκουπίδια της λαϊκής, να… απολαύσουν το γεύμα ή τον καφέ που ετοίμασαν από το προηγούμενο βράδυ σε κάποια γωνιά του χώρου εργασίας τους, να διασκεδάσουν προσθέτοντας νερό στο άδειο ποτήρι του μοναδικού ποτού που είχαν τη δυνατότητα να παραγγείλουν.

Δεν ανατρέχω καν σε περιπτώσεις απόλυτης ένδειας και φτώχειας τρομακτικής, με τους συνανθρώπους μας να κοιμούνται παγωμένοι σε ερείπια ή κάποιο πεζοδρόμιο, να γευματίζουν ή να δειπνούν με αποφάγια που ανακάλυψαν στους κάδους των σκουπιδιών και να μεταφέρονται λιπόθυμοι - για να μην πω ημιθανείς - σε νοσοκομεία, επειδή δεν είχαν καμία δυνατότητα περίθαλψης, οικονομικής ή ασφαλιστικής.




Είναι αλήθεια ότι η καθημερινή επαφή με τον ανθρώπινο πόνο μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενα μιθριδατισμού, όπου οι άνθρωποι ταυτίζονται με την αθλιότητα και δεν αισθάνονται τη μυρωδιά της. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και με το ακριβότερο άρωμα, που το αντιλαμβάνονται όλοι οι άλλοι εκτός από τον φορέα του.

Ό,τι δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε διά της οσμής οφείλουμε να το αναζητήσουμε με τις υπόλοιπες αισθήσεις μας.

Αποτελεί χρέος κάθε κοινωνικού όντος να μη συνηθίζει στο άρωμα του βόθρου. 

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς όσοι υποφέρουν και είναι αρκετοί είναι τόσο εξουθενωμένοι ώστε δεν ακούγονται πλέον,αυτοί δεν νοιάζονται για κανένα κόμμα δεν ελπίζουν πουθενά και κυρίως σε εκλογές.Οι άλλοι οι υπόλοιποι βολεμένοι έχουν ξεσκιστεί να το παίζουν είτε υπερπατριώτες της δεξιάς είτε πατριώτες αντιρατσιστές όμως της αριστεράς.Αυτοί συνεχίζουν να αποβλακώνονται και να αποβλακώνουν αλλήλους με διχαστικά πλέον μηνύματα που χωρίζουν τους ντόπιους ιθαγενείς σε πρόβατα της δεξιάς και πρόβατα της αριστεράς.

Ανώνυμος είπε...

Άρωμα βόθρου,άρωμα στάνης,άρωμα σταύλου, φάρμα των ζώων με αρχηγούς τα γουρούνια όλου του υπάρχοντος πολιτικού φάσματος και συστήματος.

Ανώνυμος είπε...

Από...
σπίτι χωρίς ρεύμα,
από τα σκουπίδια της λαϊκής, και το άδειο ποτήρι,

σίγουρα γνωρίζει ο Μάκης!