Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

450 ευρώ μισθό και ανασφάλιστη εργασία!

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΩΝ ΜΙΝΙ JOBS

 
Ο μικρός δείκτης ανεργίας στη Γερμανία έχει ένα πολύ μεγάλο μυστικό και έχει τον τίτλο "mini jobs". Ουσιαστικά εργαζόμενοι σε γερμανικά εργοστάσια αμείβονται μόλις 3 - 4 ευρώ την ώρα χωρίς να έχουν καν κοινωνική ασφάλιση. Ο δε μηνιαίος μισθός φθάνει μετά βίας τα 450 ευρώ!
Σύμφωνα με την Κομισιόν, περίπου 7,5 εκατ. άνθρωποι εργάζονται υπό το καθεστώς των mini jobs. Αυτοί δεν καταβάλλουν συνταξιοδοτικές εισφορές, δεν πληρώνουν φόρο και δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση.
Οι περισσότεροι από τους κακοπληρωμένους εργάτες προέρχονται από χώρες της ανατ. Ευρώπης και εργάζονται σε εργοστάσια τυποποίησης κρέατος.
Η πρακτική αυτή, που έχει ρίξει κατακόρυφα το δείκτη ανεργίας της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης προκαλεί τώρα αντιδράσεις από άλλες χώρες της ΕΕ. Και αυτό καθώς θεωρούν ότι υπονομεύει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί ανταγωνιστικότητας κάνοντας πολλές πολυεθνικές να καλοκοιτούν τη μεταφορά μέρους των εργασιών τους στην "ασφαλή" και "φθηνή" Γερμανία.
Ήδη, σύμφωνα με το BBC, το Βέλγιο έχει προσφύγει στην Κομισιόν καταγγέλλοντας την πρακτική των γερμανικών εταιρειών. Όπως εξήγησε ο Βέλγος κυβερνητικός εκπρόσωπος οι χαμηλόμισθοι εργάτες στο Βέλγιο αμείβονται με 12 - 13 ευρώ την ώρα και καταβάλλουν κοινωνικές εισφορές.
"Το Βέλγιο θέλει η Κομισιόν να σταματήσει αυτού του είδους τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών", εξήγησε ο Ελς Μπρούγκεμαν.
Τη βελγική προσφυγή πυροδότησαν παράπονα από βελγικές εταιρείες που υποστηρίζουν ότι απειλείται η ίδια η επιβίωση τους από τον γερμανικό ανταγωνισμό ενώ προειδοποίησαν ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση θ' αναγκαστούν να μετεγκατασταθούν στη Γερμανία

Δεν υπάρχουν σχόλια: