Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ανοιχτά τρία μέτωπα με την τρόικα - Γ. Στουρνάρας: Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες


Οι απολύσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο, η συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank και ο ενιαίος φόρος ακινήτων αποτελούν τα τρία βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας που παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι δανειστές θέλουν να πειστούν για τις συνέργιες που θα προκύψουν από την συγχώνευση της Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-11,11% ς και της Eurobank, τονίζοντας παράλληλα πως αν και δεν μπορούν να θέσουν βέτο στην σχετική διαδικασία ωστόσο είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το deal Εθνικής – Eurobank.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανοιχτά παραμένουν ακόμη δύο ζητήματα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ελεγκτές.

Το ένα θέμα αφορά στην κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις σημερινές διαπραγματεύσεις, απάντησε λακωνικά «όχι, το υπουργείο Οικονομικών εκπροσωπεί την κυβέρνηση».

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντέδρασαν στη θέση αυτή και απάντησαν: «Aν παίρνει την ευθύνη ο υπουργός Οικονομικών ας βάλει και την υπογραφή του σε όσα συμφωνήσει με την τρόικα».

Για το θέμα του ειδικού τέλους στα ακίνητα, η τρόικα εξετάζει ακόμη εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις για τον ενιαίο φόρο, στις οποίες συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο στο υπουργείο Οικονομικών ενώ νωρίτερα προηγήθηκε σύσκεψη στο Μεγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά.

Γ. Στουρνάρας: Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες

Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο ΥΠΟΙΚ, δήλωσε ότι η δόση καθυστερεί γιατί υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, «δουλεύουμε ώστε να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο» και πρόσθεσε πως με την τρόικα συζητήθηκαν όλα τα θέματα και οι εκκρεμότητες.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο σχετικά με τις τράπεζες.

Νέα συνάντηση θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας το Σάββατο, στις 6 το απόγευμα καθώς, όπως δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο, «όλα είναι ακόμη ανοικτά».

Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΥΡΏ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ (ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΌΜΙΣΜΑ) ΧΩΡΊΣ ΈΛΕΓΧΟ, ΧΩΡΊΣ ΑΝΤΊΚΡΙΣΜΑ, ΧΩΡΊΣ ΠΑΤΡΊΔΑ!
ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΪΌΝ ΤΟΥ ΑXΡΌΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΊΟΥ ΚΑΙ ΛΕΜΑΡΓΌΣ ΚΑΡΚΊΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΎ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΈΝΩΝ ΧΏΡΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΟΙΟΘΕΤΗΣΑΝ!

ΕΞΟΔΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

απο το 2009 μας λετε οτι θα απολυσουν δημοσιους κοπριτες. εως σημερα ΔΕΝ εχει απολυθει ΚΑΝΕΝΑΣ!!!

ΠΟΤΕ Γ@ΜΩ ΤΟ Μ@ΥΝΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΑΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ?