Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Στο κυνήγι της γνήσιας λίστας Λαγκάρντ



Εκ νέου θα πρέπει να ζητήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τη γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία προκειμένου να εξακριβωθεί εάν το υλικό, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των αρχών, κατά τη διαδρομή του τα δύο τελευταία χρόνια, έχει δεχθεί αλλοιώσεις.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης ζητούν από τον υπουργό οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ν’ απευθυνθεί και πάλι στη Γαλλία για να του αποσταλεί το γνήσιο CD με τα ονόματα των περίπου δυο χιλιάδων μεγαλοκαταθετών σε συγκεκριμένη τράπεζα (HSBC) του εξωτερικού. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζουν, θα κινήσουν διαδικασία δικαστικής συνδρομής προκειμένου να λάβουν το επίμαχο υλικό κατευθείαν από τις γαλλικές αρχές. Στόχος των δυο εισαγγελέων είναι να ελέγξουν αν το περιεχόμενο του CD αλλοιώθηκε όλα αυτά τα χρόνια και έφτασε παραποιημένο στα χέρια τους. Το CD που χαρακτηρίστηκε ως λίστα Λαγκάρντ, παραδόθηκε το 2010 από την τότε Γαλλίδα υπουργό οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα τότε ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Με γραπτό τους αίτημα οι δυο εισαγγελείς, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας που διενεργούν, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να τους αποσταλούν το αρχικό CD που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου οικονομικών το οποίο συνόδευε το επίμαχο υλικό κατά την παράδοσή του και ο αριθμός πρωτοκόλλου του υπουργείου οικονομικών που έλαβε το συγκεκριμένο υλικό ως εισερχόμενο έγγραφο.

Οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι «επειδή κρίνεται αναγκαίο επι τη βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, να βεβαιωθεί το πραγματικό περιεχόμενο του παραδοθέντος από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών CD για λόγους πρακτικούς, αλλά και αποφυγής των όσων αρνητικών θα σηματοδοτούσε, για την περίπτωση, η κίνηση της διαδικασίας παροχής δικαστικής συνδρομής, κρίνομεν σκόπιμον να προβή η Υπηρεσία σας στην επαναζήτηση του συγκεκριμένου CD και παρακαλούμεν, επί του τελευταίου τούτου, να έχομεν σχετική, θετική ή αρνητική, ενημέρωση».







 

Δεν υπάρχουν σχόλια: