Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Μανιτάκης: "Αν εγώ είμαι το πρόβλημα, φεύγω!"- "Δεν τίθεται θέμα" λέει ο Σαμαράς

Δεν τίθεται θέμα Μανιτάκη, είπε ο πρωθυπουργός στον Φ.Κουβέλη στο τηλέφωνο..
 
Μανιτάκης: Αν εγώ είμαι το πρόβλημα, φεύγω!- Δεν τίθεται θέμα λέει ο Σαμαράς«Αν το πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Αντώνης Μανιτάκης δεν έχει καμία αντίρρηση να παραδώσει το υπουργείο στον κ. Γ. Στουρνάρα για να υπογράφει εκείνος ό,τι ζητάει η τρόικα» δήλωσε στενός συνεργάτης του υπουργού, κάνοντας σαφές το ρήγμα στις σχέσεις Μανιτάκη- Στουρνάρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται πλέον σε τροχιά εξόδου από την κυβέρνηση, μετά τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να απαιτεί συγκεκριμένη δέσμευση από την ελληνική πλευρά για απολύσεις περισσοτέρων από 7.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο από το περιβάλλον της ΔΗΜΑΡ, δεν τίθεται θέμα για τον Αντώνη Μανιτάκη, όπως διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, Σαμαράς και Κουβέλης συζήτησαν επίσης τις έως τώρα διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα μέλη της τρόικας, εν όψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού μαζί τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου, που έχει επεξεργαστεί ο κ. Μανιτάκης, παραμένει βασική διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται και συνάντηση του Φ. Κουβέλη με τον Αντ. Μανιτάκη.

Το μπαράζ των αρνητικών για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης δημοσιευμάτων σχετικά με το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο προκάλεσε χθες την έκρηξη του κ. Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος αμφισβητεί ότι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις οφείλεται στο πρόγραμμα κινητικότητας, βάλλει ευθέως κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί του χαρτοφυλακίου του, εφόσον η τρόικα επιμείνει στις απαιτήσεις της.

Αφορμή για την έκρηξη του κ. Μανιτάκη αποτέλεσε και η τοποθέτηση συνεργατών του κ. Στουρνάρα που, χθες, απαντώντας σε ερώτημα για την απουσία του υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης από τις συναντήσεις με την τρόικα ή τις κυβερνητικές συσκέψεις, δημιούργησαν εικόνα πολιτικού παροπλισμού του, αναφέροντας ότι «είναι ο κ. Στουρνάρας που εκπροσωπεί την κυβέρνηση» στις συνομιλίες με την τρόικα. Επρόκειτο περί «αδειάσματος» του υπουργού, έστω κι αν στη συνέχεια στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούσαν να κλείσουν το μέτωπο σχολιάζοντας πως δεν υπάρχει παραγκωνισμός του κ. Μανιτάκη, στον οποίο ούτως ή άλλως έχουν αποσταλεί προς εκτίμηση και απάντηση οι θέσεις της τρόικας.

Πλην της κινητικότητας, «ανοικτά» παρέμεναν μέχρι αργά χθες τόσο το ζήτημα των εσόδων σε πλήρη συνάρτηση με το φόρο στα ακίνητα, που προκαλεί εντάσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη συγχώνευση Εθνικής με Eurobank, ζήτημα για το οποίο η τρόικα φέρεται να εγείρει σημαντικές ενστάσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς υποδέχεται το πρωί της Κυριακής (11.00) στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους της τρόικας, σε μία κίνηση με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Το βάρος της διαπραγμάτευσης, όπως είναι σαφές, πέφτει πλέον στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μαξίμου, που θα αναλάβουν να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα τις διαβουλεύσεις. Χθες ο κ. Σαμαράς προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου (Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Μαυραγάνης), του υπ. Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, του γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου, των στενών συνεργατών του Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου, του γραμματέα Συντονισμού Δ. Βαρτζόπουλου, ενώ το «παρών» έδωσε και η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης (Κ. Χατζηδάκης, Αθ. Σκορδάς) μόνον όμως στο τμήμα της σύσκεψης που αφορούσε τα «κόκκινα δάνεια».
Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν είχες λίγη αξιοπρέπεια,
Θά είχες φύγει.