Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

MAΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ!

Μεγάλα ερωτήματα γεννιούνται από την αποποίηση ευθυνών των πρωταγωνιστών σχετικά με τη λίστα με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία...
 
Μάς δουλεύουν!
Η μέχρι πρότινος «χαμένη» λίστα Λαγκάρντ ή Φαλτσιάνι, με τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία, γίνεται πλέον γνωστό πως ταξίδεψε από τον Παπακωνσταντίνου στον Διώτη, από τον Διώτη στον Βενιζέλο και από εκεί στα χέρια της κυβέρνησης! Μόλις σήμερα δε "προσγειώθηκε" στο ΣΔΟΕ!

Την ώρα που υπεύθυνοι και μη δήλωναν άγνοια για την ύπαρξη της επίμαχης λίστας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα το πρωί έβαλε τα στοιχεία σε ένα usb stick και την έστειλε στον Αντώνη Σαμαρά, σαν να μην είχε ακούσει εδώ και τόσες ημέρες ότι αγνοείται η εν λόγω λίστα!

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι ο φάκελος δεν ανοίχθηκε και απεστάλη ως είχε στο ΣΔΟΕ για τα περαιτέρω...

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε επίσης ευθαρσώς πως η επίμαχη λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται περί τα 2.000 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις σε συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα, βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Την παρέδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος την είχε παραλάβει, ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, σε δηλώσεις του στους Financial Times o υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας τόνισε ότι είναι προτεραιότητά του να εντοπίσει τη λίστα και πως αν το ΣΔΟΕ δεν τη βρει, σκοπεύει να ζητήσει αντίγραφο του εγγράφου από τους ευρωπαίους εταίρους.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεόδωρος Δραβίλλας, ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε του έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. «Ουδέποτε και από κανέναν» είπε χαρακτηριστικά.

- Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για την "λίστα Λαγκάρντ"


Ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα της «λίστας» Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα:

"Η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων. Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:
Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με  νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.
Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει. Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.
Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.


Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο.
Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό".


Διώτης: Θέμα νομιμότητας στην αξιοποίηση της λίστας "Λαγκάρντ"



Ζήτημα νομιμότητας στην αξιοποίηση της λίστας με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία θέτει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

«Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί» δήλωσε στον Βήμα 99,5.


Οι δηλώσεις του κ. Διώτη ήλθαν λίγες ώρες μετά τα όσα ανέφερε τη Δευτέρα στο Mega ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Παπακωνσταντίνου: «Δείχνει» Βενιζέλο


Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε ότι η επίμαχη λίστα υπάρχει και έδειξε το διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. «Από τη στιγμή που την παρέλαβα, πέρασε ένας χρόνος. Να ρωτήσετε λοιπόν άλλους τι έχει συμβεί από εκεί και πέρα» είπε χαρακτηριστικά.


Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι ζήτησε στις αρχές του 2011 έρευνα από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για τους 15 μεγαλύτερους καταθέτες που περιλαμβάνει η λίστα, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, παρέδωσε το υλικό στον πρώην εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, που είχε διαδεχθεί τον κ. Καπελέρη στο τιμόνι του ΣΔΟΕ.

Τέλος, και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε τα νομικά προβλήματα που ανέκυπταν από την προσπάθεια αξιοποίησης της λίστας, καθώς αποτελούσε προϊόν υποκλοπής.

Πάντως, σε άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία- ανάλογες λίστες «έβαλαν» στα κρατικά ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ.

 Τα ονόματα των καταθετών

Η μοναδική περίπτωση που έγινε ως σήμερα γνωστή από την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» που «χάθηκε» είναι αυτή μιας γυναίκας που δήλωνε μηδενικό εισόδημα στην Ελλάδα και είχε καταθέσεις 500.000 ευρώ στην ελβετική τράπεζα. Εχει γίνει γνωστό ότι η εν λόγω γυναίκα είναι «αχυράνθρωπος» και πίσω της κρύβονται τρανταχτά ονόματα της ελληνικής πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής.

Λάδι στη φωτιά έρχεται όμως να ρίξει και ο Γάλλος εισαγγελέας Ερίκ Ντε Μονγκολφιέ, ο οποίος είχε συλλάβει στη Νίκαια τον γαλλοϊταλό Ερβέ Φαλτσιανί, τον υπάλληλο της HSBC που υπέκλεψε την λίστα.

Ο ντε Μονγκολφιέ πήρε τη λίστα στα χέρια του τον Ιανουάριο του 2010, όταν έπειτα από αίτημα των ελβετικών αρχών εισέβαλε στο σπίτι του Φαλτσιανί και κατέσχεσε τον φορητό υπολογιστή του στον οποίο ο υπάλληλος είχε κατορθώσει να μεταβιβάσει 130.000 λογαριασμούς με υποκλοπή.

Ο Ντε Μονγκολφιέ έστειλε τον υπολογιστή στην Ελβετία, κράτησε ωστόσο ένα αντίτυπο από το πολύτιμο υλικό κρίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικού συμφέροντος και το παρέδωσε στον εισαγγελέα του Παρισιού.

Μιλώντας στα Νέα ο Ντε Μονγκολφιέ δηλώνει ότι στην «λίστα Λαγκάρντ» με τους 2.000 Ελληνες καταθέτες μπορεί να περιλαμβάνονται εκτός από φυσικά πρόσωπα και ελληνικές επιχειρήσεις.

epikaira

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΡΡΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΤΗ ΣΤΕΙΛΩ

ΠΑΡΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3601770053985&set=a.2054979905198.2096129.1565583057&type=1&ref=nf

Ανώνυμος είπε...

Συγγενής-απόγονος τού Εβραίου Emmanuel Carasso, ιδρυτού των νεοτούρκων και Μασονικών Στοών η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Tίλντα Carasso, του Γ. Μπουτάρη?
http://tsoutsouneros.arvanitis.eu/archives/26858