Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΣΟΚ. Νέα σκληρά τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Νέου τύπου τεκμήρια για τη φορολόγηση 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι αύριο.

Με το νέο σύστημα που κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού τύπου φορολογικών ελέγχων, ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος των...
ελευθέρων επαγγελματιών θα γίνεται αυτόματα από την Εφορία με κριτήρια το είδος, τον χρόνο και την έδρα του επαγγέλματος, τα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες μισθοδοσίας, τα μέσα περιθώρια κέρδους και τα έσοδα του κλάδου ή της ειδικότητας, την ταμειακή ρευστότητα, τα περιουσιακά στοιχεία, τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και τον τρόπο ζωής του επαγγελματία.

Με βάση τα παραπάνω θα προσδιορίζεται το συνολικό φορολογητέο εισόδημα και θα επιβάλλεται «αυτόματος φόρος», ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχει εμφανίσει ο φορολογούμενος στις φορολογικές του δηλώσεις.

Ωστόσο πριν από την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού ή του νέου εκκαθαριστικού σημειώματος ο προϊστάμενος της ελεγκτικής αρχής θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση, ο οποίος θα μπορεί να αντικρούσει το πόρισμα του ελέγχου εφόσον με παραστατικά και έγγραφα αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιόρισε η Εφορία.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εξειδικεύει και εμπλουτίζει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση των έμμεσων τεχνικών προσδιορισμού του εισοδήματος των φορολογουμένων, η οποία ψηφίστηκε πριν από 14 μήνες και για την εφαρμογή της οποίας υπήρξαν έντονες πιέσεις από την τρόικα.

Η διάταξη που προστέθηκε στο άρθρο 67Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ότι «ο προσδιορισμός των αποτελεσμάτων με έλεγχο μπορεί να διενεργείται και με την εφαρμογή μίας ή περισσότερων από τις κατωτέρω τεχνικές ελέγχου: α) της αρχής των αναλογιών, β) της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου, γ) της καθαρής θέσης του φορολογουμένου, δ) της σχέσης της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και ε) το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Καταθέσεις και δαπάνες

Με πλέγμα τεκμηρίων και αντικειμενικών κριτηρίων θα προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων, με το βάρος να πέφτει στο το ύψος των καταθέσεων, τον τρόπο ζωής με βάση τις δαπάνες διαβίωσης (τοκοχρεολυτική δόση δανείων, αγορές με πιστωτικές κάρτες, ΙΧ αυτοκίνητα, ασφάλιστρα, δίδακτρα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.ά.), την αξία της ακίνητης περιουσίας και τη μεταβολή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου.

Ετσι θα υπολογίζεται «τεκμαρτό εισόδημα», επί του οποίου ο υπόχρεος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του ελέγχου στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και παραστατικών.
Με άλλη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθιερώνονται συγκεκριμένα κριτήρια για την κατάταξη των φορολογουμένων στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή και επιλογή εκείνων που «συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια».

Προαπαιτούμενο για την έγκριση της δόσης

Η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών
Με άλλες δύο αποφάσεις, που θα εκδοθούν μέχρι αύριο και οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης προς τη χώρα μας από το Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, θα αποσαφηνίζονται λεπτομέρειες της ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών και θα προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις για τη διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο τα οποία χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στη νέα ρύθμιση είναι το τέλος Ιουνίου, ενώ το ποσό των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής και την οικονομική κατάσταση του υπόχρεου.

Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ και για αντικειμενικά αδύναμους οικονομικά οφειλέτες ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάνει και τις 100, αλλά για την ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να μην υπάρχει καμία χρηματική ή άλλους είδους εκκρεμότητα με την Εφορία από την 1η/1/2013.

Ακόμα και μετά τον διακανονισμό θα μπορεί η Εφορία να κινεί εναντίον του οφειλέτη τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Αν δεν καταβληθεί ακόμα και μία δόση, ο οφειλέτης θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης.
Κώστας Αντωνάκος
Πηγή:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: