Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ζοφος και εξελίξεις στον ορίζοντα...


Με χάρτινα πόδια η κυβέρνηση δέχεται «μηνύματα»...
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αδυναμίες του, «εγκαθίσταται» τώρα στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, τρομάζοντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και η ηγεσία του ήδη ασχολείται με επί χάρτου σχέδια «συμμαχιών» για την «επόμενη ημέρα».

του Κωνσταντίνου Ι. Αγγελόπουλου
  
Η κατάσταση της οικονομίας, που παραμένει στην «Εντατική», και η εξάντληση της κοινωνίας, που δεν έχει άλλο αίμα να προσφέρει στο βωμό των περιβόητων «δόσεων», προετοιμάζουν εξελίξεις την πολιτική σκηνή. Στον τρίτο μόλις μήνα του 2013, οι κυβερνώντες, τρομαγμένοι, εκλιπαρούν την «κατανόηση» της τρόικας, ώστε να μην επιβαρυνθούν με νέα «μέτρα» οι Έλληνες πολίτες. Άρχισαν τα παραπονιάρικα λόγια: «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», είπε προ ημερών στην τρόικα ο κ. Βενιζέλος· «να καταλάβουν ότι η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της», είπε ο κ. Κουβέλης, ενώ ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε αντιπροσωπείες ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, επανέλαβε τα ίδια, τονίζοντας, μάλιστα, με έμφαση ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουνε μια μεσαία τάξη κατεστραμμένη και μια απελπισμένη νεολαία» – να υποθέσει, άραγε, κανείς ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ακόμα αντιληφθεί πως και τα δύο έχουν προ πολλού συμβεί; Παρ’ όλα αυτά, η τρικομματικής στήριξης κυβέρνηση δεν τολμάει να θέσει στους δανειστές ζήτημα διακοπής ή μετατροπής έστω ενός οικονομικού προγράμματος που εξαθλιώνει την ελληνική κοινωνία και γελοιοποιεί τις πολιτικές ρητορείες για «ανάπτυξη». Ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει απτόητος τη δουλειά του, σίγουρος προφανώς ότι το πιο έξυπνο που έχει να κάνει είναι να υλοποιεί με κλειστά μνημονιακά μάτια την πολιτική μιας κυβέρνησης με χαρακτηριστικά πορτοφολά, που εν ψυχρώ κλέβει από τις τσέπες των πολιτών μισθούς, συντάξεις και οικονομίες τους. Ανίκανος για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε θεσμούς και Δημόσια Διοίκηση, ο εν λόγω πορτοφολάς καταφεύγει για την ευκολία του στη λεηλασία των εισοδημάτων και των κόπων μιας ζωής από εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Το πράγμα, όμως, «ξεφεύγει» πλέον σε βαθμό επικίνδυνο για την πολιτική ηγεσία. Η ανεργία γιγαντώνει. Η αδικία πνίγει τα παγίως φορολογούμενα κοινωνικά στρώματα που επί δεκαετίες κίνησαν με τη δουλειά τους την πραγματική οικονομία, την ώρα που οι κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες είχαν την «κατανόηση» των κομμάτων εξουσίας, καθότι πολύ καλοί «πελάτες» και «χορηγοί» τους. Σήμερα, η τακτική της κυβέρνησης, που ντυμένη με στολή φοροεισπράκτορα του Σερίφη του Νότιγχαμ αποσπά με τη βία από την κοινωνία των μη ισχυρών και εκλεκτών πόρους απαραίτητους για μια στοιχειώδη διαβίωση καθίσταται πλέον αφόρητη. Η αρπαγή γίνεται από μια ηγεσία που απέσπασε το 2012 κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την πολιτική υπόσχεση μιας επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος της τρόικας. Είναι δε άκρως εντυπωσιακό ότι η αρπαγή φέρει την υπογραφή ενός πολιτικού αρχηγού, του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος την άνοιξη του 2010 αποδοκίμασε το τότε Μνημόνιο, αναλύοντάς το σωστά και προβλέποντας ότι αυτό δεν θα οδηγήσει παρά σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Όλες οι προβλέψεις του κ. Σαμαρά επιβεβαιώθηκαν απολύτως. Έτσι, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υπηρετεί σήμερα μια υπόθεση στη λογική της οποίας καθόλου δεν πιστεύει επιδεινώνει σημαντικά τη θέση του απέναντι στην κοινωνία.

Τα πράγματα δείχνουν, λοιπόν, ότι το παρόν «σύστημα» δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Σήμερα ο χώρος της Δεξιάς είναι σπασμένος σε κομμάτια και, μάλιστα, το μεγαλύτερο κομμάτι της, η ΝΔ, στερείται εσωτερικής συνοχής, παρότι, μάλιστα, δεν κινδυνεύει η θέση του αρχηγού της. Και τα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να κρατήσει γύρω του ο αγωνιών κ. Βενιζέλος, δεν μπορούν να συγκροτήσουν αξιόπιστη πολιτική δύναμη με συνοχή και προοπτική. Όσο για την εσωτερικά διχασμένη ΔΗΜΑΡ, η συμμετοχή της στην εκτέλεση της κοινωνιοκτόνου πολιτικής των Μνημονίων μόνο λαμπρό μέλλον δεν της υπόσχεται. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σ’ ένα πολιτικό έτος 2013, που μπορεί να φέρει «τα πάνω κάτω» στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο. «Η Δημοκρατία στην Ελλάδα δοκιμάζεται», έγραψε προ ημερών η LeMonde.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αδυναμίες του, «εγκαθίσταται» τώρα στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, τρομάζοντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και η ηγεσία του ήδη ασχολείται με επί χάρτου σχέδια «συμμαχιών» –όχι, πάντως, με τη ΝΔ– για την «επόμενη ημέρα». Οι «κεντροδεξιοί» της ΝΔ προβληματίζονται. Οι φιλικές –μετά κόπου πλέον– προς την κυβέρνηση εφημερίδες της στέλνουν συνεχώς προειδοποιητικά «μηνύματα». Πολλά και ενδιαφέροντα μέλλει να συμβούν μέσα στη χρονιά...

4 σχόλια:

vla2 είπε...

Αγαπητέ μου Χάρη δεν καταλαβαίνω τι έχεις βρει στον «ΣΥΡΙΖΑ»! Αυτοί θα παρατείνουνε τον πόνο του Έλληνα! Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε μέχρι να βρούμε το ξέφωτο.. Εσύ πρέπει να το γνωρίζεις πολύ καλά! Εκτός εάν πιστεύεις σε θαύματα.. Γνωρίζω ότι η αλλαγή και το ξεκαθάρισμα που χρειάζεται ο τόπος μας θα έρθει μέσα από άσχημα πράγματα! Δεν είμαι αφελής.. Πάντοτε οι μεγάλες ανατροπές έρχονται μετά από μεγάλο πόνο! Είναι κρίμα για την πατρίδα μας αυτό. Κάναμε πολλά και πρέπει να πληρώσουμε τώρα…

Ανώνυμος είπε...

ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.....ΜΑΛΛΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.....ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ,ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ,ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΑ ΤΡΑΒΕΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΧΕΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΗΣ Χ.Α

Delta είπε...

Ο vla2 εχει απολυτο δικιο.
Χαρρυ Κλυνν τα λες ολα σωστα αλλα και εγω δεν καταλαβαινω την επιμονη σου με το συριζα!
Δεν βλεπεις οτι θα μας κατσικωσει εκατομμυρια ισλαμοφασιστες?
ο μπουταρης θα μοιαζει μαθητης δημοτικου μπροστα τους! ελπιζω να μην εισαι στο κολπο διοτι σκοπευω να σε ψηφισω. ποιος θα ενδιαφερθει για την αμοιρη πατριδα?
Χαρρυ μπορεις σε παρακαλω να παρης θεσιν στο μεταναστευτικο? τι σκατα θελουν ολα αυτα τα εκατομμυρια της αλ καιντα σε χρεωκοπημενη χωρα? ποιος τους στεγαζει και τους δινει χαρτια? τι ρολο παιζει ο συριζα με ΥΠΑΤΙΑ, ΛΑΘΡΟΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΛΠ????


κανενας για την Ελλαδα θα βρεθη επι τελους???

Ανώνυμος είπε...

Ο ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Χάρρυ, αν και ψήφισα την τρίτη επιλογή (Να συνεχίζει να προσφέρει απο το θέατρο και από το διαδίκτυο) δεν θα ήταν άσχημη ιδέα μία κάθοδος με δικό σου κόμμα στις επόμενες εκλογές, διότι θα μείωνες τα ποσοστά του διεθνιστικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος που το υποστηρίζω αυτό είναι ότι εσύ παρότι αριστερός οι απόψεις σου στα εθνικά είναι πατριωτικές σε αντίθεση με την ιδεολογία σου.
Και φυσικά σαν αριστερός που είσαι μόνο αριστεροί θα μπορούσαν να σε ψηφίσουν παρόλο επαναλαμβάνω που οι προσωπικές σου θέσεις είναι πατριωτικές.